DOQ

Promovenda Garritsen: ‘Screen vaker op huidkanker bij behandeling ernstig constitutioneel eczeem met orale immunosuppressiva’

Promovenda Floor Garritsen onderzocht welke orale immunosuppressiva worden voorgeschreven bij ernstige of moeilijk behandelbare constitutioneel eczeem. Ook bekeek ze de veiligheid hiervan op langere termijn. In combinatie met prednison kan het tot problemen leiden. “Daarom wordt prednison liefst zo kort mogelijk voorgeschreven.”

Een klein deel van de patiënten met constitutioneel eczeem heeft een dusdanig ernstige of moeilijk behandelbare vorm dat behandeling met orale immunosuppressiva noodzakelijk is. Promovenda Floor Garritsen, AIOS dermatologie, wilde weten wat dan precies wordt voorgeschreven. Ze deed een data-evaluatie op basis van gegevens van het AMC Amsterdam en het UMC Utrecht en een landelijke search op basis van een apotheek-database. Hoewel ciclosporine het enige geregistreerde klassieke orale immunosuppressieve geneesmiddel is voor de behandeling van constitutioneel eczeem, kwam uit haar onderzoek naar voren dat in de afgelopen jaren ook methotrexaat en azathioprine veel werden voorgeschreven. “Het kan zijn dat behandelaars zich inmiddels meer vertrouwd voelen om deze medicijnen voor te schrijven”, zegt ze. “Maar het kan ook betekenen dat patiënten vanwege de bijwerkingen van ciclosporine inmiddels de overstap hebben moeten maken naar methotrexaat of azathioprine.”

Floor Garritsen_dermatologie_constitutioneel eczeemImmunosuppressiva met prednison

Garritsen onderzocht ook de veiligheid van orale immunosuppressiva en concludeerde dat deze in zeldzame gevallen – vooral als ze in combinatie met prednison worden gegeven – tot lymfopenie kunnen leiden. “Bij ciclosporine geven we niet zo vaak prednison, omdat ciclosporine een vrij korte opstartfase kent”, zegt ze. “Bij methotrexaat, azathioprine en mycofenolzuur is die opstartfase langer en wordt prednison soms in de opstartfase aan het behandelschema toegevoegd omdat de patiënt een oplossing voor de korte termijn nodig heeft. Daarom wordt prednison liefst zo kort mogelijk voorgeschreven.”

Patiënt-specifiekere behandeling

Naar het probleem van de combinatie van een oraal immunosuppressivum met prednison zou eigenlijk een grote, goed gecontroleerde prospectieve studie moeten worden uitgevoerd om meer definitieve uitspraken te kunnen doen. “Ik verwacht echter niet dat die er nog van gaat komen”, zegt ze. “We hebben inmiddels de beschikking over dupilumab als eerst geregistreerde biological voor de betreffende patiëntengroep en er zitten nog veel meer interessante biologicals in de pijplijn. De behandeling zal dus veel patiënt-specifieker worden in de toekomst. Al betekent dit niet dat ciclosporine en methotrexaat helemaal in onbruik zullen raken. Dit heeft niet alleen te maken met de hoge prijs van die biologicals, maar ook met het feit dat ze niet bij iedere patiënt toepasbaar zijn.”

Stilstaan bij kinderwens

Op die opvolgers van dupilumab moeten behandelaars en patiënten nog even wachten. Welke boodschap heeft Garritsen ondertussen voor de klinische praktijk bij het voorschrijven van orale immunosuppressiva bij constitutioneel eczeem? “Die is vooral te vinden in hoofdstuk twee van mijn proefschrift. Dat het zaak is wat vaker te screenen op huidkanker bijvoorbeeld, een aanbeveling die nu ook zijn weg naar de behandelrichtlijn vindt”, zegt ze. “Wat betreft cervixonderzoek hebben we gevonden dat er geen verhoogd risico is op cervixcarcinoom en dat dus kan worden volstaan met het reguliere bevolkingsonderzoek. Verder is het zaak om bij jonge patiënten goed om stil te staan bij de vraag of de behandeling mogelijk tijdelijk moet worden onderbroken als sprake is van een kinderwens. De risico’s voor het kind lijken mee te vallen, maar het is wel zaak hierover het gesprek aan te gaan met de aanstaande ouders.”


Floor Garritsen promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Oral immunosuppressive drugs in the treatment of atopic dermatitis – improving performance and safety.’ Garritsen is nu in opleiding tot dermatoloog aan het UMC Utrecht.

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx