DOQ

Risico co-infecties met SARS-CoV-2 onderstreept belang detectie en vaccinatie

Een Britse databasestudie, die in The Lancet verscheen, ondersteunt om tegen zowel SARS-CoV-2 als tegen griepvirussen te vaccineren. Daarnaast wijzen de resultaten erop dat het belangrijk is om opgenomen patiënten met COVID-19 te testen op influenzavirussen. En om risicopatiënten en patiënten te indentificeren die mogelijk verschillende reacties hebben op immuno-modulerende en antivirale therapie.

De maatregelen om de overdracht van SARS-CoV-2 te verminderen, zijn ook effectief geweest in het verminderen van de overdracht van andere endemische respiratoire virussen. Aangezien in veel landen deze maatregelen losgelaten worden, is de verwachting dat SARS-CoV-2 en andere respiratoire virussen meer zullen rondgaan, waardoor de kans op co-infecties toeneemt. Onbekend is wat de gevolgen zijn voor mensen die naast een SARS-CoV-2-infectie een respiratoire virale co-infectie hebben.

Co-infecties

Britse onderzoekers analyseerden de uitkomsten van co-infecties met influenzavirussen, het respiratoir syncytieel (RS)-virus of adenovirussen bij ruim 200.000 ​​volwassenen met een SARS-CoV-2-infectie die waren opgenomen.
Van 6965 patiënten met een SARS-CoV-2-infectie waren testuitslagen van respiratoire virale co-infecties bekend. Bij 583 patiënten (8,4%) werd een virale co-infectie gedetecteerd: 227 patiënten waren geïnfecteerd met een influenzavirus, 220 patiënten met het RS-virus en 136 patiënten met een adenovirus.
Een co-infectie met een influenzavirus ging gepaard met een grotere kans op invasieve mechanische beademing in vergelijking met een mono-infectie met SARS-CoV-2. Een co-infectie met een influenza- of adenovirus gingen beide gepaard met een significant toegenomen overlijdensrisico.
Deze resultaten van de geteste populatie zijn vervolgens geëxtrapoleerd naar een representatieve gehospitaliseerde patiëntenpopulatie. In die gewogen multivariabele regressieanalyse ging een co-infectie met een influenzavirus gepaard met een aanzienlijk toegenomen risico op invasieve mechanische ventilatie en een toegenomen risico op ziekenhuissterfte.

Sterke punten en beperkingen

Dit onderzoek had een aantal sterke punten. Ten eerste is dit de grootste studie van mensen met COVID-19 die aanvullende testen ondergingen voor endemische respiratoire virussen. Daarnaast zijn patiënten gedurende een periode van 18 maanden gerekruteerd. Ten slotte zijn de uitkomstgegevens voor de meeste patiënten gerapporteerd.
Het onderzoek kent ook enkele beperkingen. Om te beginnen is er een risico op selectiebias omdat de geteste patiënten verschilden van niet-geteste patiënten, met name wat betreft de ziekte-ernst. Zo werden personen die meer onwel waren, vaker getest op co-infecties. Na correctie voor deze en andere verschillen werd een verband gevonden tussen een co-infectie met een influenzavirus en het krijgen van invasieve mechanische ventilatie. Net als in de ongewogen analyse werd geen significant verband gevonden tussen een SARS-CoV-2 co-infectie met het RS-virus of een adenovirus en het krijgen van invasieve mechanische beademing. De co-infecties met een adenovirus of het RS-virus hadden niet hetzelfde effect op het krijgen van invasieve mechanische beademing als een co-infectie met een influenzavirus. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat dit verband beperkt is tot de geteste populatie in plaats van dat het geldt voor de algehele ziekenhuispopulatie.
Een andere beperking is dat niet vastgesteld kon worden of het virus in de gemeenschap of in het ziekenhuis was opgelopen. Overigens wordt een virale luchtweginfectie zelden in het ziekenhuis opgelopen.
Omdat vaccinatiegegevens voor het griepvirussen niet waren geregistreerd en omdat de meeste patiënten werden opgenomen voordat de COVID-19-vaccins beschikbaar kwamen, kon niet vastgesteld worden wat het effect was van influenzavirussen of SARS-CoV-2-vaccinatie op de uitkomsten van patiënten met een mono- of co-infectie.

Meer co-infecties

Aangezien de beperkingen op het gebied van de volksgezondheid worden opgeheven, is de kans groter dat tijdens de komende winters co-infecties met respiratoire virussen optreden. De sterke toename van het risico bij patiënten met een co-infectie heeft verschillende implicaties voor het beleid.

Referenties:

Swets MC, Russell CD, Harrison EM, et al. SARS-CoV-2 co-infection with influenza viruses, respiratory syncytial virus, or adenoviruses. Lancet. 2022;399:1463-1464.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx