DOQ

Psychiater dr. Hoekstra: ‘Huisarts kan schadelijke gevolgen lithium voorkomen’

Tref jij als huisarts mensen die lithium gebruiken? Bepaal bij controles de 12-uurspiegel, want een 24-uurspiegel zegt niets en laat dus buiten beschouwing of iemand bijvoorbeeld een lithiumintoxicatie heeft. Wees er ook op bedacht dat lithium in combinatie met NSAID’s, diuretica of bepaalde antibiotica kan leiden tot lichamelijke problemen, tipt psychiater dr. Rocco Hoekstra.

Deze en andere tips voor huisartsen over lithium zijn te vinden op een websitepagina specifiek voor huisartsen van www.allesoverlithium.nl. Psychiater dr. Rocco Hoekstra is geestelijk vader van de website. De lancering daarvan werd ruim twee jaar geleden financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.

psychiater dr Rocco Hoekstra_lithium

Psychiater dr. Rocco Hoekstra

Fysieke complicaties door lithium

“Het begon allemaal met drie patiënten die ik kort achter elkaar zag”, vertelt Hoekstra, werkzaam bij Antes, de grootste ggz-instelling in Rotterdam en omstreken. “Alle drie hadden ze lichamelijke complicaties als gevolg van lithiumgebruik. Een van hen was bijvoorbeeld misselijk, had last van spierschokken, sprak met een dubbele tong en kon niet recht lopen. De patiënt had een onopgemerkte chronische lithiumvergiftiging. Zowel zijzelf, haar internist als haar neuroloog had niet de link gelegd met lithium.”

Veilig gebruik

Zijn ervaringen zouden Hoekstra aanzetten tot twee initiatieven. Samen met collega’s beschreef hij de casussen vier jaar geleden in een artikel voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Verder diende hij bij ZonMw een projectaanvraag in voor een website voor gebruikers van lithium. “Ik wilde hiermee veilig gebruik onder patiënten stimuleren. Hoe kunnen ze er verantwoord mee omgaan en waar moeten ze op letten?”

Voorschrijven en controleren

Ondertussen had het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een discussie losgemaakt: is het wenselijk dat de huisarts de effecten van lithium controleert en het middel voorschrijft? Hoekstra: “Het heeft mijn voorkeur dat gebruikers een paar keer per jaar worden gezien in een gespecialiseerde polikliniek, maar in de praktijk gebeurt dit niet altijd. Patiënten verhuizen bijvoorbeeld of willen liever niet meer worden behandeld bij een ggz-instelling. Ik schat dat enkele duizenden van de dertigduizend lithiumgebruikers in ons land worden gezien door een huisarts. Als dat de praktijk is, is het belangrijk dat huisartsen snel en gemakkelijk praktische informatie kunnen vinden over voorschrijven en controles. Daarom heeft www.allesoverlithium.nl ook een pagina voor huisartsen.”

12-uurspiegel

Eén tip vloeit rechtstreeks voort uit een door Hoekstra beschreven casus. Hij zegt: “Deze patiënt nam elke ochtend zijn lithiumtabletten in. Dat deed hij ook altijd op de dag van de controle bij de huisarts, maar wel daarná. Het gevolg: de huisarts controleerde de lithiumspiegel ongeveer 24 uur na de laatste inname. Maar bloedafname 24 uur na inname kan ertoe leiden dat de bloedspiegel ten onterechte als correct wordt beoordeeld en een lithiumintoxicatie niet wordt opgemerkt. Wij raden aan je te baseren op de 12-uurspiegel.”

Spierschokken

Een ander advies: houd nauwlettend de lithiumspiegel in de gaten als de patiënt ook NSAID’s, diuretica of bepaalde antibiotica gebruikt. Hoekstra: “De interactie tussen lithium en deze middelen kan de spiegel flink verhogen, met alle lichamelijke gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan braken, misselijkheid en diarree, maar ook aan nierschade, spierschokken, dysartrie, ataxie of zelfs een coma.”

Hoeveelheid medicatie terugbrengen

In de loop der jaren loopt de bloedspiegel vaak geleidelijk op. Daarom dient bij de meeste patiënten de lithiumdosis af en toe te worden aangepast. Hoekstra: “Een huisarts kan dit proces in principe begeleiden. Het is dan noodzakelijk dat hij de patiënt jaarlijks een aantal keren oproept voor een controle van de lithiumspiegel. Op basis van de uitkomsten wordt dan mogelijk de dosis aangepast. Maar ik realiseer me: de gemiddelde huisarts heeft één of twee patiënten die lithium gebruiken. Deze benadering is logischerwijs geen routine. Mijn advies is daarom: zoek contact met een gespecialiseerde polikliniek als je twijfelt over het voorschrijfbeleid.”

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx