DOQ

‘School bij op elkaars vakgebied en op discipline-overstijgende onderwerpen’

Artsen behandelen nog te vaak vanuit de beperkte focus van hun eigen specialisme. ‘Hokjesdenken’ noemt Wiepke Cahn, hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen in het UMC Utrecht Hersencentrum, dit. Zij pleit voor een meer integrale en preventieve behandeling van patiënten. “Zeker met het oog op de vergrijzing – dus toename van mensen met multimorbiditeit – is het belangrijk dat behandelaars over de grenzen van hun eigen vakgebied heen kijken.”

Als hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen in het UMC Utrecht Hersencentrum* is het niet verrassend dat Wiepke Cahn in haar visie op het hokjesdenken van artsen de focus legt op de scheiding tussen geestelijke en lichamelijke ziekten. “Maar het hokjesdenken heeft overal in de zorg de overhand”, nuanceert ze. “Steeds meer professionals zijn superspecialisten geworden. De generalisten bij uitstek zijn de huisartsen. En die kunnen bijna niet meer aan de generalistische zorgvraag voldoen, nu ze steeds meer op hun bordje geschoven krijgen. De specialisten zouden dus wat meer generalist moeten worden. Superspecialisatie is nodig, maar niet voor iedere specialist. Zeker met het oog op de vergrijzing – en dus de toename van het aantal mensen met multimorbiditeit – is het belangrijk dat we behandelaars hebben die over de grenzen van hun eigen vakgebied heen kijken.”

Wat doet die andere specialist?
Artsen moeten elkaars vakgebied leren kennen, stelt Cahn. “Zich laten bijscholen op elkaars vakgebied bijvoorbeeld”, zegt ze, “en meer gezamenlijk nascholen op discipline-overstijgende onderwerpen. De ene specialist weet nu niet wat de andere met de patiënt doet, ook niet altijd op het gebied van medicamenteuze behandeling. Betrek daarom ook de apotheker bij je behandelbeleid. Het ene geneesmiddel kan de werking van het andere beïnvloeden. En een middel dat wordt voorgeschreven voor een lichamelijke kwaal, kan ook invloed uitoefenen op iemands geestelijke gesteldheid.”

Faciliteer multidisciplinair teamoverleg
Dit is niet alleen een boodschap aan zorgprofessionals, maar ook aan beleidmakers en opleidingen. Cahn legt uit: “Intercollegiaal consult wordt vergoed, maar multidisciplinair teamoverleg wordt financieel onvoldoende gefaciliteerd. Dat moet dus worden geregeld. En de opleiding moet anders worden vormgegeven. Ons, als artsen, wordt verweten dat we te technocratisch zijn geworden. Ik denk dat in de opleiding meer de balans moet worden gezocht tussen technocraten, generalisten en verbinders. Als we willen dat de zorg aansluit op wat de patiënt nodig heeft, moeten we ook nadenken over de vraag wat voor professionals daarbij horen.”

Saneren en leefstijl
In haar eigen behandelpraktijk kijkt Cahn altijd naar de mogelijkheden om medicatie af te bouwen. “De standaardreactie van een arts is om bij het optreden van een bijwerking van een geneesmiddel een nieuw geneesmiddel voor te schrijven dat die bijwerking afvangt”, zegt ze. “Je kunt beter kijken naar wat gesaneerd kan worden. En een logische vervolgstap is dan de leefstijl van de patiënt onder de loep nemen. Natuurlijk is je leefstijl veranderen moeilijk, en als je je ziek voelt ga je niet sporten. Maar vaak kunnen kleine veranderingen in gedrag er al toe leiden dat iemand gaandeweg een gezondere leefstijl ontwikkelt. Vraag eens naar voeding. Driemaal per dag ijsthee? Leg dan uit hoeveel suiker dat is. Idem met bewegen. Iedereen denkt daarbij naar de sportschool moeten en veel mensen willen dat niet. Maar breng gewoon eens iemands dagelijkse activiteit in kaart en wat daarbij verhindert om meer te bewegen. Zijn dat rugklachten, dan leidt dat tot een ander behandelplan dan wanneer overgewicht centraal staat. De norm voor gezond bewegen is vijfmaal per week drie keer tien minuten. Dat weten veel mensen niet, maar als ze het horen, stellen de meesten dat het heel goed haalbaar is. Dan kun je van daaruit steeds een stapje verder gaan en is de kans groot dat je het nog leuk gaat vinden ook. Jongeren zijn zich hier al wel van bewust”, zegt Cahn, “maar het is vooral de groep vijftigers en zestigers bij wie hiermee veel winst te boeken valt.”

*Naast haar aanstelling in het UMC Utrecht werkt Wiepke Cahn, hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen, een dag in de week bij Altrecht.

Auteur: Frank van Wijck, Medisch journalist
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”