DOQ

Slim shirt kan het opspelen van longziekte registreren

Een slim shirt kan de longfunctie bij patiënten net zo goed meten als de gebruikelijke testen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Denise Mannée, technical physician bij afdeling losgeneeskunde van het Radboudumc.

De onderzoekers van het Radboudumc gebruikten een slim shirt en een app op de telefoon om de ademhaling te meten bij gezonde mensen tijdens het dagelijks leven. Het shirt registreert de beweging van de borstkas en buik en leidt uit die gegevens de (veranderende) longfunctie af. Het resultaat is volgens Denise Mannée, van de afdeling Longziekten van het Radboudumc, vergelijkbaar met de technieken die nu worden gebruikt. Dat opent de weg om de slimme shirts ook te testen bij patiënten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Levert dat eveneens betrouwbare resultaten op, dan kunnen artsen hun patiënten op afstand volgen en al in een vroeg stadium zien of hun conditie bijvoorbeeld achteruitgaat.

x ray_longen
(Bron foto: Pixabay)

De dagelijkse praktijk 

“Wereldwijd hebben ongeveer 64 miljoen mensen COPD en dat aantal neemt nog altijd toe”, vertelt Mannée. “Bij meer klachten – vaker buiten adem of meer hoesten – moeten ze scherper in de gaten worden gehouden. Dergelijke klachten zie je het eerst bij traplopen en andere dagelijkse bezigheden, maar juist in zulke situaties is het meten van de ademhaling lastig. Meestal meten we de ademhaling in het ziekenhuis, waarbij de patiënt op een hometrainer fietst terwijl de ademhaling wordt gemeten door middel van een mondkapje en computer. Dat staat minder dicht bij de dagelijkse praktijk natuurlijk. Vandaar dat we die slimme shirts, die al vaker worden gebruikt door sporters, wilden testen voor het meten van de longfunctie.”

Vergelijkbare resultaten

Vijftien gezonde vrijwilligers kregen een shirt aan en deden wat ze normaal ook doen, zoals zitten, staan, liggen, traplopen, stofzuigen, enzovoort. Tegelijkertijd droegen ze ook een mobiele variant van de traditionele meetinstrumenten, dus een mondkapje en een stevige rugzak gevuld met meetapparatuur. Het meetresultaat was goed vergelijkbaar. Bij liggende proefpersonen vonden ze een verschil van gemiddeld 0,2 procent ofwel enkele milliliters aan lucht. Bij de zwaardere activiteiten, zoals stofzuigen, liep het verschil op tot gemiddeld 3,1 procent ofwel 40 milliliter. Een nadeel is wel, dat het shirt wel bij elk gebruik opnieuw afgesteld (gekalibreerd) moet worden

Minder in het ziekenhuis

De vrijwilligers hadden geen last van het shirt en konden het comfortabel als onderkleding dragen. “Uiteindelijk is ons doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten”, zegt Mannée. “Als we eerder kunnen registreren dat de ziekte mogelijk weer gaat opspelen, kunnen we misschien ook eerder behandelen waardoor ze minder vaak of lang in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met COPD, maar ook mensen met astma of andere longproblemen kunnen er mogelijk baat bij hebben.”

Bron: Radboudumc

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx