Roflumilast-crème effectief bij chronische plaque psoriasis

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
6 augustus 2020

Het dagelijks smeren van roflumilast-crème resulteerde vaker in een (bijna) volledige klaring van de psoriasislaesies na zes weken in vergelijking met een placebocrème. Dat is gevonden in de ARQ-151 201-studie, die onlangs in NEJM verscheen.

Fosfodiësterase type 4 (PDE-4) is een intracellulair enzym dat de productie van pro-inflammatoire mediatoren stimuleert en de productie van anti-inflammatoire mediatoren remt. PDE4 is betrokken bij een breed scala van inflammatoire ziekten, waaronder psoriasis, constitutioneel eczeem en chronische obstructief longlijden (COPD). PDE4 is een gevestigd doelwit in de dermatologie. Enkele PDE4-remmers zijn goedgekeurd voor de behandeling van plaque psoriasis en constitutioneel eczeem. Orale PDE-4-remmers zijn effectief voor de behandeling van psoriasispatiënten.

(Foto: Pixabay)

Topicaal roflumilast

Roflumilast-crème (studienaam ARQ-151) is een zeer krachtige, selectieve PDE4-remmer in een handige, eenmaal daagse formulering die is ontwikkeld voor de behandeling van patiënten met chronische plaque psoriasis en constitutioneel eczeem. 

Roflumilast is 25-300 keer krachtiger dan de twee andere goedgekeurde PDE4-remmers die worden gebruikt in de dermatologie en heeft een bekend bijwerkingenprofiel met meer dan een miljoen patiëntjaren aan blootstelling.

ARQ-151 201-studie

In de fase IIb ARQ-151 201-studie kregen 331 volwassenen met plaque psoriasis willekeurig roflumilast-crème 0,3 of 0,15% of een placebo-crème eenmaal per dag gedurende 12 weken. Het primaire effectiviteiteindpunt was een score van de Investigator’s Global Assessment

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel