Sneller herstel en minder complicaties door 3D-printing bij bottumoren

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
21 maart 2022

Sneller op de been, eerder terug naar school en minder risico op ernstige complicaties. Kinderen met een zeldzame vorm van botkanker kunnen baat hebben bij 3D-geprinte bekkenprotheses, vertelt Michiel van de Sande. Hij is kinderorthopeed in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en hoogleraar orthopedische oncologie in het LUMC. “De prothese is zó geprint, dat er open titaniumstructuren ontstaan waar het bot als het ware met duizend weerhaakjes aan kan vasthaken.”

Het bekkenbot is een van de meest complexe botstructuren van het menselijk lichaam. Van de Sande: “Om de tumor te verwijderen, haalden we voorheen eerst het aangedane botdeel weg. Vervolgens plaatsten we een gegoten prothese, een stukje donorbot of bestraalden we het aangedane botdeel en zetten het weer terug. Op die manier konden we weliswaar een reconstructie doen van het bot, maar het had veel nadelen. De prothese paste nooit precies, waardoor het bot er niet omheen kon groeien. Het gaf ook veel risico op complicaties, zoals bloedverlies en ernstige infecties. Bovendien lukte zo’n reconstructie vaak ook niet, zodat we patiënten niet meer konden mobiliseren en ze afhankelijk werden van een rolstoel of krukken.”

Kinderorthopeed prof. dr. Michiel van de Sande

Perfect puzzelstukje

Dankzij de komst van 3D-geprinte bekkenprotheses is de prognose van kinderen met botkanker in het bekken nu veel gunstiger. “Door deze techniek zijn we in staat om patiëntspecifieke botstructuren te printen. Allereerst brengen we met computernavigatie in beeld wat gezond bot is en wat tumor. De computer vertelt ons exact waar we wel en niet moeten

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel