DOQ

Screening darmkanker opti­maliseren moeilijk, niet onmogelijk

UvA-promovendus Tim Kortlever bestudeerde voor zijn promotieonderzoek1 verschillende mogelijkheden om met algoritmes het bevolkingsonderzoek darmkanker te optimaliseren. Dat bleek niet zo gemakkelijk, maar mogelijkheden zijn niet uitgesloten.

In het huidige Nederlandse bevolkingsonderzoek darmkanker krijgt iedereen tussen de 55 en 75 jaar oud om de twee jaar een ontlastingtest in de brievenbus: de Fecaal Immunochemische Test (FIT). Deze meet hoeveel hemoglobine er in de feces zit. Afhankelijk van de waarde test iemand positief of negatief op de aanwezigheid van hemoglobine in de feces, wat indicatief is van het risico op poliepen of een tumor. Is er een hoog risico? Dan vindt er een doorverwijzing naar de MDL-arts plaats voor een coloscopie.

“De FIT is goed in het uitsluiten van darmkanker, maar mist nog altijd enkele gevallen”

Ruimte voor verbetering

Deze vorm van screening vindt nu plaats sinds 2014. Na een kortdurende stijging van de hoeveelheid mensen met darmkanker – die logisch te verklaren was, omdat we meer mensen zijn gaan onderzoeken – zien we nu een daling in het aantal gevallen. Dat geeft aan dat het bevolkingsonderzoek werkt. Poliepen en vroege stadia van kanker worden eerder opgespoord, waardoor daadwerkelijk gevallen van darmkanker worden voorkomen.
Toch is er volgens Kortlever nog ruimte voor verbetering, wat voor hem de aanleiding was te onderzoeken welke factoren hij zou kunnen opnemen in een model waarmee hij de FIT kon combineren. De FIT is namelijk wel goed in het

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »