DOQ

De Porto: ‘Niet alleen belangrijk om te weten dat patiënten met Btk-remmers meer kans op infectie hebben, maar ook waaróm dat zo is’

Alexander de Porto promoveerde afgelopen zomer op zijn onderzoek naar de rol van het signaleringseiwit Bruton’s tyrosine kinase (Btk) in de afweerreactie tegen twee van de meest belangrijke bacteriële verwekkers van longontsteking en sepsis. Dit deed hij onder begeleiding van dr. Alex de Vos, dr. Kees van ’t Veer en prof. Tom van der Poll. Opvallend is dat zijn studie aantoont dat Btk juist in de myeloïde cellen van belang is voor de afweerreactie tegen deze pathogenen en minder in B-cellen, zoals tot dusverre werd gedacht.

Als student deed Alexander de Porto zijn wetenschappelijke stage bij de interne geneeskunde, een vakgebied waar hij al grote interesse in had. Tijdens die stage hielp hij een promovendus met onderzoek op het gebied van sepsis en miltfunctie in het laboratorium voor experimentele en moleculaire geneeskunde (CEMM) in het AMC. De werkzaamheden in het laboratorium legde de basis voor zijn interesse in fundamenteel onderzoek naar sepsis. “Sepsis is een ernstig ziektebeeld, dat maakt het erg waardevol om te onderzoeken”, zegt De Porto. “Vanuit basaal wetenschappelijk onderzoek weten we er veel vanaf, maar we kunnen het eigenlijk nog steeds niet heel gericht behandelen.”

Promovendus Alexander de Porto

Btk als radartje in uurwerk

De behandeling is al jaren hetzelfde, gaat hij verder. “Globaal gezegd: intensive care-opname en antibiotica. Er zijn de afgelopen jaren vele gerichte behandelingen ontwikkeld en uitgeprobeerd, maar deze zijn op hele heterogene groepen patiënten getest. Er is niet gekeken naar specifieke profielen. Maar de ene sepsis is de andere niet. Hierdoor werken specifieke therapieën niet in iedere patiënt bij een grote diverse groep. Nu wordt er aan gewerkt om eerst te bepalen welke subgroepen er zijn. Op basis daarvan kan dan gerichte therapie gegeven worden. Om dit goed te kunnen doen, is er nog meer kennis over de ziekteprocessen tijdens sepsis nodig. Als je kijkt naar sepsis en longontsteking, dan zijn er veel radartjes in het uurwerk waar we nog niet genoeg over weten. Het Btk-eiwit is zo’n radartje. Ik wilde proberen te begrijpen wat er in de cellen gebeurt, hoe Btk als radartje in dit uurwerk een rol speelt. Is het belangrijk en zo ja, in welk type cel? En wat doet het dan in die cel waardoor die cellen goed een infectie kunnen bevechten?”

‘Btk is juist in de myeloïde cellen belangrijk voor het bevechten van bepaalde bacteriële infecties’

Longontsteking en sepsis

De Porto deed zijn onderzoek met muizen. De resultaten van zijn onderzoek geven meer inzicht in de complexiteit van de afweerreactie tijdens longontstekingen en sepsis. Daarnaast kunnen de resultaten uit zijn onderzoek mogelijk verklaren waarom patiënten met mutaties in het Btk-gen erg vatbaar zijn voor infecties. “Dat deze patiënten – die XLA hebben – meer kans hebben op infecties, wisten we al. Maar waarom is nog steeds niet precies duidelijk. Bij een mutatie in het Btk-gen ontbreekt functioneel Btk-eiwit in de cellen”, legt De Porto uit.
“Deze patiënten hebben daardoor geen volwassen B-cellen in de circulatie en lymfeklieren, en daarom ook geen antilichamen. Artsen zien dat behandeling met antilichamen de XLA-patiënt zijn weerstand teruggeeft. Maar naarmate deze patiënten langer gevolgd worden, blijken ze nog steeds verhoogd vatbaar voor infecties. Wij dachten dat dit misschien zou komen doordat Btk ook belangrijk is voor het functioneren van cellen van het aangeboren afweersysteem; de myeloïde cellen. Dit bleek te kloppen. Uit ons onderzoek blijkt dat Btk juist in de myeloïde cellen belangrijk is voor het bevechten van bepaalde bacteriële infecties. De antilichamen die gemaakt worden door B-cellen blijken minder van belang voor de afweer tegen deze bacteriën.”
Dit verklaart mogelijk ook waarom patiënten die Btk-remmers gebruiken voor de behandeling van hematologische maligniteiten een verhoogde vatbaarheid hebben voor bepaalde infecties.

Impact op behandeling

Het onderzoek is waardevol vanwege de inzichten in het functioneren van het immuunsysteem, maar zal volgens De Porto niet zorgen voor echte aanpassingen in de behandeling van sepsis of kanker. “Hematologen zullen Btk-remmers blijven voorschrijven omdat de remming van Btk in sommige hematologische maligniteiten geweldige resultaten laat zien. Maar het is goed voor hen om te weten waarom patiënten die met Btk-remmers behandeld worden meer kans hebben op infecties, zodat ze daar extra alert op kunnen zijn.” De onderzoeker ziet nog diverse mogelijke vervolgstudies. “Zo zouden we nog wel een studie met mensen willen doen. We kunnen nu wel aannemen dat onze resultaten vertaalbaar zijn naar de mens, maar zolang je het niet daadwerkelijk getest hebt op mensen, kun je het niet generaliseren.”

De Porto is op dit moment in opleiding tot internist. “Eigenlijk maakt dat de cirkel weer rond, daar begon het.” Hij sluit niet uit dat de onderwerpen Btk en sepsis in zijn verdere carrière zullen terugkomen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx