Radiotherapie bij longkanker heeft minder impact op klimaat dan operatie
Redactioneel
6 maart 2025
Radiotherapie bij niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) in een vroeg stadium heeft minder impact op het klimaat dan een chirurgische behandeling. Dit blijkt uit een levenscyclusanalyse (LCA) die Jochem Kaas en collega’s in het Radboudumc uitvoerden. De lagere CO2-uitstoot door radiotherapie komt met name doordat patiënten voor deze behandeling niet in het ziekenhuis worden opgenomen en er bij radiotherapie relatief weinig wegwerpmateriaal wordt gebruikt.
Het zorgsysteem draagt aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot, en de verwachting is dat deze bijdrage met de groeiende en vergrijzende bevolking alleen maar zal toenemen. In Nederland is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor 7% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Eerste stappen in het verlagen van deze uitstoot zijn het nagaan hoeveel de huidige praktijk bijdraagt aan de CO2-uitstoot en het verkennen van verschillende scenario’s om deze uitstoot te verlagen. Daarom hebben Jochem Kaas en collega’s in het Radboudumc de klimaatimpact van zowel stereotactische radiotherapie (SRBT) als ‘video-assisted thoracic surgery’ (VATS) bij vroegstadium-NSCLC bepaald.
“Deze inzichten leiden direct tot de belangrijkste mogelijkheden om uitstoot te verminderen”
Klinisch fysicus radiotherapie i.o. Jochem Kaas
Inzicht in klimaatbelasting
De onderzoekers voerden hiervoor een LCA uit. Dat is een systematische en gestandaardiseerde methode om de milieueffecten van de volledige levenscyclus van een product of dienst te bepalen. In
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: