DOQ

Ziekenhuisapothekers voorkomen ‘geneesmiddelkaping’

Ziekenhuisapothekers gaan een aantal zelfbereide geneesmiddelen registreren. Zo willen ze voorkomen dat farmaceutische bedrijven hiermee aan de haal gaan en deze medicatie tegen sterk verhoogde prijzen op de markt brengen, ook wel ‘geneesmiddelkaping’ genoemd. Hiervoor is een registratieplatform opgericht. Een van de initiatiefnemers is Ralph van Wezel, hoofd van de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij vertelt er meer over.

“Het is niet onze bedoeling om met dit registratieplatform de strijd aan te gaan met de farmaceutische industrie”, zegt Ralph van Wezel, zittend in zijn werkkamer van de gloednieuwe bereidingsapotheek van het Eindhovense ziekenhuis.. “Maar we willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken. We willen voorkomen dat ongeregistreerde geneesmiddelen die ziekenhuizen al jarenlang gebruiken, worden geregistreerd door een farmaceutisch bedrijf en dan voor een torenhoge prijs op de markt komen.”

Ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel

Exploderende prijzen

Een voorbeeld is een bereiding van fenylefrine-injecties, gebruikt voor hypotensie tijdens operaties. Van Weezel: “Die maakten we in het ziekenhuis, maar een fabrikant zag er brood in en liet dit bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen registreren. Dat betekent dat we het als ziekenhuis niet meer zelf mogen maken, want er is een geregistreerd alternatief op de markt. We moeten het dan inkopen bij de fabrikant. De prijs explodeerde na de registratie: zelf bereiden in het ziekenhuis kostte 2 euro voor een dosis, maar een vergelijkbare dosis, geproduceerd door de fabrikant, kost maar liefst 37 euro. Een ander voorbeeld: een fles glycopyrroniumdrank maakten we zelf voor 60 euro. Nu is het voor 360 euro per fles commercieel op de markt.”

“Het zijn kleine bedrijven die een niche zien en daarmee flink winst willen maken. Het gaat hierbij om geneesmiddelen die al heel lang in het ziekenhuis worden gebruikt, soms al vanaf 1900”

Niche

Geneesmiddelprijzen worden zo onnodig opgedreven, stelt Van Wezel. “Het is niet big farma die op deze manier geneesmiddelen wegkaapt uit de ziekenhuisapotheek, maar het zijn kleine bedrijven die een niche zien en daarmee flink winst willen maken. Het gaat hierbij om geneesmiddelen die al heel lang in het ziekenhuis worden gebruikt, soms al vanaf 1900. Die geneesmiddelen zijn altijd ongeregistreerd gebleven omdat pas vanaf de jaren ’60 in de vorige eeuw registratieregelingen van kracht werden. Maar sommige oude middelen blijken commercieel interessant te zijn. Een fabrikant verzamelt de nodige onderzoeken en documentatie en dient een registratieaanvraag in. Vervolgens komt het middel voor een veelvoud op de markt van de prijs die wij rekenden. Wat de fabrikanten doen is niet illegaal, maar ze nemen wel een stukje van onze markt weg.”

“Uiteraard hebben wij ook registratie- en productiekosten. Maar wij gaan niet voor winstmaximalisatie zoals de fabrikanten”

ABC-platform

Met het registratieplatform – het ABC-platform – willen de ziekenhuisapothekers geneesmiddelen registreren en zo zorgen dat deze tegen een maatschappelijk verantwoorde prijs beschikbaar blijven. “Dit platform is een initiatief, gedragen door het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, het Radboudumc Nijmegen, het UMCG, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en de Apotheek A15 (een bereidingsapotheek die geneesmiddelen produceert voor meerdere aangesloten ziekenhuizen, red.) in Gorinchem. Vanuit dit platform – een construct met een eigen BV – kunnen registratieaanvragen worden ingediend. Als een registratie lukt, dan wordt dit platform de registratiehouder. Een ziekenhuisapotheek of de bereidingsapotheek A15 kan dan dienen als ‘loonfabrikant’: deze verzorgt de daadwerkelijke productie van het geregistreerde geneesmiddel. In principe kunnen andere ziekenhuisapotheken met een bereidingsfaciliteit die aan de juiste voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een fabrikantenvergunning, zich aansluiten bij dit initiatief.”

Hoe kan het platform geneesmiddelen registreren en vervolgens laten produceren, terwijl de prijs veel lager ligt dan bij de fabrikanten? Van Weezel: “Uiteraard hebben wij ook registratie- en productiekosten. Maar wij gaan niet voor winstmaximalisatie zoals de fabrikanten.”

Opstartfase

Het platform verkeert nu nog in de opstartfase, zegt Van Wezel. Daarbij zijn er de nodige uitdagingen. “Vanuit de ziekenhuisapotheek zijn we gewend te werken met uitgebreide productdossiers van de geneesmiddelen die we zelf bereiden. Maar een registratiedossier opbouwen vergt kennis die we nog aan het opbouwen zijn.”  Van Wezel en zijn collega’s van het platform hebben al een geneesmiddel op het oog dat ze willen gaan registreren, maar dat houdt de ziekenhuisapotheker zorgvuldig achter zijn kiezen. “We hebben daarnaar onderzoek gedaan en die expertise willen we voor onszelf houden, zodat een fabrikant niet op een idee wordt gebracht en er zelf mee aan de haal gaat.”

“Geneesmiddelkaping leidt jaarlijks tot ongeveer 100 miljoen euro extra aan kosten”

Kosten besparen

Maar registreren is geen doel op zich, benadrukt de Eindhovense ziekenhuisapotheker. “Voorop staat dat geneesmiddelen beschikbaar blijven voor een redelijke prijs. De hardlopers in ons ziekenhuis willen we veiligstellen. Het zou mooi zijn als we vijf tot tien geneesmiddelen zouden kunnen registreren. Dat kan veel kosten besparen. Natuurlijk verdienen we er als ziekenhuis zelf ook wat aan, we hebben ook onze bedrijfsvoering, maar als je kijkt naar de BV Nederland dan kan het registreren van eigen ziekenhuisbereidingen veel geld besparen. Geneesmiddelkaping leidt jaarlijks tot ongeveer 100 miljoen euro extra aan kosten.”

“Ik zou academici willen oproepen als ze een vinding hebben, om dit te laten registreren via ons registratieplatform, zodat de revenuen terugvloeien naar de zorg

Patentrecht

Op de geneesmiddelen die al jarenlang in ziekenhuizen worden gebruikt, berust geen patent, legt Van Wezel uit. “Ze zijn alleen te registreren, dus een andere fabrikant mag ze als generiek middel ook maken na een registratieaanvraag. Als een geneesmiddel al is beschreven in de literatuur, dan mag er geen patent meer op worden aangevraagd. Philips maakte slim gebruik van dat principe, zo heb ik ooit wel eens geleerd toen ik me verdiepte in patentrecht: hadden ze een uitvinding gedaan, dan beschreven ze die in het plaatselijke sufferdje. De vondst stond dus officieel op papier en een ander bedrijf kon er geen patent meer op aanvragen.” Het liefst zou Van Wezel zien dat ook innovatieve geneesmiddelen geregistreerd gaan worden via het registratieplatform. “Als uit academisch onderzoek een nieuw succesvol geneesmiddel voortkomt, dan gaat dit via spin-offs naar de farmaceutische industrie, die vervolgens een patent aanvraagt. Maar onderzoekers zouden zich moeten realiseren dat dit tot hoge prijzen kan leiden. Ik zou academici willen oproepen als ze een vinding hebben, om dit te laten registreren via ons registratieplatform, zodat de revenuen terugvloeien naar de zorg.”

“Uiteindelijk zullen de farmaceuten ook wel eieren voor hun geld kiezen en inzien dat zulke hoge prijzen maatschappelijk niet meer geaccepteerd worden

Samenwerking

Hoe reageren de farmaceutische bedrijven op de komst van het registratieplatform? “Ze reageren afwachtend en sommige bedrijven benaderen ons voor samenwerking. Zo zijn er bedrijven die een geneesmiddel produceren dat wij gebruiken voor een andere indicatie dan de officieel geregistreerde indicatie. Ze willen het geneesmiddel voor de officiële indicatie van de markt halen omdat dit niet meer rendabel is. Maar ze zijn dan wel bereid ons alle informatie over de productie te verstrekken, zodat we het in eigen beheer kunnen maken. Omgekeerd kunnen wij ook bereidingen naar de farmaceutische industrie brengen. Voorwaarde is dan wel dat ze zo’n bereiding voor een aanvaardbare prijs op de markt brengen. Uiteindelijk zullen de farmaceuten ook wel eieren voor hun geld kiezen en inzien dat zulke hoge prijzen maatschappelijk niet meer geaccepteerd worden.”

“Artsen vinden het vooral belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar blijven voor hun patiënten”

Positieve reacties

Zorgverzekeraars reageren positief op het registratieplatform. “We zijn met zorgverzekeraars in gesprek en hebben hun gevraagd of ze een bijdrage willen leveren. Of en hoe ze ons gaan ondersteunen weten we op dit moment nog niet, maar ze zijn er zeker niet tegen.” Ook artsen zijn ermee in hun nopjes. “Zij vinden het vooral belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar blijven voor hun patiënten. En de patiënten zelf reageren via sociale media ook enthousiast op de komst van het registratieplatform”, aldus Van Wezel” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”


0
Laat een reactie achterx