DOQ

Respons van HCC op lenvatinib verbetert door toevoegen gefitinib

Lenvatinib is een small molecule remmer van meerdere tyrosinekinasereceptoren en wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met een gevorderd hepatocellulair carcinoom (HCC). Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s van het Antoni van Leeuwenhoek en uit Shanghai hebben met behulp van CRISPR/Cas ontdekt dat ongevoeligheid voor dit medicijn voorkomen kan worden door het te combineren met gefitinib. De bevindingen verschenen in Nature.

Leverkanker is een belangrijke doodsoorzaak. De meerderheid (85-90%) van de levermaligniteiten betreft een HCC. Dat is wereldwijd de meest voorkomende vorm van leverkanker en een agressieve maligniteit. Er zijn weinig effectieve behandelopties beschikbaar voor HCC. De meest voorkomende oncogene mutaties in HCC zijn momenteel niet te genezen.

Moleculair oncoloog prof. dr. René Bernards

Behoefte aan combinatietherapieën

Patiënten met een gevorderd HCC worden behandeld met systemische therapieën, zoals sorafenib, lenvatinib of atezolizumab plus bevacizumab. Lenvatinib is een orale multikinase remmer die voornamelijk VEGFR1-VEGFR3, FGFR1-FGFR4, PDGFRα, KIT en RET remt. Het algehele responspercentage op lenvatinib is slechts 24,1%. Daarom is er behoefte aan combinatietherapieën die de klinische voordelen van op lenvatinib gebaseerde therapieën voor HCC te verbeteren.

Resistentiemechanismen blootgelegd

Steeds meer doelgerichte medicijnen tegen kanker remmen de gevolgen van DNA-fouten in de kankercel. Helaas zijn of worden kankercellen vaak resistent tegen deze medicijnen. Moleculair kankeronderzoeker René Bernards en collega’s leggen deze resistentiemechanismen in kankercellen bloot door alle mogelijke routes één voor één te blokkeren met behulp van genetische technieken, zoals CRISPR/Cas.
Onlangs beschreven Bernards, zijn uit Shanghai afkomstige postdoc Haojie Jin en collega’s in Europa en China in Nature een resistentiemechanisme in HCC. Ze ontdekten waardoor lenvatinib bij 75-80% van de patiënten geen effect heeft.

“Onderdrukking van de EGFR-expressie in combinatie met lenvatinib veroorzaakte een duidelijke remming van de proliferatie van de SNU449-cellen”

EGFR-remming maakt leverkanker gevoelig voor lenvatinib

In overeenstemming met de beperkte klinische responsen zijn de meeste cellijnen van leverkanker intrinsiek resistent tegen lenvatinib. Om geneesmiddelen te vinden die synergetisch kunnen werken met lenvatinib, hebben Bernards en collega’s een zogenaamde synthetisch letaliteitsscreening met lenvatinib uitgevoerd. Daarbij is gebruik gemaakt van een CRISPR–Cas9-bibliotheek gericht op het menselijke kinoom in lenvatinib-resistente SNU449-cellen. Ze vonden dat meerdere gids-RNA’s gericht op EGFR alleen waren uitgeput in aanwezigheid van lenvatinib. Dit wijst erop dat EGFR-remming dodelijk is voor deze cellijnen bij een gecombineerd gebruik met lenvatinib.
Om deze mogelijkheid te valideren, hebben de onderzoekers SNU449-cellen geïnfecteerd met drie korte EGFR-bevattende vectoren en kweekten deze cellen in de aan- of afwezigheid van lenvatinib. Onderdrukking van de EGFR-expressie in combinatie met lenvatinib veroorzaakte een duidelijke remming van de proliferatie van de SNU449-cellen. Dit bevestigt dat EGFR-remming synthetisch dodelijk is voor HCC-cellen, indien het wordt gecombineerd met lenvatinib.

“In deze studie laten we zien dat je ook bestaande medicijnen beter kunt maken door ze te combineren. Een voordeel is bovendien dat gefitinib al van patent af is, en daardoor niet duur”

Moleculair kankeronderzoeker René Bernards

Nut van combinatietherapie

De combinatie van de EGFR-remmer gefitinib en lenvatinib vertoonde in vitro krachtige antiproliferatieve effecten in HCC-cellijnen die EGFR tot expressie brachten en in vivo in xenografted leverkankercellijnen, immunocompetente muismodellen en patiënt-afgeleide HCC-tumoren bij muizen.

Een verklaring voor deze bevinding is dat remming van de fibroblastgroeifactorreceptor (FGFR) door behandeling met lenvatinib leidt tot feedbackactivering van de EGFR-PAK2-ERK5-route, die wordt geblokkeerd door EGFR-remming. Twaalf patiënten met gevorderde HCC die geen respons hadden op lenvatinib, werden behandeld met de combinatie van lenvatinib plus gefitinib, wat resulteerde in klinisch relevante responsen. Het cohort patiënten wordt nu uitgebreid naar dertig. Daarna zijn grotere klinische studies nodig voordat deze combinatietherapie in de kliniek kan worden ingezet. De hier geïdentificeerde combinatietherapie van lenvatinib plus gefitinib kan een veelbelovende strategie zijn voor de ongeveer de helft van de patiënten met gevorderde HCC die hoge niveaus van EGFR hebben.

China en Shanghai

Leverkanker is in het Westen relatief zeldzaam, hoewel de ziekte in opmars is door leefstijlfactoren. In Afrika en Azië is leverkanker, voornamelijk als gevolg van hepatitis B en C, een groot probleem. De helft van de mondiale sterfte komt voor rekening van China. Omdat Bernards deeltijdhoogleraar is aan de Jiao Tong Universiteit in Shanghai, kon meteen een eerste klinische studie worden gedaan in een ziekenhuis voor leverziekten in Shanghai. Dit ziekenhuis heeft alleen al 600 bedden voor patiënten met leverkanker.

Referenties:

  1. Jin H, Shi Y, Lv Y, et al. EGFR activation limits the response of liver cancer to lenvatinib. Nature. 2021;595:730-734.
  2. Antoni van Leeuwenhoek, nieuwsbericht 21 juli 2021 
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx