Risico co-infecties met SARS-CoV-2 onderstreept belang detectie en vaccinatie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
29 april 2022

Een Britse databasestudie, die in The Lancet verscheen, ondersteunt om tegen zowel SARS-CoV-2 als tegen griepvirussen te vaccineren. Daarnaast wijzen de resultaten erop dat het belangrijk is om opgenomen patiënten met COVID-19 te testen op influenzavirussen. En om risicopatiënten en patiënten te indentificeren die mogelijk verschillende reacties hebben op immuno-modulerende en antivirale therapie.

De maatregelen om de overdracht van SARS-CoV-2 te verminderen, zijn ook effectief geweest in het verminderen van de overdracht van andere endemische respiratoire virussen. Aangezien in veel landen deze maatregelen losgelaten worden, is de verwachting dat SARS-CoV-2 en andere respiratoire virussen meer zullen rondgaan, waardoor de kans op co-infecties toeneemt. Onbekend is wat de gevolgen zijn voor mensen die naast een SARS-CoV-2-infectie een respiratoire virale co-infectie hebben.

Co-infecties

Britse onderzoekers analyseerden de uitkomsten van co-infecties met influenzavirussen, het respiratoir syncytieel (RS)-virus of adenovirussen bij ruim 200.000 ​​volwassenen met een SARS-CoV-2-infectie die waren opgenomen.
Van 6965 patiënten met een SARS-CoV-2-infectie waren testuitslagen van respiratoire virale co-infecties bekend. Bij 583 patiënten (8,4%) werd een virale co-infectie gedetecteerd: 227 patiënten waren geïnfecteerd met een influenzavirus, 220 patiënten met het RS-virus en 136 patiënten met een adenovirus.
Een co-infectie met een influenzavirus ging gepaard met een grotere kans op invasieve mechanische beademing in vergelijking met een mono-infectie met SARS-CoV-2. Een co-infecti

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel