DOQ

Regelmatig paracetamol­gebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico

Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo’n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico. Daarom valt te betwijfelen of een regelmatig gebruik van paracetamol in deze situatie veilig is.

Hypertensie is een toenemend probleem. Ondanks de verbeterde behandeling blijft het lastig om de bloeddruk te reguleren. Minder dan de helft van de behandelde patiënten bereikt een bloeddruk van < 140/90 mmHg.
Een belangrijke, maar vaak ondergewaardeerde bijdragende factor aan een stagnerende bloeddrukcontrole is medicatie-geïnduceerde hypertensie. Sommige medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), remmen de werking van veel eerstelijns antihypertensiva. Het bewijs voor dit verband wisselt echter enorm.

Pijnstillers

Paracetamol (acetaminophen) wordt, zoals bekend, veel gebruikt als eerstelijnsbehandeling van chronische pijn. De reden voor dit wijdverbreide gebruik is de waargenomen veiligheid en de veronderstelling dat paracetamol – in tegenstelling tot NSAID’s – weinig of geen effect heeft op de bloeddruk.
Eerdere observationele studies wijzen erop dat paracetamol de bloeddruk kan verhogen. Er ontbreken klinische studies. Daarom is in de PATH-BP-studie (acroniem voor: Paracetamol in Hypertension–Blood Pressure) bestudeerd wat bij personen met hypertensie het effect is van een regelmatig gebruik van paracetamol op de bloeddruk.

Paracetamol of placebo

In deze dubbelblinde, placebogecontroleerde, cross-overstudie zijn 110 personen gerandomiseerd om twee weken lang viermaal per dag 1 gram paracetamol of placebo te krijgen. Dit werd gevolgd door een wash-outperiode van twee weken. Daarna werd overgegaan naar de alternatieve behandeling. 103 patiënten voltooiden beide armen van het onderzoek.
Aan het begin en einde van elke behandelperiode werden 24-uurs ambulante bloeddruk gemeten. De primaire uitkomstmaat was een vergelijking van de verandering in de gemiddelde systolische bloeddruk overdag vanaf baseline tot het einde van de behandeling tussen de placebo- en paracetamolgroep.

Resultaten

Het regelmatige gebruik van paracetamol resulteerde in een significante toename van de gemiddelde systolische bloeddruk overdag in vergelijking met placebo: van gemiddeld 132,8 naar 136,5 mmHg in de paracetamolgroep versus van 133,9 naar 132,5 mmHg in de placebogroep (p < 0,0001). Dit komt neer op een voor het placebo-effect gecorrigeerde stijging van 4,7 mmHg. De gemiddelde diastolische bloeddruk overdag steeg van gemiddeld 81,2 naar 82,1 mmHg in de paracetamolgroep versus van 81,7 naar 80,9 mmHg in de placebogroep (p = 0,005). Dit komt neer op een voor het placebo-effect gecorrigeerde stijging van 1,6 mmHg. Vergelijkbare bevindingen werden gezien voor 24-uurs ambulante en klinisch gemeten bloeddrukken.

Conclusies

Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo’n 5 mmHg bij personen met hypertensie. In hetzelfde nummer van Circulation verscheen een begeleidend commentaar.

Referenties:

  1. MacIntyre IM, Turtle EJ, Farrah TE, et al. Regular Acetaminophen Use and Blood Pressure in People With Hypertension: The PATH-BP Trial. Circulation. 2022;145:416-423.
  2. Smith SM, Cooper-DeHoff RM. Acetaminophen-Induced Hypertension: Where Have All the “Safe” Analgesics Gone? Circulation. 2022;145:424-426.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx