Respons van HCC op lenvatinib verbetert door toevoegen gefitinib

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
10 september 2021

Lenvatinib is een small molecule remmer van meerdere tyrosinekinasereceptoren en wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met een gevorderd hepatocellulair carcinoom (HCC). Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s van het Antoni van Leeuwenhoek en uit Shanghai hebben met behulp van CRISPR/Cas ontdekt dat ongevoeligheid voor dit medicijn voorkomen kan worden door het te combineren met gefitinib. De bevindingen verschenen in Nature.

Leverkanker is een belangrijke doodsoorzaak. De meerderheid (85-90%) van de levermaligniteiten betreft een HCC. Dat is wereldwijd de meest voorkomende vorm van leverkanker en een agressieve maligniteit. Er zijn weinig effectieve behandelopties beschikbaar voor HCC. De meest voorkomende oncogene mutaties in HCC zijn momenteel niet te genezen.

Moleculair oncoloog prof. dr. René Bernards

Behoefte aan combinatietherapieën

Patiënten met een gevorderd HCC worden behandeld met systemische therapieën, zoals sorafenib, lenvatinib of atezolizumab plus bevacizumab. Lenvatinib is een orale multikinase remmer die voornamelijk VEGFR1-VEGFR3, FGFR1-FGFR4, PDGFRα, KIT en RET remt. Het algehele responspercentage op lenvatinib is slechts 24,1%. Daarom is er behoefte aan combinatietherapieën die de klinische voordelen van op lenvatinib gebaseerde therapieën voor HCC te verbeteren.

Resistentiemechanismen blootgelegd

Steeds meer doelgerichte medicijnen tegen kanker remmen de gevolgen van DNA-fouten in de kankercel. Helaas zijn of worden kankercellen vaak resistent tegen deze medicijnen. Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s le

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel