DOQ

Regelmatig paracetamol­gebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico

Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo’n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico. Daarom valt te betwijfelen of een regelmatig gebruik van paracetamol in deze situatie veilig is.

Hypertensie is een toenemend probleem. Ondanks de verbeterde behandeling blijft het lastig om de bloeddruk te reguleren. Minder dan de helft van de behandelde patiënten bereikt een bloeddruk van < 140/90 mmHg.
Een belangrijke, maar vaak ondergewaardeerde bijdragende factor aan een stagnerende bloeddrukcontrole is medicatie-geïnduceerde hypertensie. Sommige medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), remmen de werking van veel eerstelijns antihypertensiva. Het bewijs voor dit verband wisselt echter enorm.

Pijnstillers

Paracetamol (acetaminophen) wordt, zoals bekend, veel gebruikt als eerstelijnsbehandeling van chronische pijn. De reden voor dit wijdverbreide gebruik is de waargenomen veiligheid en de veronderstelling dat paracetamol – in tegenstelling tot NSAID’s – weinig of geen effect heeft op de bloeddruk.
Eerdere observationele studies wijzen erop dat paracetamol de bloeddruk kan verhogen. Er ontbreken klinische studies. Daarom is in de PATH-BP-studie (acroniem voor: Paracetamol in Hypertension–Blood Pressure) bestudeerd wat bij personen met hypertensie het effect is van een regelmatig gebruik van paracetamol op de bloeddruk.

Paracetamol of placebo

In deze dubbelblinde, placebogecontroleerde, cross-overstudie zijn 110 personen gerandomiseerd om twee weken lang viermaal per dag 1 gram paracetamol of placebo te krijgen. Dit werd gevolgd door een wash-outperiode van twee weken. Daarna werd overgegaan naar de alternatieve behandeling. 103 patiënten voltooiden beide armen van het onderzoek.
Aan het begin en einde van elke behandelperiode werden 24-uurs ambulante bloeddruk gemeten. De primaire uitkomstmaat was een vergelijking van de verandering in de gemiddelde systolische bloeddruk overdag vanaf baseline tot het einde van de behandeling tussen de placebo- en paracetamolgroep.

Resultaten

Het regelmatige gebruik van paracetamol resulteerde in een significante toename van de gemiddelde systolische bloeddruk overdag in vergelijking met placebo: van gemiddeld 132,8 naar 136,5 mmHg in de paracetamolgroep versus van 133,9 naar 132,5 mmHg in de placebogroep (p < 0,0001). Dit komt neer op een voor het placebo-effect gecorrigeerde stijging van 4,7 mmHg. De gemiddelde diastolische bloeddruk overdag steeg van gemiddeld 81,2 naar 82,1 mmHg in de paracetamolgroep versus van 81,7 naar 80,9 mmHg in de placebogroep (p = 0,005). Dit komt neer op een voor het placebo-effect gecorrigeerde stijging van 1,6 mmHg. Vergelijkbare bevindingen werden gezien voor 24-uurs ambulante en klinisch gemeten bloeddrukken.

Conclusies

Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo’n 5 mmHg bij personen met hypertensie. In hetzelfde nummer van Circulation verscheen een begeleidend commentaar.

Referenties:

  1. MacIntyre IM, Turtle EJ, Farrah TE, et al. Regular Acetaminophen Use and Blood Pressure in People With Hypertension: The PATH-BP Trial. Circulation. 2022;145:416-423.
  2. Smith SM, Cooper-DeHoff RM. Acetaminophen-Induced Hypertension: Where Have All the “Safe” Analgesics Gone? Circulation. 2022;145:424-426.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx