DOQ

‘Seksualiteit is een vergeten onderwerp in de spreek­kamer’

Hoe staat het met je seksleven? Die vraag wordt in de spreekkamer nauwelijks gesteld. “We doen veel om mensen beter te maken, maar we verzuimen onze patiënten te informeren over de gevolgen van hun ziekte voor hun seksualiteit”, stelt Henk Elzevier, seksuoloog en uroloog in het LUMC. Als voorzitter van de Stichting Sick and Sex zet hij zich in om patiënten betrouwbare informatie te bieden op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie.

“Wie met een ernstige ziekte of aandoening geconfronteerd wordt, komt in een rollercoaster van emoties terecht”, begint Elzevier. “Seks lijkt in eerste instantie niet meer belangrijk. Maar op den duur gaan veel patiënten er toch weer aan denken. Al was het maar vanwege hun partner. Ziekte legt een enorme druk op je relatie en als de intimiteit dan ook nog wegvalt, verliezen mensen elkaar soms uit het oog.”

“Educatieprogramma’s pakken het probleem blijkbaar niet afdoende aan”

Uroloog en seksuoloog Henk Elzevier

Intieme vraag

Hij vervolgt: “De seksuologische wereld hamert erop dat iedere arts, verpleegkundige en POH het onderwerp seksualiteit en intimiteit ter sprake brengt. Toch gebeurt dat in de praktijk heel weinig. Uit onderzoek van mijn promovendi en mijzelf blijkt dat we het een belangrijk maar ook lastig gespreksonderwerp vinden. Je vraagt veel gemakkelijker aan patiënten of ze last hebben van vermoeidheid dan hoe het met hun seksleven staat. Niet elke arts voelt zich senang bij zo’n intieme vraag. En dat is wat mij betreft prima. We hebbe

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »