DOQ

Selectieve JAK1-remming werkzaam en veilig bij matig tot ernstig constitutioneel eczeem

Abrocitinib is een orale, eenmaal daagse selectieve Janus kinase 1 (JAK1)-remmer die wordt onderzocht voor de behandeling van constitutioneel eczeem. Monotherapie daarmee was effectief en werd goed verdragen door adolescenten en volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. Deze resultaten van de fase III JADE MONO-2-studie verschenen onlangs in JAMA Dermatology.

Patiënten met matig tot ernstig constitutioneel eczeem die falen op topicale behandelingen of daar overmatig gebruik van maken, kunnen een systemische behandeling krijgen. Het langdurige gebruik van immunosuppressiva wordt beperkt door bijwerkingen. Tegenwoordig is dupilumab, een subcutane interleukine 4 (IL-4)-receptor-remmer, goedgekeurd voor deze patiëntencategorie, maar niet alle patiënten reageren daarop en bij sommigen gaat de respons na verloop van tijd verloren. Bijwerkingen van dupilumab omvatten injectieplaatsreacties, conjunctivitis en erytheem in het gezicht en de hals. Daarom zijn voor deze patiënten aanvullende behandelingen nodig.

(Foto: Pixabay)

JAK1-remming

Selectieve JAK1-remming met abrocitinib moduleert de signalering door IL-4, IL-13 en andere cytokines (bijv. IL-31, IL-22 en thymisch stromaal lymfopoëtine) die betrokken zijn bij de pathogenese van constitutioneel eczeem en jeuk. JAK2 wordt niet geremd, waardoor het risico op neutropenie en anemie klein is. Remming van neuronale JAK1-pathways blijkt de jeuk te verbeteren. 

Monotherapie met eenmaal daags abrocitinib in orale doses van 100 of 200 mg was effectief en werd goed verdragen in een dose-ranging fase 2b-studie bij volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. In de fase III JADE MONO-1-studie zijn vergelijkbare resultaten gevonden bij adolescenten en volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. In de huidige publicatie staan de resultaten van JADE MONO-2, wederom een fase III-studie naar monotherapie abrocitinib versus placebo bij patiënten van ≥ 12 jaar met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. 

Vaker IGA-respons en EASI-75

De 391 deelnemende patiënten (58,6% mannen; gemiddelde leeftijd 35,1 jaar) hadden een ziekteduur van ≥ 1 jaar en een inadequate respons op topicale medicatie. Het coprimaire eindpunt bestond uit het percentage patiënten dat in week 12 de Investigator Global Assessment (IGA)-respons en een verbetering van ≥ 75% van dn de Eczema Area and Severity Index-score (EASI-75) had bereikt. 

Van de patiënten van wie in week 12 de gegevens beschikbaar waren, had een significant groter percentage in beide abrocitinib-groepen een IGA-respons bereikt dan in de placebogroep, namelijk 38,1% in de groep die abrocitinib 200 mg kreeg, 28,4% die abrocitinib 200 mg kreeg, en 9,1% in de placebogroep (p < 0,001). 

Ook de EASI-75 werd significant vaker bereikt in beide abrocitinib-groepen dan in de placebogroep, namelijk 61,0% met 200 mg, 44,5% met 100 mg en 10,4% met placebo (p < 0,001).

PP-NRS-respons en EASI-90

De belangrijkste secundaire eindpunten waren het percentage patiënten dat in week 12 een Peak Pruritus Numerical Rating Scale (PP-NRS)-respons (d.w.z. verbetering van ≥ 4 punten) had bereikt. Een andere secundair eindpunt was het percentage patiënten dat een verbetering van de EASI-score van ≥ 90% (EASI-90) had bereikt. 

De percentages in de groepen die abrocitinib 200 of 100 mg per dag of placebo kregen, waren als volgt verdeeld:

  • PP-NRS: 55,3%, 45,2% en 11,5% (p < 0,001) 
  • EASI-90: 37,7%, 23,9% en 3,9%. 

Veiligheidsprofiel

De veiligheid werd beoordeeld aan de hand van bijwerkingen en laboratoriummonitoring. Bijwerkingen werden gemeld door 65,8% van de patiënten in de 200 mg-groep, door 62,7% in de 100 mg-groep en door 53,8% in de placebogroep. Ernstige bijwerkingen werden gemeld door twee patiënten (1,3%) in de 200 mg-groep, vijf patiënten (3,2%) in de 100 mg-groep en door één patiënt (1,3%) in de placebogroep. 

In de 200 mg-groep werd een daling van het trombocytengetal gevonden bij twee patiënten (1,3%) en laboratoriumwaarden die duidden op trombocytopenie, bij vijf patiënten (3,2%).


Silverberg JI, Simpson EL, Thyssen JP, et al. Efficacy and Safety of Abrocitinib in Patients With Moderate-to-Severe Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. 2020 Jun 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32492087/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx