DOQ

Sjors Verlaan: ‘Ouderen met sarcopenie gebaat bij extra wei-eiwitten, vitamine D en beweging’

Er is meer aandacht nodig voor voeding en beweging bij kwetsbare ouderen met sarcopenie, stelt promovendus Sjors Verlaan. Huisartsen moeten deze kwetsbare ouderen sneller een leucine-verrijkt wei-eiwit en vitamine D voorschrijven. En ziekenhuizen dienen preoperatief beter te letten op een goede voedingsstatus en voldoende spiermassa om de mortaliteit na operaties te verlagen.

Kwetsbare ouderen met te weinig spiermassa kunnen aansterken met een voedingssupplement van vitamine D met een specifiek eiwit, zeker als dit in combinatie met bewegen of trainen gebeurt. Huisartsen zouden dit sneller moeten voorschrijven bij kwetsbare ouderen. Bovendien verlaagt een goede voedingsstatus en voldoende spiermassa voor ziekenhuisopname de mortaliteit na een operatie. Er zou in ziekenhuizen veel meer aandacht moeten komen voor voeding en beweging.

Leucine-verrijkt wei-eiwit
Dat stelt Sjors Verlaan, die onlangs hierop promoveerde bij het VUmc in Amsterdam. Verlaan onderzocht het effect van een specifiek voedingssupplement bij ouderen met sarcopenie. Dat is niet te verwarren met ondervoeding, al kan het daar wel een relatie mee hebben. Sarcopenie is de afname van spiermassa, in combinatie met verminderde spierkracht en –functie tot bijna immobiliteit. In dit onderzoeksprogramma werd onder andere een grote interventiestudie, de PROVIDE-studie, uitgevoerd in 18 Europese onderzoekscentra. Er deden in totaal 380 lichamelijk beperkte, voornamelijk thuiswonende 75-plussers mee. Die kregen dertien weken lang het voedingssupplement met leucine-verrijkt wei-eiwit en vitamine D toegediend.

Voldoende vitamine D
Het belang van eiwitten wordt al langer onderkend, al houden ziekenhuizen daar onvoldoende rekening mee. “Gezonde ouderen hebben 1 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig volgens adviezen van internationale expertgroepen”, zegt Verlaan. “Voor zieke ouderen adviseren ze zelfs 1,2 tot 1,5. Maar gemiddeld komen ouderen in ziekenhuizen niet eens aan de 0,8 gram per kg per dag. Dat is wat een gezonde jonge man of vrouw nodig heeft.” Vitamine D bleek ook een rol te spelen in het behouden en vergroten van spiermassa. “De bevindingen suggereren dat een voldoende vitamine D status vereist is om eiwitsynthese in spieren te bevorderen”, zegt hij.

Geriatrische patiënten
Het resultaat van de toediening van eiwit en vitamine D was een gunstig effect op het behoud van spiermassa – ook zonder beweging of training. Ouderen lieten betere resultaten zien in een test met opstaan uit een stoel, vertelt Verlaan. “Dat toont aan dat geriatrische patiënten met sarcopenie, die niet in staat zijn om te trainen, toch baat hebben bij een voedingssupplement.” Wel waarschuwt hij: ‘’Begin op tijd, hoe eerder je begint met de voedingsinterventie, liefst in combinatie met krachttraining, hoe effectiever de behandeling.”

Ouderen in de sportschool
Verlaan pleit er voor dat huisartsen bij fragiele of kwetsbare ouderen goed kijken naar de voedingsstatus. Het effect van een supplement – op lange termijn én op korte termijn – is bovendien groter als het gecombineerd wordt met beweging. “Ik raad ook aan om meer beweging voor te schrijven aan oudere mensen, bijvoorbeeld in de sportschool. Samen trainen vinden de meeste mensen leuk. En dan is het meest effectief om direct na de training eiwitten te consumeren.”

Betere voeding in ziekenhuis
Specialisten en verplegers in ziekenhuizen raadt hij aan om patiënten veel meer te activeren. “Mensen worden meestal maar de hele dag in bed gelegd, maar dat is vaak helemaal niet nodig en is funest voor de spiermassa van de patiënten.” Daarnaast is er in ziekenhuizen veel meer kennis over en geld voor voeding nodig. Verlaan: “Het budget voor voeding is in ziekenhuizen veel te laag. Begin met het actief aanbieden van adequate voeding. Dat kost de ziekenhuizen misschien op korte termijn geld, maar het levert op langere termijn winst op voor het ziekenhuis, voor de samenleving en voor de kwaliteit van leven van ouderen.”

Auteur: Leendert Douma, journalist
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”


0
Laat een reactie achterx