DOQ

Schakel tijdig logopedist in bij parkinson

Meer dan tachtig procent van de mensen met de ziekte van Parkinson ontwikkelt slik- of stemproblemen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, nemen deze problemen in ernst toe. Met het risico op longontstekingen, en ook vereenzaming. Toch krijgt het merendeel van de patiënten geen behandeling hiervoor, constateert Michel van Hooren, KNO-arts in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Van Hooren, die eind vorig jaar promoveerde op dit onderwerp, pleit voor een eenmalig logopedisch consult zo spoedig mogelijk na diagnose.

Michel van Hooren ziet weinig patiënten met de ziekte van Parkinson in zijn spreekkamer. Dat klinkt als goed nieuws, maar dat is het niet, vindt hij. Het betekent namelijk dat patiënten met slik- en stemproblemen geen hulp bij hem zoeken. Enerzijds begrijpelijk, beseft hij, want een patiënt die net de diagnose ziekte van Parkinson heeft gekregen, heeft meer aan zijn hoofd dan slik- of stemproblemen. Een gestoorde cognitie of motoriek staat veelal op de voorgrond.

Toch zou Van Hooren graag zien dat meer patiënten hiervoor behandeld worden. En dan liefst in een vroeg stadium. “De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Dat betekent dat slik- of stemproblemen gaandeweg steeds ernstiger worden. De patiënt verslikt zich continu, met het risico op longontstekingen. Dat is een aandoening waar veel patiënten met de ziekte van Parkinson aan overlijden. En stemproblemen leiden tot sociaal isolement, omdat patiënten uit gêne of onvermogen zich steeds meer terugtrekken uit het sociale leven.”

“Als we patiënten onderzoeken, is er zonder dat ze het merken wel degelijk sprake van slik- of stemproblemen”

KNO-arts Michel van Hooren

Kleinere hapjes

De meeste patiënten vertellen in het begin geen last te hebben van slik- of stemproblemen. “Ze zeggen: ‘Dokter, ik kan gewoon mijn avondmaaltijd eten, er is niets aan de hand.’ Deels klopt dat ook, want doordat de progressie bij de ziekte van Parkinson traag verloopt, hebben patiënten voldoende tijd om te compenseren: kleinere hapjes nemen, langer kauwen, bepaalde voedingsproducten niet meer eten omdat dat steeds moeizamer gaat. Tegelijkertijd blijkt dat als we patiënten medisch onderzoeken, er wel degelijk sprake is van slik- of stemproblemen. Blijkbaar zonder dat ze het merken. Dat maakt een gesprek over behandeling ingewikkeld. Als dokter constateer ik een probleem, maar de patiënt zelf ervaart dat niet zo.”

“We kunnen de problemen niet wegnemen, maar met gerichte training kunnen we de progressie wel vertragen”

De progressie vertragen

Wat dan kan helpen, is de patiënt goed te informeren over wat slik- en stemproblemen op de langere duur kunnen betekenen voor diens kwaliteit van leven. En dat je er iets aan kunt doen als je er tijdig bij bent. “Let wel, we kunnen de problemen niet wegnemen, de ziekte schrijdt voort, maar met gerichte training kunnen we de progressie wel vertragen. En kunnen we de patiënt en diens naasten handvatten geven over hoe ze hier in hun dagelijks leven mee kunnen oefenen. Zodat de slik- en stemfunctie langer behouden blijven.”

Zo’n consult waarbij de patiënt uitleg krijgt en oefeningen mee naar huis krijgt, kan het beste via de logopedist verlopen, stelt Van Hooren. “Zij zijn daarin gespecialiseerd.” Hij zou daarom graag zien dat een logopedisch consult zo spoedig mogelijk na diagnose wordt aangeboden. “De patiënt is dan motorisch en mentaal nog voldoende in staat de oefeningen aan te leren. Hoe meer hij verslechtert, hoe moelijker dat wordt.”

“Klinisch laat logopedie goede resultaten zien”

Eenmalig logopedisch consult

Van Hooren onderzocht de effectiviteit van meerdere behandelinterventies bij slik- of stemproblemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Logopedische training komt daarbij als beste uit de bus. “Het lastige is dat er weinig evidence based bewijsvoering voor is, want er is nauwelijks onderzoek gedaan naar logopedie bij slik -en stemproblemen bij deze patiënten. Maar klinisch laat logopedie goede resultaten zien. Denk aan vertraging van de progressie en patronen aanleren in het dagelijks leven. Geen andere interventie komt daarbij in de buurt.’

ParkinsonNet

Meer bewustwording bij verwijzers en behandelaren dat slik- en stemproblemen bij de ziekte van Parkinson zich al vanaf het begin van de ziekte kunnen voordoen, én meer bewustwording bij de patiënt zelf, dat is volgens van Hooren gewenst. Evenals dus tijdige inzet van logopedie. “Logopedisten werken in het ziekenhuis, ze zijn aangesloten bij ParkinsonNet, en ze zijn gemotiveerd en competent. Het is een kleine moeite om ze in te schakelen. Voor patiënten met de ziekte van Parkinson is dat het beste wat we kunnen doen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx