DOQ

Risico op prostaatkanker is goed in te schatten met moleculaire urinetest

Promotieonderzoek van aios urologie Rianne Hendriks laat zien dat een moleculaire urinetest, waarin twee biomarkers worden gecombineerd met klinische risicofactoren voor prostaatkanker, een goede inschatting geeft van het risico op significante prostaatkanker.

Rianne Hendriks is in januari gepromoveerd op haar onderzoek naar het opsporen van prostaatkanker met biomarkers. De titel van haar proefschrift is: ‘Towards Personalized Medicine in Prostate Cancer: Diagnostic and Prognostic Biomarkers.’
Het doel van dit onderzoek was het verbeteren van de betrouwbare opsporing van prostaatkanker. Hierbij zijn biomarkers in urine en bloed onderzocht voor het inschatten van risico op prostaatkanker en voor prognose bij gevorderde prostaatkanker. De resultaten uit de studies dragen bij aan het uiteindelijke doel: een gepersonaliseerd diagnostisch pad en behandeling van prostaatkankerpatiënten. Het promotie-traject werd geleid door prof. dr. Jack Schalken, prof. dr. Peter Mulders en dr. Inge van Oort van het Radboudumc.

(Foto: Pixabay)

Dagelijkse praktijk

Vooral het verbeteren van het opsporen van prostaatkanker staat centraal in de studies, waarbij het doel is om het aantal onnodige prostaatbiopten en overdiagnostiek/overbehandeling te verminderen. De studies laten zien dat een moleculaire urinetest, waarin twee biomarkers worden gecombineerd met klinische risicofactoren voor prostaatkanker, een goede inschatting geeft van het risico op significante prostaatkanker. Deze urinetest is inmiddels ontwikkeld en beschikbaar om in te zetten in de dagelijkse praktijk: SelectMDx test.

Combinatie met MRI

Tegenwoordig wordt steeds meer gebruikgemaakt van MRI-scans voor het opsporen van prostaatkanker. De combinatie van MRI én de urinetest zorgt voor een meer betrouwbare inschatting, een vermindering van het aantal (onnodige) prostaatbiopten en voor het verkleinen van de kans op het missen van een significante tumor.
Bij gevorderde prostaatkanker kunnen biomarkers een rol spelen en ondersteunen bij het maken van behandelkeuzes. De onderzochte bloedbiomarkers in dit onderzoek lijken een voorspellende waarde voor overleving van de patiënt te hebben voor aanvang van de behandeling.

De individuele patiënt

Aan de studies in het proefschrift hebben verschillende ziekenhuizen in Nederland meegewerkt, waaronder het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Hendriks: “Het was een weloverwogen keuze om me verder te verdiepen in dit onderwerp na het afronden van mijn studie Geneeskunde. Het coördineren van grote multicenter studies die landelijk werden uitgerold en de samenwerking met alle betrokken partijen, was voor mij heel leerzaam en van een belangrijke toegevoegde waarde. Het doel om steeds meer te richten op de diagnostiek en behandeling van de individuele patiënt is een belangrijke ontwikkeling en het is bijzonder om hieraan te hebben kunnen bijdragen.”

Bron: www.cwz.nl
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx