DOQ

Sekseverschillen in coronaire events en overlijden kleiner na doorgemaakt infarct

Weliswaar hebben vrouwen een lager risico op hartinfarcten, coronaire hartziekten (CHD) en all-cause mortaliteit dan mannen, maar dat verschil is aanzienlijk kleiner bij degenen die een hartinfarct hebben doorgemaakt. Deze resultaten van een Amerikaans databaseonderzoek verschenen in Journal of the American College of Cardiology.

De morbiditeit en mortaliteit door CHD zijn in de Verenigde Staten sinds de jaren zeventig afgenomen, grotendeels dankzij een afname van de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren en verbeteringen van de preventieve behandelingen. CHD blijft echter de belangrijkste oorzaak van mortaliteit en morbiditeit in de VS.

(bron foto pixabay)

Sekse-specifieke richtlijnadviezen

Personen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, hebben een toegenomen risico op een nieuw infarct, een recidiverende CHD-event en overlijden. Eerdere analyses onder Medicare-verzekerden hebben aangetoond dat deze risico’s tussen 2001 en 2009 zijn afgenomen. Hoewel algemeen bekend is dat de incidentie en mortaliteit ten gevolge van CHD bij mannen hoger zijn dan bij vrouwen, ontbreken recente gegevens over eventuele man-vrouwverschillen in het risico op recidiverende events. Als er nog steeds man-vrouwverschillen bestaan, zou dit de noodzaak voor sekse-specifieke richtlijnadviezen ondersteunen.

Amerikaanse studie

De leeftijdsspecifieke incidentie van CHD is dus lager bij vrouwen dan bij mannen. Het is onduidelijk of dat ook geldt voor de incidentie na een hartinfarct. In deze studie zijn sekseverschillen in recidiverend hartinfarcten en CHD-events en de mortaliteit onderzocht bij patiënten met een doorgemaakt hartinfarct. Deze associaties zijn vergeleken met sekseverschillen in een controlegroep zonder CHD in de voorgeschiedenis.

In deze studie zijn de gegevens geanalyseerd van zo’n 170.000 Amerikaanse vrouwen en een bijna even groot aantal mannen van ≥ 21 jaar die in 2015 of 2016 opgenomen waren geweest vanwege een hartinfarct. Deze patiënten werden vergeleken met bijna 1,4 vrouwen en mannen met een vergelijkbare leeftijd, maar zonder CHD. Er werd tot december 2017 bijgehouden of bij hen hartinfarcten, CHD (oftewel hartinfarct of coronaire revascularisatie) en all-cause mortaliteit optraden.

Incidentiecijfers

De op grond van leeftijd gestandaardiseerde percentages hartinfarcten per 1000 persoonsjaren waren: 

  • 4,5 bij vrouwen en 5,7 bij mannen zonder CHD (hazard ratio 0,64) en 
  • 60,2 bij vrouwen en 59,8 bij mannen met een hartinfarct (HR 0,94). 
  • Het percentage CHD per 1000 persoonsjaren was:
  • 6,3 bij vrouwen en 10,7 bij mannen zonder CHD (HR 0,53) en 
  • 84,5 bij vrouwen en 99,3 bij mannen met een hartinfarct (HR 0,87). 

De all-cause mortaliteit per 1000 persoonsjaren was: 

  • 63,7 bij vrouwen en 59,0 bij mannen zonder CHD (HR 0,72) en 
  • 311,6 bij vrouwen en 284,5 bij mannen met een hartinfarct (HR 0,90).

Conclusies

Dit Amerikaanse databaseonderzoek toont dat vrouwen een lager risico op hartinfarcten, CHD en all-cause mortaliteit dan hebben mannen, maar dat dit verschil aanzienlijk kleiner is na een doorgemaakt hartinfarct.


Referentie: Peters SAE, Colantonio LD, Chen L, et al. Sex Differences in Incident and Recurrent Coronary Events and All-Cause Mortality. J Am Coll Cardiol. 2020;76. DOI: 10.1016/j.jacc.2020.08.027

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”


0
Laat een reactie achterx