DOQ

Reumatoloog dr. Bultink over hardlopen met reuma: ‘Patiënten willen wat anders dan zwemmen’

Hardlopen is niet de meest voor de hand liggende sport voor mensen met reuma. Dr. Irene Bultink, reumatoloog aan het Vumc, kreeg echter steeds meer vragen van reumapatiënten over hardlopen en besloot op verzoek van het Reumafonds met collega’s en trainers een nieuw trainingsprogramma op te zetten. “Het was een succes! Nu kunnen reumapatiënten op acht locaties starten met hardlopen.”

“Mensen denken bij reuma vooral aan mensen in rolstoelen”, zegt dr. Irene Bultink, reumatoloog in het VUmc. “Maar het kan anders. Neem bijvoorbeeld Reumafonds-ambassadrice Anita Witzier, zij loopt hard met haar aandoening. Natuurlijk zijn er nog altijd patiënten in rolstoelen waarbij geen middel aanslaat, maar veel patiënten hebben wel mogelijkheden om te gaan sporten.”

Hardlopen met reuma in het Olympisch stadion.

Betere beweegadviezen

Over het algemeen bewegen mensen met reuma echter te weinig, hebben vaak een slechte conditie, zijn moe, en iedereen roept, ‘doe niet te veel en wees voorzichtig’. “Bij Reumatoïde Artritis, ziekte van Bechterew en andere reumatische aandoeningen is er tegenwoordig veel meer mogelijk”, zegt Bultink. “Er zijn betere diagnostische middelen, snellere verwijzing door huisartsen, betere toepassing van combinaties van meerdere anti-reumatica en de komst van biologicals. Als beroepsgroep blijven we desalniettemin achter met sport en beweegadviezen. Je kunt als arts je patiënten adviseren om te gaan zwemmen in warm water, maar veel patiënten willen heel duidelijk iets anders.”

Criteria voor hardlopen

<
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »