Ruime meerderheid van de volwassenen wil dementierisico weten
Redactioneel
5 maart 2025
In het afgelopen decennium zijn meer dan 50 nieuwe modellen ontwikkeld om het risico op dementie te voorspellen. Maar tot dusver heeft niet één predictiemodel de weg naar de spreekkamer gevonden. Toch wil twee derde van de volwassenen zijn of haar risico op dementie weten, zo blijkt uit Rotterdams onderzoek van arts-onderzoeker Jacqueline Claus en neuro-epidemioloog Frank Wolters.
In Nederland krijgt één op de vijf mensen op enig moment in het leven dementie. Voor vrouwen is die kans zelfs één op drie. Geen wonder dat veel Nederlanders bezorgd zijn om ooit dementie te krijgen. “Die zorgen zijn zeker niet onterecht, maar deze cijfers zeggen weinig over bijvoorbeeld het risico dat iemand binnen tien jaar dementie ontwikkelt”, nuanceert Wolters. “Dat risico is voor de meeste volwassenen hooguit een paar procent.”
“Risicopredictie biedt patiënten de mogelijkheid om in actie te komen en hun risico te verlagen”
Neuro-epidemioloog Frank Wolters
Geen routine
Door de jaren heen zijn talloze modellen ontwikkeld om het individuele dementierisico te voorspellen. Geen van die predictiemodellen wordt echter standaard toegepast in de klinische praktijk. Hoe kan dat? Volgens Claus zijn verschillende factoren van invloed op het al dan niet slagen van de implementatie van een predictiemodel. “In de eerste plaats moet het model aansluiten bij de behoeften van zowel patiënten als zorgverleners. Andere relevante factoren zijn de beschikbaarheid van informatie over de predictoren
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: