Ass. prof. interne geneeskunde Verbeek: ‘Relatie tussen specifiek eiwit en ontstaan van hart- en vaatziekten’

mm
redactie
Redactioneel,
6 december 2019

Rutger Verbeek, assistant professor interne geneeskunde, heeft gekeken naar de rol van lipoproteine(a) [Lp(a)], een cholesterolachtig eiwit, bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en hoe met deze kennis het risico op HVZ te verlagen is. Ook keek hij naar het effect van het remmen van een enzym (proprotein convertase subtilisin/kexin 9 (PCSK9)) op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit enzym speelt een rol bij het evenwicht van cholesterol in lichaam.

(Foto: Pixabay)

Lp(a)-gehalte

Hij stelt dat personen met een laag en gezond cholesterol en een gezonde leefstijl toch een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten als het Lp(a)-gehalte hoger is. Over het remmen van het enzym merkt hij op dat er effectieve medicijnen zijn die worden gebruikt in patiënten met suikerziekte, maar dat de kosten daarvan hoog zijn.

Maatstaf

Door het Lp(a)-gehalte in de gaten te houden, kan de arts beter inschatten hoe groot de kans is dat patiënten hart- en vaatziekten ontwikkelen. Deze maat kan (naast andere risicofactoren) gebruikt worden om zowel over- als onderbehandeling te voorkomen.

Klik hier op de link naar het volledige proefschrift.

Bron: UvA-AMC
Deel dit artikel