DOQ

Sneller herstel na operaties door de ikHerstel-app

Met de ikHerstel-app herstellen patiënten twee weken sneller van grote buikoperaties dan patiënten die de app niet gebruiken. Dit is de conclusie van onderzoek van Amsterdam UMC onder 355 patiënten uit elf ziekenhuizen. Han Anema, hoogleraar Sociale Geneeskunde en mede-initiator van de app, over de kracht van de ikHerstel-app bij herstel na operaties.

Jaarlijks vinden er in Nederland 1,5 miljoen operaties plaats. Herstel na een operatie verloopt veelal moeizaam, mede omdat goede begeleiding vanuit het ziekenhuis ontbreekt. Patiënten ervaren zelf ook onvoldoende begeleiding bij hun herstel, blijkt uit eerder onderzoek van Amsterdam UMC. Evidence-based kennis over wat nodig is voor herstel na operatie ontbreekt eveneens, vertelt Han Anema. “We beschikken vooral over practice-based kennis, ofwel klinische expertise van de arts. Die expertise verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. We zien dan ook veel variatie in adviezen over wat nodig is voor herstel en wat de patiënt wel of niet mag na operatie. Eenduidigheid ontbreekt. Met als gevolg dat patiënten veelal te voorzichtig zijn om activiteiten op te pakken, uit angst voor complicaties. Dat leidt tot stagnatie in hun herstelproces.”

“We stellen samen met de patiënt een herstelplan op maat op”

Hoogleraar Sociale Geneeskunde Han Anema

Herstelplan op maat

Om daar iets aan te doen, begonnen artsen en wetenschappers van Amsterdam UMC vijftien jaar geleden te werken aan meer consensus over hersteladviezen na een operatie. Vervolgens hebben de onderzoekers deze adviezen onderbouwd met onderzoek en data over wat de snelste weg is naar herstel na verschillende soorten operaties en operatietechnieken. Deze evidence vormt nu onderdeel van de ikHerstel-app, een initiatief van Anema en Judith van Huirne, gynaecoloog en hoogleraar Minimaal Invasieve Chirurgie in Amsterdam UMC. Een goede voorbereiding op herstel begint al voorafgaand aan de operatie, legt Anema uit. “Als je weet wat wel en niet kan na operatie, kun je alvast thuiszorg regelen of met je werkgever overleggen om je werk aan te passen. Als je daarover pas gaat nadenken op de dag van ontslag uit het ziekenhuis, ben je te laat.”

De arts vraagt de patiënt daarom vóór de operatie in de app aan te geven welke persoonlijke activiteiten hij of zij weer wil hervatten. De patiënt bepaalt zo wat belangrijk is voor diens persoonlijk herstel. “Die activiteiten zijn voor iedere patiënt anders. Voor de een is dat tuinieren, voor de ander weer kunnen tennissen of een wandeling maken. Zo stellen we samen met de patiënt een herstelplan op maat op. Dat persoonlijk herstelplan wordt door de ikHerstel-app gemaakt. De patiënt kan dat thuis ook uitprinten, voor zichzelf, zijn naasten, of zijn huisarts of werkgever. Zodat ook zij op de hoogte zijn.”

“Sneller herstel leidt tot lagere zorg- en maatschappelijke kosten.”

Tien minuten autorijden 

Dat herstelplan op maat, met de persoonlijke activiteiten die de patiënt wil behalen, is vervolgens leidend bij de app-begeleiding op weg naar herstel. “Als de patiënt eenmaal thuis is, krijgt deze van de app bijvoorbeeld adviezen als: ’U kunt vandaag tien minuten autorijden,’ of: ‘U kunt vandaag een korte wandeling van 15 minuten maken.’ De dag erna vraagt de app of de patiënt dat ook gedaan heeft. Dit stimuleert om aan de activiteiten te blijven werken. Bovendien vermeldt de app regelmatig hoeveel procent de patiënt in dat herstel gevorderd is en of deze op schema ligt.”

Lagere zorg- en maatschappelijke kosten

Naast begeleiding en advies, geeft de app informatie die voor de patiënt van belang is. Bijvoorbeeld over het soort operatie en hoe deze wordt uitgevoerd. Maar ook over symptomen zoals pijn en vermoeidheid die de patiënt na de ingreep kan verwachten. “Dat neemt bij de patiënt veel vragen en onzekerheid weg, én zorgt voor ontlasting van de zorgprofessional. De ikHerstel-app leidt tot minder zorgconsulten én meer zelfmanagement door de patiënt. Bovendien leidt sneller herstel tot lagere zorg- en maatschappelijke kosten. Een werknemer die eerder herstelt van zijn operatie, kan weer eerder aan het werk. Dat betekent snellere integratie in het arbeidsproces.”

“Eind 2025 zal de ikHerstel-app 80% van alle planbare operaties in Nederland bestrijken”

Zinnige Zorg Award

Zowel patiënten als zorgverleners zijn blij met de ikHerstel-app. “In 2021 wonnen we er de Zinnige Zorg Award mee van VGZ en Patiëntenfederatie Nederland. Die nemen overigens ook deel aan de verdere ontwikkeling en implementatie ervan. Volgens hen draagt de app bij aan meer zelfregie door de patiënt.”
Onderzoeken bij meerdere soorten medisch-specialistische operaties laten zien dat de ikHerstel-app bijdraagt aan sneller herstel na operatie. Dat onderzoek gaat de komende tijd door. “We werken aan verdere personalisering van de app, zodat we steeds betere begeleiding op maat kunnen bieden. Eind 2025 zal de ikHerstel-app 80% van alle planbare operaties in Nederland bestrijken. Zodat we steeds meer patiënten kunnen helpen bij een voorspoedig herstel na operatie.”

Referentie: www.ikherstel.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx