DOQ

Reactie hoogleraar geriatrie prof. dr. Olde Rikkert: ‘Persbericht over bloedtest Alzheimer wekt verkeerde verwachtingen’

Hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, prof. dr. Marcel Olde Rikkert heeft bezwaar tegen het persbericht van het Amsterdam UMC dat zij binnen een jaar een bloedtest op de markt denkt te kunnen brengen die de ziekte van Alzheimer kan aantonen. Olde Rikkert en collega’s vinden het “veel te voorbarig dat dit zo naar buiten wordt gebracht”, zo meldt Nieuwsuur.

Waar gaat het precies om?

Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen is recent benoemd tot hoogleraar Neurochemie aan het Amsterdam UMC. Ter gelegenheid van haar inaugurele rede heeft het UMC een persbericht uitgestuurd waarin staat dat Teunissen een eerste goed toepasbare bloedtest heeft ontwikkeld om het eiwit amyloid aan te tonen. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe test heeft een precisie van 95 procent, terwijl eerdere testen een precisie van 85 procent hadden. De hoogleraar denkt binnen een jaar deze test, die de ziekte van Alzheimer aantoont, op de markt te hebben. Ook meldt het bericht dat zij komende jaren verder onderzoek gaat doen naar biomarkers voor dementie om (hele) vroege fasen van verschillende vormen van dementie aan te kunnen tonen. Want hoe eerder behandeling mogelijk is, des te beter.

bloedtest-alzheimerBericht bloedtest ver van de realiteit

“Hierdoor komt de genezing voor de ziekte van Alzheimer een stap dichterbij”, zegt Teunissen in het persbericht. Volgens Olde Rikkert blijkt dat echter uit geen enkel onderzoek. Hij noemt het onbedachtzaam om dit zo ronkend naar buiten te brengen, “alsof dit het probleem Alzheimer gaat oplossen”, zegt hij tegen Nieuwsuur. Het onderzoek naar Alzheimer heeft de afgelopen dertig jaar weinig opgeleverd, stelt hij. Het persbericht lijkt hem daarom méér een kokervisie vanuit het lab. “Maar ondertussen is dit wel schadelijk voor de publieke opinie. Je wekt verkeerde verwachtingen, die ver van de realiteit staan.”

Olde Rikkert pleit ervoor dat er breder gekeken gaat worden dan uitsluitend naar hersenspecifieke eiwitten, omdat deze focus te beperkt is. Vanwege het uitblijven van onderzoeksresultaten zijn volgens de geriater afgelopen jaar dan ook diverse farmaceuten gestopt met Alzheimer-onderzoeken die op het eiwit amyloid focusten.

Bezwaren tegen screening

De hoogleraar geriatrie geeft verder aan dat de meeste dementieonderzoekers bezwaar maken tegen screeningsonderzoek, zoals de genoemde bloedtest mogelijk zou moeten maken. Ten eerste is er momenteel geen behandeling mogelijk van de ziekte; screening heeft dus weinig zin. En dat leidt meteen tot het tweede bezwaar: als iemand weet dat hij of zij de ziekte gaat krijgen, terwijl er verder niets aan te doen is, kan dat zijn of haar welzijn enorm verslechteren.

Bronnen: Amsterdam UMC, NOS/Nieuwsuur

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar

Naar dit artikel »