DOQ

Samenwerking neuro­vascu­laire teams LUMC en HMC leidt tot snellere zorg op juiste plek

“Voor mensen met een herseninfarct is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk op de juiste plek behandeld worden”, zegt Ellis van Etten, neuroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Om dit mogelijk te maken hebben het LUMC en Haaglanden Medisch Centrum (HMC) de krachten gebundeld. Dit heeft geleid tot het Universitair Neurovasculair Centrum Leiden–Den Haag (UNVC), een samenwerkingsverband dat volgens Van Etten al duidelijke vruchten afwerpt.

Aan de samenwerking tussen de neurovasculaire teams van het LUMC en het HMC (het UNVC) wordt al een aantal jaar gewerkt. “Ik denk dat deze samenwerking binnen het UNVC zijn definitieve vorm nog niet bereikt heeft, maar nog steeds evolueert”, zegt Van Etten. Het partnerschap richt zich op het verbeteren van de zorg binnen het vasculaire subspecialisme van de neurologie. “Hierbij gaat het niet alleen om patiënten met een herseninfarct, maar ook om patiënten met hersenbloedingen, een aneurysma van een bloedvat in het hoofd en een aantal zeldzamere aandoeningen.”

Neuro-interventieradioloog Ad van Es en neuroloog Ellis van Etten (Foto: G. Kracht)

Gedeelde patiëntenzorg

De samenwerking bestaat in eerste plaats uit gedeelde patiëntenzorg. “We hebben iedere week een gezamenlijk multidisciplinair overleg – het MDO – waarin we verschillende patiëntcasussen met elkaar delen en naar elkaars mening vragen. Zo komen we met het hele team tot de juiste behandelbeslissing voor een patiënt.” Verder zijn de neuro-interventieradiologen en een neuroloog van het team zowel in het LUMC als het HMC werkzaam. “We merken dat we door deze samenwerking sterker staan, elkaars expertise gebruiken en veel van elkaar leren.”

“Bij een hoge RACE-score weten de ambulancemedewerkers meteen dat de betreffende patiënt naar het LUMC of HMC moet”

RACE-score

De samenwerking tussen het LUMC en HMC gaat verder dan alleen deze twee centra. “Een goede samenwerking begint bij een samenwerking met andere aanbieders binnen de Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Zo spelen ook de regionale ambulancevoorzieningen Hollands Midden en Haaglanden een wezenlijke en waardevolle rol, vertelt Van Etten. Nyika Kruyt, neuroloog in het LUMC coördineerde een grote studie naar pre-hospitale triageschalen waaraan beide ambulancediensten en alle ziekenhuizen binnen de ROAZ-regio deelnamen. De uitkomsten van dit onderzoek hebben direct hun weg gevonden naar de praktijk: bij de genoemde ambulancediensten is vorig jaar namelijk de RACE-score geïmplementeerd. “Met deze score kijken ambulancemedewerkers onder andere of patiënten een scheve mond hebben, of het hoofd naar één bepaalde kant gedraaid staat of dat zij zwakte van een arm of been ervaren. Bij een hoge score is de kans groot dat een patiënt een beroerte heeft en dat deze beroerte veroorzaakt wordt door een bloedprop in een van de grote bloedvaten in de hersenen. De ambulancemedewerkers weten dan meteen dat de betreffende patiënt naar het LUMC of HMC moet.” Daar behandelen de neuro-interventieradiologen deze patiënten vervolgens met een intra-arteriële trombectomie (IAT).

“Door samenwerking met alle aanbieders van acute zorg, kunnen we echt betere zorg leveren”

Werken met identieke protocollen

Uit onderzoek naar het invoeren van de RACE-score, blijkt dat 20% meer patiënten op tijd behandeld konden worden met een IAT ten opzichte van het jaar ervoor. “Door een goede samenwerking binnen de gehele zorgketen acute beroerte, kunnen we dus echt betere zorg leveren.”
Zoals Van Etten al aangaf, krijgt de samenwerking steeds verder vorm. Zo willen het LUMC en HMC binnenkort samen een symposium gaan organiseren voor neurologen (in opleiding) en verwijzers. “Hierbij willen we echt laten zien waar onze expertise ligt.” Ook ligt er binnen het UNVC de ambitie om de klinische protocollen op elkaar af te stemmen. “Deze komen voor een groot deel al overeen, maar we willen nagaan of we met identieke protocollen kunnen werken. We hopen zo in beide centra precies dezelfde zorg te bieden.” Daarnaast willen beide centra gezamenlijk (als het UNVC) grote wetenschappelijke studies opzetten en hieraan deelnemen. “Hiermee hopen we een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de behandelingen van mensen met herseninfarcten en hersenbloedingen. Dat wordt eenvoudiger als je met een groter centrum meer mensen kunt includeren.”

“Ik zou zeker kijken of het implementeren hiervan ook voor andere regio’s mogelijk is”

Aanrader

Van Etten kan andere regio’s alleen maar aanraden ook na te gaan of dergelijke samenwerkingen bij hen mogelijk zijn. Een multidisciplinair overleg bijvoorbeeld is volgens haar al heel waardevol. “Daarmee leer je echt veel van elkaar.” Op dit moment zijn de regionale ambulancevoorzieningen Hollands Midden en Haaglanden de enigen die patiënten selecteren op basis van de RACE-score. “Voor ons werkt dit heel erg goed; ik zou zeker kijken of het implementeren hiervan ook voor andere regio’s mogelijk is.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx