DOQ

Reactie hoogleraar geriatrie prof. dr. Olde Rikkert: ‘Persbericht over bloedtest Alzheimer wekt verkeerde verwachtingen’

Hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, prof. dr. Marcel Olde Rikkert heeft bezwaar tegen het persbericht van het Amsterdam UMC dat zij binnen een jaar een bloedtest op de markt denkt te kunnen brengen die de ziekte van Alzheimer kan aantonen. Olde Rikkert en collega’s vinden het “veel te voorbarig dat dit zo naar buiten wordt gebracht”, zo meldt Nieuwsuur.

Waar gaat het precies om?

Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen is recent benoemd tot hoogleraar Neurochemie aan het Amsterdam UMC. Ter gelegenheid van haar inaugurele rede heeft het UMC een persbericht uitgestuurd waarin staat dat Teunissen een eerste goed toepasbare bloedtest heeft ontwikkeld om het eiwit amyloid aan te tonen. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe test heeft een precisie van 95 procent, terwijl eerdere testen een precisie van 85 procent hadden. De hoogleraar denkt binnen een jaar deze test, die de ziekte van Alzheimer aantoont, op de markt te hebben. Ook meldt het bericht dat zij komende jaren verder onderzoek gaat doen naar biomarkers voor dementie om (hele) vroege fasen van verschillende vormen van dementie aan te kunnen tonen. Want hoe eerder behandeling mogelijk is, des te beter.

bloedtest-alzheimerBericht bloedtest ver van de realiteit

“Hierdoor komt de genezing voor de ziekte van Alzheimer een stap dichterbij”, zegt Teunissen in het persbericht. Volgens Olde Rikkert blijkt dat echter uit geen enkel onderzoek. Hij noemt het onbedachtzaam om dit zo ronkend naar buiten te brengen, “alsof dit het probleem Alzheimer gaat oplossen”, zegt hij tegen Nieuwsuur. Het onderzoek naar Alzheimer heeft de afgelopen dertig jaar weinig opgeleverd, stelt hij. Het persbericht lijkt hem daarom méér een kokervisie vanuit het lab. “Maar ondertussen is dit wel schadelijk voor de publieke opinie. Je wekt verkeerde verwachtingen, die ver van de realiteit staan.”

Olde Rikkert pleit ervoor dat er breder gekeken gaat worden dan uitsluitend naar hersenspecifieke eiwitten, omdat deze focus te beperkt is. Vanwege het uitblijven van onderzoeksresultaten zijn volgens de geriater afgelopen jaar dan ook diverse farmaceuten gestopt met Alzheimer-onderzoeken die op het eiwit amyloid focusten.

Bezwaren tegen screening

De hoogleraar geriatrie geeft verder aan dat de meeste dementieonderzoekers bezwaar maken tegen screeningsonderzoek, zoals de genoemde bloedtest mogelijk zou moeten maken. Ten eerste is er momenteel geen behandeling mogelijk van de ziekte; screening heeft dus weinig zin. En dat leidt meteen tot het tweede bezwaar: als iemand weet dat hij of zij de ziekte gaat krijgen, terwijl er verder niets aan te doen is, kan dat zijn of haar welzijn enorm verslechteren.

Bronnen: Amsterdam UMC, NOS/Nieuwsuur

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Binnen een jaar bloedtest Alzheimer beschikbaar

Naar dit artikel »