DOQ

Radicale chirurgie versus orgaanbehoud bij vroeg stadium rectumkanker

Met kortdurende radiotherapie gevolgd door transanale endoscopische microchirurgie wordt een hoog niveau van orgaanbehoud bereikt. Dat gaat gepaard met een relatief lage morbiditeit en aanwijzingen voor een verbeterde kwaliteit van leven. Dat is gevonden in een gerandomiseerde, open-label studie uit het Verenigd Koninkrijk, die in The Lancet. Gastroenterology & Hepatology verscheen.

Radicale chirurgie met een totale mesorectale excisie is mogelijk niet de optimale eerstelijnsbehandeling voor vroeg stadium rectumkanker. Een orgaanbehoudende strategie met een selectieve totale mesorectale excisie zou de nadelige effecten van deze omvangrijke operatie kunnen verminderen zonder de oncologische uitkomsten nadelig te beïnvloeden.

(Foto: Pixabay)

TREC-studie

De in aanmerking komende deelnemers hadden een rectaal adenocarcinoom stadium ≤ T2 met een diameter van ≤ 30 mm; patiënten met betrokkenheid van de lymfeklieren of metastasen werden uitgesloten. De 55 deelnemende patiënten ondergingen willekeurig ofwel een orgaanbehoudende strategie met kortdurende radiotherapie, wat na 8-10 weken werd gevolgd door transanale endoscopische microchirurgie, ofwel een totale mesorectale excisie.

Als de transanale endoscopische microchirurgische weefselanalyse wees op een toegenomen risico op lokaal recidief, dan werd bij de betreffende patiënt overwogen om vroegtijdig een totale mesorectale excisie uit te voeren. Bij acht (30%) van de 27 patiënten die willekeurig waren toegewezen aan orgaanbehoudende strategie, werd daadwerkelijk overgegaan op een totale mesorectale excisie.

Complicaties bij beide interventies

Ernstige complicaties werden gemeld bij vier (15%) van de 27 patiënten die willekeurig waren toegewezen aan orgaanbehoudende strategie en bij 11 (39%) van de 28 patiënten die waren toegewezen aan totale mesorectale excisie (p = 0,04). Ernstige complicaties die gerelateerd waren aan het orgaanbehoud, waren meestal het gevolg van een rectumbloeding of pijn na de transanale endoscopische microchirurgie (gerapporteerd in drie gevallen).

Een radicale totale mesorectale excisie was gerelateerd aan diverse internistische en chirurgische complicaties, waaronder een lekkende anastomose (twee patiënten), nierschade (twee patiënten), hartstilstand (één patiënt) en longontsteking (twee patiënten).

Recidief- en responspercentages

Histopathologische kenmerken die gerelateerd zouden kunnen zijn aan een toegenomen recidiefrisico na een transanale endoscopische microchirurgie alleen, waren aanwezig bij 16 (59%) van 27 patiënten die willekeurig waren toegewezen aan de orgaanbehoudende strategie en bij 24 (86%) van de 28 patiënten die een totale mesorectale excisie kregen (p = 0,03).

Acht (30%) van de 27 patiënten die waren toegewezen aan orgaanbehoudende strategie, bereikten een volledige respons op de radiotherapie. Patiënten die willekeurig waren toegewezen aan de orgaanbehoudende strategie, vertoonden verbeteringen in de darmtoxiciteit, kwaliteit van leven en functioneren in vergelijking met degenen die willekeurig waren toegewezen aan totale mesorectale excisie. Dit effect hield aan gedurende een follow-up van 36 maanden.

Niet-gerandomiseerde registratie

De niet-gerandomiseerde registratie omvatte 61 patiënten die een orgaanbehoudende strategie ondergingen, en 7 patiënten die radicale chirurgie ondergingen. Niet-gerandomiseerde patiënten die een orgaanbehoudende strategie ondergingen, waren gemiddeld genomen ouder dan de gerandomiseerde patiënten en hadden vaker levensbeperkende comorbiditeiten.

Ernstige complicaties traden op bij 10 (16%) van de 61 niet-gerandomiseerde patiënten die een orgaanbehoudende strategie ondergingen, en bij 1 (14%) van de 7 patiënten die een totale mesorectale excisie ondergingen.

24 (39%) van de 61 niet-gerandomiseerde patiënten die een orgaanbehoudende strategie ondergingen, hadden histopathologische hoog risico kenmerken, terwijl 25 patiënten (41%) een complete respons bereikten. In totaal werd orgaanbehoud bereikt bij 19 (70%) van 27 gerandomiseerde patiënten en bij 56 (92%) van de 61 niet-gerandomiseerde patiënten.

Ondersteunen orgaanbehoudende strategie

Deze gegevens ondersteunen het gebruik van een orgaanbehoudende strategie voor patiënten die ongeschikt worden geacht voor een primaire totale mesorectale excisie vanwege de kortetermijnrisico’s van deze operatie. Daarnaast ondersteunen deze gegevens een verdere evaluatie van kortdurende radiotherapie om orgaanbehoud te bereiken bij patiënten die geschikt worden geacht voor totale mesorectale excisie.

Grotere gerandomiseerde studies, zoals de lopende STAR-TREC-studie, zijn nodig om de oncologische uitkomsten na verschillende behandelschema’s voor orgaanbehoud nauwkeuriger kunnen te bepalen.


Referenties: Bach SP, Gilbert A, Brock K, et al. Radical surgery versus organ preservation via short-course radiotherapy followed by transanal endoscopic microsurgery for early-stage rectal cancer (TREC): a randomised, open-label feasibility study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020;S2468-1253(20)30333-2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33308452/, https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(20)30333-2/fulltext

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx