Social media van grote invloed op meningsvorming over anticonceptie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
16 december 2020

De besluitvorming over anticonceptie wordt in grote mate beïnvloed door sociale netwerken. Social media blijken in dit proces een belangrijke rol te spelen, zo is gevonden in een recente verkennende analyse van meer dan 800.000 tweets op Twitter. Daarom kunnen sociale mediaplatforms nuttig zijn bij het verzamelen en verspreiden van informatie over anticonceptie. 

In het afgelopen decennium is het gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva, inclusief intra-uteriene devices (IUD’s) en implantaten, in de Verenigde Staten sneller toegenomen dan het gebruik van de andere anticonceptiemethoden. In 2015 tot 2017 waren hier de meest gebruikte anticonceptiemethoden onder vrouwen van 15 tot 49 jaar: sterilisatie van de vrouw (18,6%), orale anticonceptie (12,6%) en langwerkende omkeerbare anticonceptiva (10,3%). Sinds 2002 blijkt sprake te zijn van een zevenvoudige toename van gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva. In dat jaar had 1,5% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten, een spiraaltjes of een IUD.  

(Foto: Pixabay)

Sociale netwerk van grote invloed 

De keuze van een anticonceptiemethode wordt vaak in grote mate beïnvloed door de ervaringen en meningen van iemands sociale netwerk. Social media, waaronder Twitter, hebben een steeds grotere invloed op personen in de reproductieve leeftijd.  
De communicatie op social media kan goed vastgesteld worden met een soort machine

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel