Reparatie lekkende aortaklep goed alternatief voor vervanging

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
9 juli 2021

Een vermoedelijk betere levensverwachting, bloedverdunners zijn niet nodig, en behoud van eigen lichaamsweefsel. Het zijn drie opvallende voordelen wanneer je een lekkende aortaklep repareert in plaats van vervangt, vertelt dr. Guillaume Geuzebroek, cardio-thoracaal chirurg bij het Aortateam van het Radboudumc. “Iedere cardio-thoracaal chirurg kan een aortaklep vervangen. Een klepreparatie vraagt daarentegen specifieke expertise en ervaring. Je moet je daar echt in scholen.”

Aortaklepreparatie (plastiek) is de afgelopen vijf tot tien jaar sterk in opkomst. Sinds vorig jaar maakt het Aortateam van het Radboudumc gebruikt van de remodelling techniek, één van de nieuwe reparatietechnieken die wereldwijd in ontwikkeling is. “We deden al klepsparende behandelingen bij patiënten met een verwijde aortawortel en een goed functionerende aortaklep”, vertelt cardio-thoracaal chirurg dr. Guillaume Geuzebroek. “Je implanteert de klep dan opnieuw in een buis die de aortawortel vervangt. Met remodelling verbreden we ons indicatiegebied naar patiënten met een verwijde aortawortel en een kleplekkage, en patiënten die geen verwijde wortel hebben, maar wel lekkage van de klep.”

Cardio-thoracaal chirurg dr. Guillaume Geuzebroek

Flexibeler

De betrokken artsen repareren de klep daarbij volgens een vast stappenplan. Geuzebroek: “Hierin staat versteviging van de ophanging van de klep middels ringen centraal. Bijzonder aan deze techniek is dat we flexibeler zijn. Bij eerder gebruikte technieken konden vooral mensen behandeld worden die drie aortakleppen hebben. Met onze techniek kunnen we ook mensen behandelen die

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel