Rugprotector helpt geopereerde scoliosepatiëntjes

mm
redactie
Redactioneel,
26 augustus 2019

Een uit de hippische sport afkomstige rugprotector blijkt een goed alternatief te zijn voor een gipscorset voor jonge scoliose-patiënten die geopereerd zijn. Samenwerking tussen Sir Lancelot Horse Sports BV en de afdeling Orthopedie van het Maastricht UMC+ in samenwerking heeft ertoe geleid dat er nu een speciale brace voor deze specifieke groep patiëntjes is, die (postoperatief) voldoende steun en comfort geeft.

bron: iStock

Bij ca 80% van de scoliose gevallen is de oorzaak van de zijwaartse verkromming onbekend (=idiopathische scoliose). De behandeling van idiopathische scoliose is afhankelijk van de leeftijd waarop deze ontstaat en van de soort en de ernst van de scoliose. Veelal kan een operatie voorkomen worden door gebruik van braces die zo geconstrueerd zijn dat ze de verkromming opheffen. Soms lukt dat echter niet en is een operatie nodig. In het Maastricht UMC+ worden jaarlijks zo’n dertig scoliosepatiëntjes geopereerd.

Gipscorset

Tot voor kort moesten de kinderen ná een scoliose-operatie gedurende twee tot drie maanden een gipscorset dragen. De braces die worden gebruikt om een operatie te voorkómen, zijn post-operatief echter niet bruikbaar omdat ze geconstrueerd zijn om een verkromming te verhelpen, en die verkromming is er na de operatie niet meer. Het aanbrengen van een gipscorset na een dergelijke operatie was voor de patiëntjes vaak belastend en het dragen ervan werd als vervelend ervaren. Orthopedisch chirurg in opleiding Joep Kitzen: “Die kinderen hadden net een zware operatie achter de rug, en we wilden ze eigenlijk niet nog meer ‘pesten’ met een gipscorset. De postoperatieve rugprotector is een prima alternatief gebleken.”

Samenwerking

De afdeling Orthopedie van het Maastricht UMC+ en Sir Lancelot Horse Sports BV zijn in goede samenwerking tot dat alternatief gekomen. Gezamenlijk is gekozen voor de rugprotector (NEXTONE), die vóór de operatie kan worden aangemeten, voldoende steun geeft direct ná de operatie en comfortabel kan worden gedragen. Een bijkomend voordeel van deze rugprotector is dat die ook veilig gebruikt kan worden bij het hervatten van (voor de geopereerde rug potentieel gevaarlijke) activiteiten als paardrijden en skieën.

Vergoede zorg

De aanschaf van de rugprotector valt binnen de vergoeding voor de operatieve behandeling van idiopatische scoliose en levert voor de patiënt derhalve geen extra kosten op. Inmiddels zijn er zo’n zestig kinderen met de rugprotector behandeld, tot grote tevredenheid van zowel de patiëntjes als de operateurs.

Bron: Maastricht UMC+

, , ,
Deel dit artikel