Implementatiestudie effent pad voor screeningsprogramma longkanker

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
6 oktober 2021

Het wordt tijd om nu ook in Nederland zo snel mogelijk mensen met een hoog risico op longkanker te gaan screenen, vindt hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg prof. dr. Harry de Koning. Hij vertelt over een nieuwe studie die gaat helpen om longkankerscreening goed te implementeren.

Begin 2020 publiceerde de New England Journal of Medicine de langverwachte resultaten van de NELSON-studie. Deze lieten zien dat het screenen van personen met een verhoogd risico op longkanker effectief is, en dat screening met CT-scans de mortaliteit als gevolg van longkanker kan reduceren. “Het is nu volstrekt helder dat we zo snel mogelijk ook in Nederland de personen met een hoog risico op longkanker moeten gaan screenen”, meent prof. dr. Harry de Koning, hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg in het Erasmus MC. De Koning bespreekt hoe de binnenkort van start gaande 4-IN-THE-LUNG-RUN-implementatiestudie gaat helpen om longkankerscreening zo optimaal mogelijk in de praktijk te implementeren.

Prof. dr. Harry de Koning

Terughoudendheid

“Je zou kunnen denken dat de indrukwekkende resultaten van de NELSON-studie voldoende zijn om per direct bevolkingsbreed Nederlanders met een verhoogd risico op longkanker te gaan screenen”, beschrijft de Koning. “Toch is er vanuit de overheid een zekere terughoudendheid geweest om al te snel een screeningsprogramma te implementeren. Zo zijn er terechte vragen gerezen over bijvoorbeeld de kosten-batenbalans, en hoe omgegaan moet worden met vals-positieve uitslagen. Blokhuis, de staatssecretaris van VWS, gaf al vroeg aan dat er nog te veel onduidelijkheid was over hoe we

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel