DOQ

Social media van grote invloed op meningsvorming over anticonceptie

De besluitvorming over anticonceptie wordt in grote mate beïnvloed door sociale netwerken. Social media blijken in dit proces een belangrijke rol te spelen, zo is gevonden in een recente verkennende analyse van meer dan 800.000 tweets op Twitter. Daarom kunnen sociale mediaplatforms nuttig zijn bij het verzamelen en verspreiden van informatie over anticonceptie. 

In het afgelopen decennium is het gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva, inclusief intra-uteriene devices (IUD’s) en implantaten, in de Verenigde Staten sneller toegenomen dan het gebruik van de andere anticonceptiemethoden. In 2015 tot 2017 waren hier de meest gebruikte anticonceptiemethoden onder vrouwen van 15 tot 49 jaar: sterilisatie van de vrouw (18,6%), orale anticonceptie (12,6%) en langwerkende omkeerbare anticonceptiva (10,3%). Sinds 2002 blijkt sprake te zijn van een zevenvoudige toename van gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva. In dat jaar had 1,5% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten, een spiraaltjes of een IUD.  

(Foto: Pixabay)

Sociale netwerk van grote invloed 

De keuze van een anticonceptiemethode wordt vaak in grote mate beïnvloed door de ervaringen en meningen van iemands sociale netwerk. Social media, waaronder Twitter, hebben een steeds grotere invloed op personen in de reproductieve leeftijd.  
De communicatie op social media kan goed vastgesteld worden met een soort machine learning waarbij computers natuurlijke taalgegevens analyseren, natuurlijke taalverwerking genaamd.  

Analyse 

In de huidige verkennende analyse is geïnventariseerd hoe de attitudes over lang- en kortwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden veranderen in de loop van de tijd. Daarbij is specifiek gezocht naar Engelstalige tweets waarin omkeerbare anticonceptiemethoden op recept werden genoemd en die in de periode tussen 2006 (oprichting van Twitter) en 2019 zijn geplaatst. Tweets waarin anticonceptie werd genoemd, zijn geëxtraheerd met behulp van zoektermen, waaronder generieke of merknamen, informele namen en afkortingen.  

Tweets onder de loep 

Er werden meer dan 800.000 tweets gevonden waarin minstens eenmaal anticonceptie werd genoemd. Het jaarlijkse aantal tweets over anticonceptie nam tijdens de onderzoeksperiode aanzienlijk toe. Het vaakst werd het spiraaltje genoemd (45,9%). Langwerkende anticonceptiemethoden werden vaker genoemd dan kortwerkende methoden (58% vs. 42%). Het jaarlijkse aandeel tweets over langwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden nam toe in de loop van de tijd. 
In 665.000 tweets werd een oordeel gegeven over een bepaalde anticonceptiemethode. Het grootste deel daarvan was negatief. Tweets waarin langwerkende anticonceptiemethoden werden genoemd, waren bijna twee keer zo vaak positief als tweets waarin kortwerkende methoden werden genoemd (19,65% vs. 10,21%, p < 0,002). 

Nuttige inzichten 

Tot nu toe was er geen systematisch onderzoek gedaan naar posts op social media over omkeerbare anticonceptiemethoden op recept, hoewel deze posts een potentieel belangrijke informatiebron voor gebruikers van anticonceptie kunnen zijn. De analyse van sociale media blijkt nuttige inzichten te bieden in de attitudes over en ervaringen met anticonceptie. 


Referentie: Population attitudes toward contraceptive methods over time on a social media platform. Merz AA, Gutiérrez-Sacristán A, Bartz D, et al. Am J Obstet Gyn. 2020, 8 December. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.11.042. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31378-8/fulltext  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx