Reparatie lekkende aortaklep goed alternatief voor vervanging

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
9 juli 2021

Een vermoedelijk betere levensverwachting, bloedverdunners zijn niet nodig, en behoud van eigen lichaamsweefsel. Het zijn drie opvallende voordelen wanneer je een lekkende aortaklep repareert in plaats van vervangt, vertelt dr. Guillaume Geuzebroek, cardio-thoracaal chirurg bij het Aortateam van het Radboudumc. “Iedere cardio-thoracaal chirurg kan een aortaklep vervangen. Een klepreparatie vraagt daarentegen specifieke expertise en ervaring. Je moet je daar echt in scholen.”

Aortaklepreparatie (plastiek) is de afgelopen vijf tot tien jaar sterk in opkomst. Sinds vorig jaar maakt het Aortateam van het Radboudumc gebruikt van de remodelling techniek, één van de nieuwe reparatietechnieken die wereldwijd in ontwikkeling is. “We deden al klepsparende behandelingen bij patiënten met een verwijde aortawortel en een goed functionerende aortaklep”, vertelt cardio-thoracaal chirurg dr. Guillaume Geuzebroek. “Je implanteert de klep dan opnieuw in een buis die de aortawortel vervangt. Met remodelling verbreden we ons indicatiegebied naar patiënten met een verwijde aortawortel en een kleplekkage, en patiënten die geen verwijde wortel hebben, maar wel lekkage van de klep.”

Cardio-thoracaal chirurg dr. Guillaume Geuzebroek

Flexibeler

De betrokken artsen repareren de klep daarbij volgens een vast stappenplan. Geuzebroek: “Hierin staat versteviging van de ophanging van de klep middels ringen centraal. Bijzonder aan deze techniek is dat we flexibeler zijn. Bij eerder gebruikte technieken konden vooral mensen behandeld worden die drie aortakleppen hebben. Met onze techniek kunnen we ook mensen behandelen die geboren zijn met twee klepbladen.”

“Met een kunstklep bestaat het risico op pannus, waardoor de klep niet goed meer kan functioneren”

Gouden standaard

Remodelling wordt vooral toegepast bij jongere patiënten, dat zijn patiënten tussen de twintig tot zestig jaar. “Bij patiënten onder de zestig is klepvervanging met een mechanische kunstklep nog steeds de gouden standaard. Biologische kunstkleppen, bijvoorbeeld een varkensklep of een klep gemaakt van het hartzakje van een rund, plaatsen we vooral bij patiënten boven de zestig.”

Levensverwachting

Maar een mechanische kunstklep heeft nadelen, legt Geuzebroek uit. “Belangrijkste nadeel is dat we weten dat jongere patiënten met een mechanische kunstklep een lagere levensverwachting hebben dan de gezonde bevolkingspopulatie. Dat hangt ermee samen dat je levenslang bloedverdunners moet blijven gebruiken, met het risico op ernstige bloedingen. En met een kunstklep draag je lichaamsvreemd materiaal met je mee, met een verhoogd risico op ontstekingen (endocarditis). Bovendien bestaat er het risico op pannus, ofwel weefselingroei in de klep, waardoor de klep niet goed meer kan functioneren.”

“Aortaklepreparatie vergt een investering voor chirurg en patiënt, die alleen de moeite waard is als de voordelen opwegen tegen de nadelen”

Complex

Aortaklepreparatie kan daarom vooral voor jongere patiënten een goed en misschien wel beter alternatief zijn, vervolgt hij. Al is het een complexe operatie. “Iedere cardio-thoracaal chirurg kan een aortaklep vervangen, dat behoort tot ons basisarsenaal aan chirurgische vaardigheden. Een klepreparatie vraagt daarentegen specifieke expertise en ervaring. Je moet je daar echt in scholen.”

Meer onderzoek

Daar komt bij dat dat de operatie zo’n vijf uur in beslag neemt, twee keer zo lang als een chirurgische klepvervanging. Vanwege de complexiteit en daarmee impact voor de patiënt, wordt aortaklepreparatie ook daarom alleen uitgevoerd bij jongere patiënten. “Aortaklepreparatie vergt een investering voor chirurg en patiënt. Die investering is alleen de moeite waard als de voordelen opwegen tegen de nadelen. Wij gaan ervanuit dat die voordelen er zijn, maar meer onderzoek is nodig om dat verder in kaart te brengen.”

“Hoe meer evidence we verzamelen, hoe beter we aortaklepreparatie kunnen presenteren als volwaardig alternatief voor klepvervanging”

AVIATOR-studie

Geuzebroek is daarom blij met de internationale AVIATOR-studie, waar ook het Aortateam van het Radboudumc aan gaat deelnemen. “Deze studie heeft als doel om de voordelen van aortaklep-reparatie, zoals een betere levensverwachting en minder risico op bloedingen en ontstekingen, verder te onderzoeken. Dat onderzoek is belangrijk, want hoe meer evidence we verzamelen, hoe beter we aortaklepreparatie aan verwijzend arts en patiënt kunnen presenteren als meer dan volwaardig alternatief voor klepvervanging.”

, , ,
Deel dit artikel