DOQ

Puffer-app geeft zorg op maat voor kinderen met astma

Veel betere controle over astma, meer zelfmanagement en begeleiding precies op momenten dat dat nodig is. Dat zijn de effecten van thuismonitoring en ondersteuning via de Puffer-app, ontwikkeld in Medisch Spectrum Twente voor kinderen met astma. “Deze manier van zorg leidt tot ruim 80% minder ziekenhuisopnames, spoedbezoeken en polikliniekbezoeken”, vertelt technisch geneeskundige Mattiènne van der Kamp.

Astma kent periodes met meer of juist minder klachten. Zorg met geplande poliklinische bezoeken sluit daar niet goed bij aan, zo stelt Mattiènne van der Kamp. “Soms komt een kind op de poli terwijl er geen klachten zijn. Dit terwijl de behandelaar hen juist wil zien op het moment dat er wel klachten zijn. Want dan krijg je beter inzicht in de astma en kun je effectiever behandelen. Vanuit die gedachte zijn we gaan onderzoeken of we kinderen thuis kunnen monitoren, met ook contact op afstand op momenten dat dat nodig is. Dat sluit beter aan bij het episodische karakter van astma.”

“We zagen al snel dat thuismonitoring meer inzicht geeft ”

Technisch geneeskundige Mattiènne van der Kamp

Veel informatie

Er zijn verschillende technologische mogelijkheden voor thuismonitoring, zoals handzame longfunctiemeters, slimme inhalers, en trackers voor activiteiten, hartslag en ademhaling. Een combinatie daarvan kan op afstand veel informatie geven over de toestand van het kind en de controle van de astma. “Samen met een zorgverzekeraar zijn we een pilot gestart om dat toe te passen in de zorg en na te gaa

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »