DOQ

Social media van grote invloed op meningsvorming over anticonceptie

De besluitvorming over anticonceptie wordt in grote mate beïnvloed door sociale netwerken. Social media blijken in dit proces een belangrijke rol te spelen, zo is gevonden in een recente verkennende analyse van meer dan 800.000 tweets op Twitter. Daarom kunnen sociale mediaplatforms nuttig zijn bij het verzamelen en verspreiden van informatie over anticonceptie. 

In het afgelopen decennium is het gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva, inclusief intra-uteriene devices (IUD’s) en implantaten, in de Verenigde Staten sneller toegenomen dan het gebruik van de andere anticonceptiemethoden. In 2015 tot 2017 waren hier de meest gebruikte anticonceptiemethoden onder vrouwen van 15 tot 49 jaar: sterilisatie van de vrouw (18,6%), orale anticonceptie (12,6%) en langwerkende omkeerbare anticonceptiva (10,3%). Sinds 2002 blijkt sprake te zijn van een zevenvoudige toename van gebruik van langwerkende omkeerbare anticonceptiva. In dat jaar had 1,5% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten, een spiraaltjes of een IUD.  

(Foto: Pixabay)

Sociale netwerk van grote invloed 

De keuze van een anticonceptiemethode wordt vaak in grote mate beïnvloed door de ervaringen en meningen van iemands sociale netwerk. Social media, waaronder Twitter, hebben een steeds grotere invloed op personen in de reproductieve leeftijd.  
De communicatie op social media kan goed vastgesteld worden met een soort machine learning waarbij computers natuurlijke taalgegevens analyseren, natuurlijke taalverwerking genaamd.  

Analyse 

In de huidige verkennende analyse is geïnventariseerd hoe de attitudes over lang- en kortwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden veranderen in de loop van de tijd. Daarbij is specifiek gezocht naar Engelstalige tweets waarin omkeerbare anticonceptiemethoden op recept werden genoemd en die in de periode tussen 2006 (oprichting van Twitter) en 2019 zijn geplaatst. Tweets waarin anticonceptie werd genoemd, zijn geëxtraheerd met behulp van zoektermen, waaronder generieke of merknamen, informele namen en afkortingen.  

Tweets onder de loep 

Er werden meer dan 800.000 tweets gevonden waarin minstens eenmaal anticonceptie werd genoemd. Het jaarlijkse aantal tweets over anticonceptie nam tijdens de onderzoeksperiode aanzienlijk toe. Het vaakst werd het spiraaltje genoemd (45,9%). Langwerkende anticonceptiemethoden werden vaker genoemd dan kortwerkende methoden (58% vs. 42%). Het jaarlijkse aandeel tweets over langwerkende omkeerbare anticonceptiemethoden nam toe in de loop van de tijd. 
In 665.000 tweets werd een oordeel gegeven over een bepaalde anticonceptiemethode. Het grootste deel daarvan was negatief. Tweets waarin langwerkende anticonceptiemethoden werden genoemd, waren bijna twee keer zo vaak positief als tweets waarin kortwerkende methoden werden genoemd (19,65% vs. 10,21%, p < 0,002). 

Nuttige inzichten 

Tot nu toe was er geen systematisch onderzoek gedaan naar posts op social media over omkeerbare anticonceptiemethoden op recept, hoewel deze posts een potentieel belangrijke informatiebron voor gebruikers van anticonceptie kunnen zijn. De analyse van sociale media blijkt nuttige inzichten te bieden in de attitudes over en ervaringen met anticonceptie. 


Referentie: Population attitudes toward contraceptive methods over time on a social media platform. Merz AA, Gutiérrez-Sacristán A, Bartz D, et al. Am J Obstet Gyn. 2020, 8 December. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.11.042. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31378-8/fulltext  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx