DOQ

Spoort de huisarts straks actief hart- en vaatziektes vroeg­tijdig op?

Vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziektes in de huisartsenpraktijk leidt tot eerdere onderkenning en diagnostisering van hartfalen, boezemfibrilleren en aandoeningen van de kransslagaders bij patiënten met CODP en diabetes. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Amy Groenewegen, huisarts in opleiding en onderzoeker bij het UMC Utrecht. Daarnaast brengt zij de kosten-batenanalyse van vroegtijdige opsporing in kaart.

Patiënten met diabetes en COPD lopen verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Toch worden die bij hen vaak pas in later stadium onderkend. Dat is jammer, want cardiovasculaire aandoeningen kunnen de kwaliteit van leven en soms ook de levensduur van deze patiënten verlagen, vertelt Amy Groenewegen. “Je ziet bij hen bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, verminderde conditie of kortademigheid bij inspanning, als gevolg van niet onderkende hart- en vaatziektes. Bovendien kunnen deze, wanneer ze niet tijdig worden onderkend, gaandeweg verergeren en leiden tot acute klachten of ziekenhuisopnames. Als je atriumfibrilleren niet tijdig opspoort en behandelt, kan dat leiden tot een herseninfarct. Als je hartfalen niet snel genoeg aantoont en ondervangt, kan dat leiden tot ziekenhuisopnames door acuut hartfalen.”

“Vroegtijdige screening vanuit de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes”

Huisarts in opleiding en onderzoeker Amy Groenewegen

Gerandomiseerde trial

Groenewegen wilde daarom weten of niet-onderkende hart- en vaatziektes bij patiënten met COPD of diabetes konden worden opgespoord in de huisartsenpraktijk. Voor de gerandomiseerde trial die ze hiervoor uitvoerde, includeerde ze 1216 patiënten bij 25 huisartspraktijken. Alle patiënten waren bij de huisarts in behandeling vanuit het ketenzorgprogramma COPD of Diabetes. De ene helft van de patiënten, de controlegroep, kreeg de gebruikelijke zorg. Bij de andere helft, de interventiegroep, zocht de huisarts actief naar symptomen van hartfalen, atriumfibrilleren en aandoeningen van de kransslagaders met behulp van een gevalideerde vragenlijst naar symptomatologie bij de patiënt, lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje en bloedonderzoek. Bij gevonden afwijkingen volgde verwijzing naar de cardioloog voor verdere diagnostiek, bijvoorbeeld een echo van het hart.

Een hoge score

In zowel de controle- als interventiegroep werden nieuwe patiënten gediagnosticeerd met een van de drie hartziektes waarop gescreend was. In de controlegroep kreeg 3% van de patiënten een diagnose, in de interventiegroep 8%, ruim twee keer zoveel. Dat is een hoge score, vindt Groenewegen. “Diabetes en COPD komen veel voor in Nederland. Als je bij 5% van hen in een vroeger stadium hart- en vaatziektes kunt vinden, gaat het om een heleboel mensen.” Groenewegen is daarom blij met deze uitkomst. “Het laat zien dat vroegtijdige screening vanuit de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes bij risicopatiënten.”

Bovendien zijn de tools die hierbij gebruikt zijn, zoals de gevalideerde vragenlijst, het hartfilmpje en het lichamelijk onderzoek, geschikt voor toepassing bij de huisarts. “Voor het onderzoek hebben we praktijkondersteuners, zoals verpleegkundigen en gespecialiseerde doktersassistenten, geschoold in het doen van lichamelijk onderzoek. Dat pakken ze snel op, dat gaat prima.”

“Weegt de veronderstelde gezondheidswinst op tegen de gemaakte kosten?”

Zinvolle behandeling

Dat betekent niet dat vroege opsporing van hart- en vaatziektes vanuit de huisartsenpraktijk nu al van start kan gaan. “We weten dus dat eerdere opsporing mogelijk is. We weten echter nog niet of dat leidt tot meer gezondheidswinst bij de gediagnosticeerde patiënten. Voor de drie hartziektes waarop we gescreend hebben, is een zinvolle behandeling beschikbaar. Die wordt nu aangeboden aan de patiënten. Het is nog te vroeg om te zeggen of dat leidt tot gezondheidswinst. We doen daar nu onderzoek naar.”

Kosteneffectiviteitsstudie

Daarnaast loopt er bij de Universiteit van Twente een kosteneffectiviteitsonderzoek naar de uitkomsten van de studie. Groenewegen: “Weegt de veronderstelde gezondheidswinst op tegen de gemaakte kosten? Vroegtijdige screening van hart- en vaatziektes betekent extra werkdruk voor de huisartsenpraktijk. Het kost tijd, geld en personeel. Anderzijds kan eerdere opsporing zorgen voor minder dure ziekenhuisopnames. We brengen deze kosten-batenanalyse nu in kaart. Pas als de uitkomst daarvan positief blijkt, dat weten we binnen enkele maanden, kunnen we afwegen om vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziektes bij deze risicopatiënten op te nemen in de ketenzorgprogramma’s COPD en Diabetes. Dat zou een prachtige uitkomst zijn van de studie.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”