DOQ

Kinderreumatoloog dr. Swart: ‘Sneller biologicals inzetten bij jeugdreuma’

De huidige werkwijze voor de behandeling van jeugdreuma schiet tekort, stelt kinderreumatoloog-immunoloog Joost Swart van het UMC Utrecht in zijn promotieonderzoek. De fasering in medicatie duurt in de praktijk te lang voor kinderen en jongeren. Ze lopen hierdoor groter risico op bijwerkingen en hebben doorgaans meer pijn dan nodig is. Dit is op te lossen met de recent ontwikkelde ’treat-to-target’ behandeling, waarbij arts én patiënt specifieke doelen stellen binnen vastgestelde termijnen. Daarmee is het mogelijk om veel sneller de jonge patiënten op te sporen die een intensievere behandeling nodig hebben.

 

 

Te veel bijwerkingen bij jeugdreuma

Kinderreumatoloog-immunoloog Joost Swart van het UMC Utrecht beschrijft in zijn proefschriftTailoring Treatment in Juvenile Idiopathic Arthritis’de resultaten van zowel epidemiologisch, preklinisch als klinisch onderzoek gericht op de verbetering van de behandeling van jeugdreuma. In de huidige werkwijze (de American College of Rheumatology-richtlijnen voor behandeling van Jeugdreuma die in 2011 wereldwijd zijn geaccepteerd) volgt íedere patiënt dezelfde fasering in medicatie waarbij methotrexaat (MTX) de ruggengraat van de behandeling vormt. In de praktijk blijkt dat deze werkwijze vaak te lang duurt, patiënten te lang blootstelt aan bijwerkingen, dat er te weinig regie is en patiënten meer pijn dan nodig ervaren voordat de juiste medicatie is gevonden. Met als gevolg dat de lichamelijke en mentale toestand van de jonge patiënten sterk achteruit kan gaan. Deze achteruitgang kan zo erg oplopen dat er zelfs sprake is van invaliditeit.

Biologicals in standaardbehandeling

Swart beschrijft in zijn proefschrift de huidige beweegredenen om kostbare biologicals al dan niet toe te voegen aan de behandeling van jeugdreuma. Uit het proefschrift blijkt dat zowel MTX als biologicals het infectierisico verhogen, maar dat met name prednison het risico op infectie 10-voudig verhoogt, zodat dit middel bij voorkeur vermeden moet worden. Hij toont aan dat het gebruik van de ziekteactiviteits-score (cJADAS-score) gebruikersvriendelijker is en goed werkt voor het opsporen van patiënten die biologicals voor hun behandeling nodig hebben. De cJADAS is een gecombineerde ziekteactiviteits-score, die bestaat uit de ziekte-ernst score (vastgesteld door de arts), de welzijns-score (vastgesteld door de patiënt) én het aantal ontstoken gewrichten. Swart toont aan dat dit instrument nu al geschikt is voor de behandeling op maat in jeugdreuma (treat-to-target), waarbij specifieke doelen worden gesteld door arts én patiënt binnen vastgestelde termijnen.

Bron: UMCU

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx