DOQ

Spoort de huisarts straks actief hart- en vaatziektes vroeg­tijdig op?

Vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziektes in de huisartsenpraktijk leidt tot eerdere onderkenning en diagnostisering van hartfalen, boezemfibrilleren en aandoeningen van de kransslagaders bij patiënten met CODP en diabetes. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Amy Groenewegen, huisarts in opleiding en onderzoeker bij het UMC Utrecht. Daarnaast brengt zij de kosten-batenanalyse van vroegtijdige opsporing in kaart.

Patiënten met diabetes en COPD lopen verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Toch worden die bij hen vaak pas in later stadium onderkend. Dat is jammer, want cardiovasculaire aandoeningen kunnen de kwaliteit van leven en soms ook de levensduur van deze patiënten verlagen, vertelt Amy Groenewegen. “Je ziet bij hen bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, verminderde conditie of kortademigheid bij inspanning, als gevolg van niet onderkende hart- en vaatziektes. Bovendien kunnen deze, wanneer ze niet tijdig worden onderkend, gaandeweg verergeren en leiden tot acute klachten of ziekenhuisopnames. Als je atriumfibrilleren niet tijdig opspoort en behandelt, kan dat leiden tot een herseninfarct. Als je hartfalen niet snel genoeg aantoont en ondervangt, kan dat leiden tot ziekenhuisopnames door acuut hartfalen.”

“Vroegtijdige screening vanuit de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes”

Huisarts in opleiding en onderzoeker Amy Groenewegen

Gerandomiseerde trial

Groenewegen wilde daarom weten of niet-onderkende hart- en vaatziektes bij patiënten met COPD of diabetes konden worden opgespoord in de huisartsenpraktijk. Voor de gerandomiseerde trial die ze hiervoor uitvoerde, includeerde ze 1216 patiënten bij 25 huisartspraktijken. Alle patiënten waren bij de huisarts in behandeling vanuit het ketenzorgprogramma COPD of Diabetes. De ene helft van de patiënten, de controlegroep, kreeg de gebruikelijke zorg. Bij de andere helft, de interventiegroep, zocht de huisarts actief naar symptomen van hartfalen, atriumfibrilleren en aandoeningen van de kransslagaders met behulp van een gevalideerde vragenlijst naar symptomatologie bij de patiënt, lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje en bloedonderzoek. Bij gevonden afwijkingen volgde verwijzing naar de cardioloog voor verdere diagnostiek, bijvoorbeeld een echo van het hart.

Een hoge score

In zowel de controle- als interventiegroep werden nieuwe patiënten gediagnosticeerd met een van de drie hartziektes waarop gescreend was. In de controlegroep kreeg 3% van de patiënten een diagnose, in de interventiegroep 8%, ruim twee keer zoveel. Dat is een hoge score, vindt Groenewegen. “Diabetes en COPD komen veel voor in Nederland. Als je bij 5% van hen in een vroeger stadium hart- en vaatziektes kunt vinden, gaat het om een heleboel mensen.” Groenewegen is daarom blij met deze uitkomst. “Het laat zien dat vroegtijdige screening vanuit de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes bij risicopatiënten.”

Bovendien zijn de tools die hierbij gebruikt zijn, zoals de gevalideerde vragenlijst, het hartfilmpje en het lichamelijk onderzoek, geschikt voor toepassing bij de huisarts. “Voor het onderzoek hebben we praktijkondersteuners, zoals verpleegkundigen en gespecialiseerde doktersassistenten, geschoold in het doen van lichamelijk onderzoek. Dat pakken ze snel op, dat gaat prima.”

“Weegt de veronderstelde gezondheidswinst op tegen de gemaakte kosten?”

Zinvolle behandeling

Dat betekent niet dat vroege opsporing van hart- en vaatziektes vanuit de huisartsenpraktijk nu al van start kan gaan. “We weten dus dat eerdere opsporing mogelijk is. We weten echter nog niet of dat leidt tot meer gezondheidswinst bij de gediagnosticeerde patiënten. Voor de drie hartziektes waarop we gescreend hebben, is een zinvolle behandeling beschikbaar. Die wordt nu aangeboden aan de patiënten. Het is nog te vroeg om te zeggen of dat leidt tot gezondheidswinst. We doen daar nu onderzoek naar.”

Kosteneffectiviteitsstudie

Daarnaast loopt er bij de Universiteit van Twente een kosteneffectiviteitsonderzoek naar de uitkomsten van de studie. Groenewegen: “Weegt de veronderstelde gezondheidswinst op tegen de gemaakte kosten? Vroegtijdige screening van hart- en vaatziektes betekent extra werkdruk voor de huisartsenpraktijk. Het kost tijd, geld en personeel. Anderzijds kan eerdere opsporing zorgen voor minder dure ziekenhuisopnames. We brengen deze kosten-batenanalyse nu in kaart. Pas als de uitkomst daarvan positief blijkt, dat weten we binnen enkele maanden, kunnen we afwegen om vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziektes bij deze risicopatiënten op te nemen in de ketenzorgprogramma’s COPD en Diabetes. Dat zou een prachtige uitkomst zijn van de studie.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx