Standaardtest mist kwart symptomatische urineweginfecties bij vrouwen

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
16 mei 2017

Uit recent onderzoek van huisarts dr. Stefan Heytens, van de Universiteit van Gent blijkt dat de standaardtest voor bacteriën bij 20-30% van de vrouwen een negatieve uitslag kan geven, terwijl de patiënt een symptomatische urineweginfectie (UWI) heeft. De resultaten van het onderzoek staan gepubliceerd in Clinical Microbiology & Infection.

Dr. Heytens vergeleek de gegevens van 220 vrouwen vrouwen met symptomen van een UWI met non-symptomatische vrouwen. Het gaat dan om pijnklachten tijdens het urineren en aandrang of regelmatig moeten plassen. Hij vergeleek deze groep met 86 gezonde vrouwen. Alle vrouwen ondergingen de standaardtest, maar werden vervolgens onderzocht met de sensitievere kwantitatieve PCR (qPCR), waarbij minimale DNA-hoeveelheden van E. Coli en Staphylococcus saprophyticus (SS) worden gedetecteerd.
UWI
Bij gebruik van de ietwat meer sensitieve test, bleek volgens Heytens dat vrouwen met UWI-symptomen, die negatief scoorden op de standaardtest wel degelijk een UWI hadden. Het gaat volgens de arts om 20 tot 30% van de onderzochte vrouwen met symptomen. Een standaardtest detecteerde 80,9% van de UWI bij vrouwen met symptomen, bij qPCR is dat 98,2% (178/220). Het betreft een combinatie van E. Coli en SS-detectie. Ter vergelijking, bij gezonde vrijwilligers werd E. Coli gevonden in 11,6 % van de vrouwen met qPCR en 10,5% met de standaardtest.

E. Coli
Een UWI treedt regelmatig op wanneer bijvoorbeeld E. Colibacteriën van de huid/rectum de urethra betreden en omhoog reizen naar de blaas. Wanneer vrouwen dus een ongecompliceerde UWI hebben, is het volgens Heytens niet nodig om een standaardtest te doen. “De Uroloog of huisarts kan deze vrouwen beter gewoon behandelen, in plaats van naar huis sturen zonder behandeling”, aldus Heytens. “Want wanneer een test negatief is, veronderstelt een specialist dat de patiënt geen UWI heeft. U moet dus oppassen met deze vrouwen weg te zetten als psychosomatische patiënten of te diagnosticeren met het onverklaarbare urethrale syndroom.”

Antibiotica
Heytens is volgens het artikel ambivalent tegenover het afschaffen van de standaardtest. Heytens: “Wanneer vrouwen wel positief testen, kun je mogelijk de duur van de behandeling met antibiotica verkorten. Maar wanneer een vrouw symptomen heeft, betreft het zeer waarschijnlijk een UWI”, concludeert Heytens. “De traditionele standaardtest is dan geen adequaat hulpmiddel bij ongecompliceerde UWIs.”

Bron: Clinical Microbiology and Infection

Afbeelding: Universiteit Gent

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel