DOQ

Respons van HCC op lenvatinib verbetert door toevoegen gefitinib

Lenvatinib is een small molecule remmer van meerdere tyrosinekinasereceptoren en wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met een gevorderd hepatocellulair carcinoom (HCC). Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s van het Antoni van Leeuwenhoek en uit Shanghai hebben met behulp van CRISPR/Cas ontdekt dat ongevoeligheid voor dit medicijn voorkomen kan worden door het te combineren met gefitinib. De bevindingen verschenen in Nature.

Leverkanker is een belangrijke doodsoorzaak. De meerderheid (85-90%) van de levermaligniteiten betreft een HCC. Dat is wereldwijd de meest voorkomende vorm van leverkanker en een agressieve maligniteit. Er zijn weinig effectieve behandelopties beschikbaar voor HCC. De meest voorkomende oncogene mutaties in HCC zijn momenteel niet te genezen.

Moleculair oncoloog prof. dr. René Bernards

Behoefte aan combinatietherapieën

Patiënten met een gevorderd HCC worden behandeld met systemische therapieën, zoals sorafenib, lenvatinib of atezolizumab plus bevacizumab. Lenvatinib is een orale multikinase remmer die voornamelijk VEGFR1-VEGFR3, FGFR1-FGFR4, PDGFRα, KIT en RET remt. Het algehele responspercentage op lenvatinib is slechts 24,1%. Daarom is er behoefte aan combinatietherapieën die de klinische voordelen van op lenvatinib gebaseerde therapieën voor HCC te verbeteren.

Resistentiemechanismen blootgelegd

Steeds meer doelgerichte medicijnen tegen kanker remmen de gevolgen van DNA-fouten in de kankercel. Helaas zijn of worden kankercellen vaak resistent tegen deze medicijnen. Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s leggen deze resistentiemechanismen in kankercellen bloot door alle mogelijke routes één voor één te blokkeren met behulp van genetische technieken, zoals CRISPR/Cas.
Onlangs beschreven Bernards, zijn uit Shanghai afkomstige postdoc Haojie Jin en collega’s in Europa en China in Nature een resistentiemechanisme in HCC. Ze ontdekten waardoor lenvatinib bij 75-80% van de patiënten geen effect heeft.

“Onderdrukking van de EGFR-expressie in combinatie met lenvatinib veroorzaakte een duidelijke remming van de proliferatie van de SNU449-cellen”

EGFR-remming maakt leverkanker gevoelig voor lenvatinib

In overeenstemming met de beperkte klinische responsen zijn de meeste cellijnen van leverkanker intrinsiek resistent tegen lenvatinib. Om geneesmiddelen te vinden die synergetisch kunnen werken met lenvatinib, hebben Bernards en collega’s een zogenaamde synthetisch letaliteitsscreening met lenvatinib uitgevoerd. Daarbij is gebruik gemaakt van een CRISPR–Cas9-bibliotheek gericht op het menselijke kinoom in lenvatinib-resistente SNU449-cellen. Ze vonden dat meerdere gids-RNA’s gericht op EGFR alleen waren uitgeput in aanwezigheid van lenvatinib. Dit wijst erop dat EGFR-remming dodelijk is voor deze cellijnen bij een gecombineerd gebruik met lenvatinib.
Om deze mogelijkheid te valideren, hebben de onderzoekers SNU449-cellen geïnfecteerd met drie korte EGFR-bevattende vectoren en kweekten deze cellen in de aan- of afwezigheid van lenvatinib. Onderdrukking van de EGFR-expressie in combinatie met lenvatinib veroorzaakte een duidelijke remming van de proliferatie van de SNU449-cellen. Dit bevestigt dat EGFR-remming synthetisch dodelijk is voor HCC-cellen, indien het wordt gecombineerd met lenvatinib.

“In deze studie laten we zien dat je ook bestaande medicijnen beter kunt maken door ze te combineren. Een voordeel is bovendien dat gefitinib al van patent af is, en daardoor niet duur”

Moleculair kankeronderzoeker René Bernards

Nut van combinatietherapie

De combinatie van de EGFR-remmer gefitinib en lenvatinib vertoonde in vitro krachtige antiproliferatieve effecten in HCC-cellijnen die EGFR tot expressie brachten en in vivo in xenografted leverkankercellijnen, immunocompetente muismodellen en patiënt-afgeleide HCC-tumoren bij muizen.

Een verklaring voor deze bevinding is dat remming van de fibroblastgroeifactorreceptor (FGFR) door behandeling met lenvatinib leidt tot feedbackactivering van de EGFR-PAK2-ERK5-route, die wordt geblokkeerd door EGFR-remming. Twaalf patiënten met gevorderde HCC die geen respons hadden op lenvatinib, werden behandeld met de combinatie van lenvatinib plus gefitinib, wat resulteerde in klinisch relevante responsen. Het cohort patiënten wordt nu uitgebreid naar dertig. Daarna zijn grotere klinische studies nodig voordat deze combinatietherapie in de kliniek kan worden ingezet. De hier geïdentificeerde combinatietherapie van lenvatinib plus gefitinib kan een veelbelovende strategie zijn voor de ongeveer de helft van de patiënten met gevorderde HCC die hoge niveaus van EGFR hebben.

China en Shanghai

Leverkanker is in het Westen relatief zeldzaam, hoewel de ziekte in opmars is door leefstijlfactoren. In Afrika en Azië is leverkanker, voornamelijk als gevolg van hepatitis B en C, een groot probleem. De helft van de mondiale sterfte komt voor rekening van China. Omdat Bernards deeltijdhoogleraar is aan de Jiao Tong Universiteit in Shanghai, kon meteen een eerste klinische studie worden gedaan in een ziekenhuis voor leverziekten in Shanghai. Dit ziekenhuis heeft alleen al 600 bedden voor patiënten met leverkanker.

Referenties:

  1. Jin H, Shi Y, Lv Y, et al. EGFR activation limits the response of liver cancer to lenvatinib. Nature. 2021;595:730-734.
  2. Antoni van Leeuwenhoek, nieuwsbericht 21 juli 2021 
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx