Reumatoloog dr. Bultink over hardlopen met reuma: ‘Patiënten willen wat anders dan zwemmen’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
7 juni 2018

Hardlopen is niet de meest voor de hand liggende sport voor mensen met reuma. Dr. Irene Bultink, reumatoloog aan het Vumc, kreeg echter steeds meer vragen van reumapatiënten over hardlopen en besloot op verzoek van het Reumafonds met collega’s en trainers een nieuw trainingsprogramma op te zetten. “Het was een succes! Nu kunnen reumapatiënten op acht locaties starten met hardlopen.”

“Mensen denken bij reuma vooral aan mensen in rolstoelen”, zegt dr. Irene Bultink, reumatoloog in het VUmc. “Maar het kan anders. Neem bijvoorbeeld Reumafonds-ambassadrice Anita Witzier, zij loopt hard met haar aandoening. Natuurlijk zijn er nog altijd patiënten in rolstoelen waarbij geen middel aanslaat, maar veel patiënten hebben wel mogelijkheden om te gaan sporten.”

Hardlopen met reuma in het Olympisch stadion.

Betere beweegadviezen

Over het algemeen bewegen mensen met reuma echter te weinig, hebben vaak een slechte conditie, zijn moe, en iedereen roept, ‘doe niet te veel en wees voorzichtig’. “Bij Reumatoïde Artritis, ziekte van Bechterew en andere reumatische aandoeningen is er tegenwoordig veel meer mogelijk”, zegt Bultink. “Er zijn betere diagnostische middelen, snellere verwijzing door huisartsen, betere toepassing van combinaties van meerdere anti-reumatica en de komst van biologicals. Als beroepsgroep blijven we desalniettemin achter met sport en beweegadviezen. Je kunt als arts je patiënten adviseren om te gaan zwemmen in warm water, maar veel patiënten willen heel duidelijk iets anders.”

Criteria voor hardlopen

<
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel