DOQ

Scannen van menselijk lichaam voor HOAHub

De allernieuwste en superkrachtige HIP-CT techniek brengt alle onderdelen van het menselijk lichaam tot op celniveau in kaart. “Dit helpt ons om sneller ziektes op te sporen”, legt Bernadette de Bakker, assistent professor embryologie en foetale anatomie in Amsterdam UMC, uit.

Op de synchrotron in Grenoble, Frankrijk, is een paar jaar geleden een ‘superbrilliant source’ geïnstalleerd die de krachtigste röntgenstralen genereert in de wereld. “Daar kun je van alles mee onderzoeken”, vertelt Bernadette de Bakker. “Aanvankelijk werden batterijen en onderdelen van motoren bekeken. Een uur scannen kost wel 25.000 euro. Een klein clubje beamline scientists (synchrotron specialisten) hebben samen met artsen voor elkaar gekregen dat er Europees geld beschikbaar is, samen met een donatie vanuit de Chan Zuckerberg Initiative, om de deeltjesversneller geschikt te maken voor menselijke organen. In de afgelopen drie jaar zijn proeforganen gescand waarbij gekeken werd naar wat verschillen tussen een ziek en een gezond orgaan is.” De gebruikte organen komen van een anatomisch instituut in Frankrijk en het betreft lichamen die beschikbaar zijn gesteld aan de wetenschap.

“Iedereen uit de medische wereld kan een goede onderzoeksvraag insturen”

Onderzoeker Bernadette de Bakker

Vergelijkend onderzoek

Inmiddels is het zover dat alle artsen wereldwijd gebruik kunnen maken van deze synchotron, mits er een goede onderzoeksvraag aan ten grondslag ligt. De Bakker is een van de acht leden en onderzoekers (principal investigators, PI’s) van de Human Organ Atlas Hub (HOAHub) die bepalen welke klinische onderzoeksvragen gehonoreerd worden. Deze PI’s zijn ervaren wetenschappers in de natuurkunde en gezondheidswetenschappen. Zij mogen ook met de deeltjesversneller werken. “In ons onderzoek gaat het om pathologie versus gezonde organen, daarnaast kijken we ook naar gerontologie. Iedereen uit de medische wereld kan een goede onderzoeksvraag insturen en meeliften op de kennis en kunde binnen de HOAHub. Wij kijken dan met zijn achten of het onderzoek haalbaar is, of we de samples ergens vandaan kunnen halen, hoe we de weefsels ‘mounten’, dus op het onderzoekstafeltje leggen.”

“De datasets kunnen ook worden ingezet in het medisch onderwijs”

Ground truth data

De bedoeling is dat er een compleet mens mee gescand kan worden. “Dat is nu technisch nog niet mogelijk. Het grootst mogelijke oppervlak om te scannen is nu ongeveer 30 bij 20 cm. De datasets die hiermee gegenereerd worden, kunnen niet alleen ingezet worden voor wetenschappelijke doeleinden, maar ook bijvoorbeeld in het medisch onderwijs. Het zal ook een goede bron zijn om beter te begrijpen wat er op bijvoorbeeld MRI- en CT-scans te zien is. De vergelijkende beeldvorming, dus correlative imaging, gaat een heel belangrijk aspect vormen. Omdat deze data zo’n hoge resolutie heeft, is het ook mogelijk om dit als ‘ground truth data’, de standaard data, te gebruiken om artificial intelligence systemen te kunnen trainen. Dit maakt de overstap naar gewone patiëntendata gemakkelijker, bijvoorbeeld bij het automatisch zoeken naar tumoren en kenmerken van alzheimer in de hersenen.”

“We willen de verschillen tussen gezonde en niet-gezonde organen in kaart brengen”

Ontwikkelingsonderzoek

De Bakker is daarnaast ook bezig met micro-CT imaging, correlative imaging van synchrotron data. Dit wordt gebruikt als tussenstapje tussen synchrotron data en patiëntenscans. Zij gebruikt deze data zelf voor haar onderzoek naar embryo’s en foetussen. “Welke placenta geeft kans op vroeggeboorte, is zo’n onderzoek. Hopelijk zien we na het scannen verschillen tussen een gezonde en niet-gezonde placenta. Dit zou kunnen helpen om bij de echo vast te kunnen vaststellen of het een gezonde placenta is of niet. Daarnaast kijken we naar wat een afwijkende placenta is. Bij bijvoorbeeld een 3d-echo of een flow kun je al veel meer zien. Om te weten waar je dan naar moet kijken, moet je weten wat het verschil is tussen gezond en niet gezond. Die verschillen willen we in kaart brengen en de kennis die we opdoen door de hoogresolutiebeelden willen we vertalen naar de medische praktijk. Wellicht automatiseren we daarmee uiteindelijk een scanuitslag of echo-onderzoek.”

Kijk zelf in de HOAHub: https://mecheng.ucl.ac.uk/HOAHub/   

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx