DOQ

Scannen van menselijk lichaam voor HOAHub

De allernieuwste en superkrachtige HIP-CT techniek brengt alle onderdelen van het menselijk lichaam tot op celniveau in kaart. “Dit helpt ons om sneller ziektes op te sporen”, legt Bernadette de Bakker, assistent professor embryologie en foetale anatomie in Amsterdam UMC, uit.

Op de synchrotron in Grenoble, Frankrijk, is een paar jaar geleden een ‘superbrilliant source’ geïnstalleerd die de krachtigste röntgenstralen genereert in de wereld. “Daar kun je van alles mee onderzoeken”, vertelt Bernadette de Bakker. “Aanvankelijk werden batterijen en onderdelen van motoren bekeken. Een uur scannen kost wel 25.000 euro. Een klein clubje beamline scientists (synchrotron specialisten) hebben samen met artsen voor elkaar gekregen dat er Europees geld beschikbaar is, samen met een donatie vanuit de Chan Zuckerberg Initiative, om de deeltjesversneller geschikt te maken voor menselijke organen. In de afgelopen drie jaar zijn proeforganen gescand waarbij gekeken werd naar wat verschillen tussen een ziek en een gezond orgaan is.” De gebruikte organen komen van een anatomisch instituut in Frankrijk en het betreft lichamen die beschikbaar zijn gesteld aan de wetenschap.

“Iedereen uit de medische wereld kan een goede onderzoeksvraag insturen”

Onderzoeker Bernadette de Bakker

Vergelijkend onderzoek

Inmiddels is het zover dat alle artsen wereldwijd gebruik kunnen maken van deze synchotron, mits er een goede onderzoeksvraag aan ten grondslag ligt. De Bakker is een van de acht leden en onderzoekers (principal investigators, PI’s) van de Human Organ Atlas Hub (HOAHub) die bepalen welke klinische onderzoeksvragen gehonoreerd worden. Deze PI’s zijn ervaren wetenschappers in de natuurkunde en gezondheidswetenschappen. Zij mogen ook met de deeltjesversneller werken. “In ons onderzoek gaat het om pathologie versus gezonde organen, daarnaast kijken we ook naar gerontologie. Iedereen uit de medische wereld kan een goede onderzoeksvraag insturen en meeliften op de kennis en kunde binnen de HOAHub. Wij kijken dan met zijn achten of het onderzoek haalbaar is, of we de samples ergens vandaan kunnen halen, hoe we de weefsels ‘mounten’, dus op het onderzoekstafeltje leggen.”

“De datasets kunnen ook worden ingezet in het medisch onderwijs”

Ground truth data

De bedoeling is dat er een compleet mens mee gescand kan worden. “Dat is nu technisch nog niet mogelijk. Het grootst mogelijke oppervlak om te scannen is nu ongeveer 30 bij 20 cm. De datasets die hiermee gegenereerd worden, kunnen niet alleen ingezet worden voor wetenschappelijke doeleinden, maar ook bijvoorbeeld in het medisch onderwijs. Het zal ook een goede bron zijn om beter te begrijpen wat er op bijvoorbeeld MRI- en CT-scans te zien is. De vergelijkende beeldvorming, dus correlative imaging, gaat een heel belangrijk aspect vormen. Omdat deze data zo’n hoge resolutie heeft, is het ook mogelijk om dit als ‘ground truth data’, de standaard data, te gebruiken om artificial intelligence systemen te kunnen trainen. Dit maakt de overstap naar gewone patiëntendata gemakkelijker, bijvoorbeeld bij het automatisch zoeken naar tumoren en kenmerken van alzheimer in de hersenen.”

“We willen de verschillen tussen gezonde en niet-gezonde organen in kaart brengen”

Ontwikkelingsonderzoek

De Bakker is daarnaast ook bezig met micro-CT imaging, correlative imaging van synchrotron data. Dit wordt gebruikt als tussenstapje tussen synchrotron data en patiëntenscans. Zij gebruikt deze data zelf voor haar onderzoek naar embryo’s en foetussen. “Welke placenta geeft kans op vroeggeboorte, is zo’n onderzoek. Hopelijk zien we na het scannen verschillen tussen een gezonde en niet-gezonde placenta. Dit zou kunnen helpen om bij de echo vast te kunnen vaststellen of het een gezonde placenta is of niet. Daarnaast kijken we naar wat een afwijkende placenta is. Bij bijvoorbeeld een 3d-echo of een flow kun je al veel meer zien. Om te weten waar je dan naar moet kijken, moet je weten wat het verschil is tussen gezond en niet gezond. Die verschillen willen we in kaart brengen en de kennis die we opdoen door de hoogresolutiebeelden willen we vertalen naar de medische praktijk. Wellicht automatiseren we daarmee uiteindelijk een scanuitslag of echo-onderzoek.”

Kijk zelf in de HOAHub: https://mecheng.ucl.ac.uk/HOAHub/   

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx