Samenwerking neurovasculaire teams LUMC en HMC leidt tot snellere zorg op juiste plek

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
13 april 2022

“Voor mensen met een herseninfarct is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk op de juiste plek behandeld worden”, zegt Ellis van Etten, neuroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Om dit mogelijk te maken hebben het LUMC en Haaglanden Medisch Centrum (HMC) de krachten gebundeld. Dit heeft geleid tot het Universitair Neurovasculair Centrum Leiden–Den Haag (UNVC), een samenwerkingsverband dat volgens Van Etten al duidelijke vruchten afwerpt.

Aan de samenwerking tussen de neurovasculaire teams van het LUMC en het HMC (het UNVC) wordt al een aantal jaar gewerkt. “Ik denk dat deze samenwerking binnen het UNVC zijn definitieve vorm nog niet bereikt heeft, maar nog steeds evolueert”, zegt Van Etten. Het partnerschap richt zich op het verbeteren van de zorg binnen het vasculaire subspecialisme van de neurologie. “Hierbij gaat het niet alleen om patiënten met een herseninfarct, maar ook om patiënten met hersenbloedingen, een aneurysma van een bloedvat in het hoofd en een aantal zeldzamere aandoeningen.”

Neuro-interventieradioloog Ad van Es en neuroloog Ellis van Etten (Foto: G. Kracht)

Gedeelde patiëntenzorg

De samenwerking bestaat in eerste plaats uit gedeelde patiëntenzorg. “We hebben iedere week een gezamenlijk multidisciplinair overleg – het MDO – waarin we verschillende patiëntcasussen met elkaar delen en naar elkaars mening vragen. Zo komen we met het hele team tot de juiste behandelbeslissing voor een patiënt.” Verder zijn de neuro-interventieradiologen en een neuroloog van het team zowel in het LUMC als het HMC werkzaam. “We merk

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel