Sedatie is een veilig alternatief voor algehele narcose bij TAVR

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
13 april 2017

Wetenschapper Dr. Richard Shemin en zijn collega’s van de UCLA in Californië hebben recent ontdekt dan sedatie, waarbij een patiënt tijdens de procedure wakker blijft, maar slaperig en pijnvrij is, een veilige en rendabele optie is om een algehele narcose te vervangen bij mensen die een minimale invasieve TAVR (Transcatheter, Aortic Valve Replacement) ondergaan. De resultaten van de studie staan recent gepubliceerd in het aprilnummer van PLOS ONE.

De zorg voor patiënten met cardiovasculaire problemen wordt in stapjes steeds beter. De invoering van de TAVR-procedure maakte bijvoorbeeld de reparatie van aortastenose een stuk veiliger. Doordat specialisten een nieuwe klep in het hart plaatsen via de katheter via het been van de patiënt, ontstaat er minder schade en volgt er een makkelijker herstel dan bij de vroeger gebruikte open-hart-chirurgische ingreep. De meeste centra maken bij TAVR nog altijd gebruik van een algemene volledige narcose. Maar de wetenschappers van de UCLA gaan binnen hun onderzoek een stapje verder en vergelijken ‘sedatie’, een methode die de UCLA al een tijd hanteert, met algehele narcose. Bij sedatie is de patiënt bij bewustzijn, maar voelt geen pijn van de ingreep.

Sedatie
De studie van Dr. Shemin is de eerste in z’n soort die in detail de kostenverschillen en uitkomsten tussen sedatie bij bewustzijn en algemene anesthesie gedurende TAVR vergelijkt. De wetenschappers analyseerden daarvoor de gegevens van 196 volwassen patiënten die de TAVR-procedure ondergingen in het Ronald Reagan UCLA medisch centrum tussen 2012 en 2016. Patiënten (75 jaar en ouder) met een stenose van de aorta die in de studie bij bewustzijn waren hadden een soortgelijke hoeveelheid van bijwerkingen als patiënten die wel volledig onder narcose waren. Patiënten die sedatie bij bewustzijn kregen, verbleven echter minder lang op de IC. Het gaat dan om 30 uur in plaats van de 96 uur die patiënten onder algemene anesthesie kregen). Bovendien verbleven deze patiënten korter in het ziekenhuis. 4,9 dagen versus 10,4 dagen. De directe kosten voor de zorg werden hierdoor zo’n 28% lager, en ook de andere medische kosten werden gereduceerd. In beide groepen kwam 1,5 % van de patiënten te overlijden tijdens de ingreep of het verblijf in het ziekenhuis. Beide methoden bleken derhalve even veilig.

Valideren
“Uiteraard zal er nog een grootschalig gerandomiseerde studie moeten komen om de resultaten verder te kunnen valideren”, aldus Shemin. “Maar gebaseerd op deze studie zal een patiënt die een TAVR ondergaat indien mogelijk eigenlijk altijd sedatie in plaats van algemene narcose moeten ondergaan.”

 

Bron: PLOS ONE
Beeld: Wikimedia commons (narcose)
Auteur: Lennard Bonapart

, ,
Deel dit artikel