DOQ

Sedatie is een veilig alternatief voor algehele narcose bij TAVR

Wetenschapper Dr. Richard Shemin en zijn collega’s van de UCLA in Californië hebben recent ontdekt dan sedatie, waarbij een patiënt tijdens de procedure wakker blijft, maar slaperig en pijnvrij is, een veilige en rendabele optie is om een algehele narcose te vervangen bij mensen die een minimale invasieve TAVR (Transcatheter, Aortic Valve Replacement) ondergaan. De resultaten van de studie staan recent gepubliceerd in het aprilnummer van PLOS ONE.

De zorg voor patiënten met cardiovasculaire problemen wordt in stapjes steeds beter. De invoering van de TAVR-procedure maakte bijvoorbeeld de reparatie van aortastenose een stuk veiliger. Doordat specialisten een nieuwe klep in het hart plaatsen via de katheter via het been van de patiënt, ontstaat er minder schade en volgt er een makkelijker herstel dan bij de vroeger gebruikte open-hart-chirurgische ingreep. De meeste centra maken bij TAVR nog altijd gebruik van een algemene volledige narcose. Maar de wetenschappers van de UCLA gaan binnen hun onderzoek een stapje verder en vergelijken ‘sedatie’, een methode die de UCLA al een tijd hanteert, met algehele narcose. Bij sedatie is de patiënt bij bewustzijn, maar voelt geen pijn van de ingreep.

Sedatie
De studie van Dr. Shemin is de eerste in z’n soort die in detail de kostenverschillen en uitkomsten tussen sedatie bij bewustzijn en algemene anesthesie gedurende TAVR vergelijkt. De wetenschappers analyseerden daarvoor de gegevens van 196 volwassen patiënten die de TAVR-procedure ondergingen in het Ronald Reagan UCLA medisch centrum tussen 2012 en 2016. Patiënten (75 jaar en ouder) met een stenose van de aorta die in de studie bij bewustzijn waren hadden een soortgelijke hoeveelheid van bijwerkingen als patiënten die wel volledig onder narcose waren. Patiënten die sedatie bij bewustzijn kregen, verbleven echter minder lang op de IC. Het gaat dan om 30 uur in plaats van de 96 uur die patiënten onder algemene anesthesie kregen). Bovendien verbleven deze patiënten korter in het ziekenhuis. 4,9 dagen versus 10,4 dagen. De directe kosten voor de zorg werden hierdoor zo’n 28% lager, en ook de andere medische kosten werden gereduceerd. In beide groepen kwam 1,5 % van de patiënten te overlijden tijdens de ingreep of het verblijf in het ziekenhuis. Beide methoden bleken derhalve even veilig.

Valideren
“Uiteraard zal er nog een grootschalig gerandomiseerde studie moeten komen om de resultaten verder te kunnen valideren”, aldus Shemin. “Maar gebaseerd op deze studie zal een patiënt die een TAVR ondergaat indien mogelijk eigenlijk altijd sedatie in plaats van algemene narcose moeten ondergaan.”

 

Bron: PLOS ONE
Beeld: Wikimedia commons (narcose)
Auteur: Lennard Bonapart

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?