DOQ

‘Start binnen een maand na beroerte met transcraniële magnetische stimulatie’

Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) heeft een positieve invloed op herwinnen van de armfunctie na een beroerte, schrijft Eline van Lieshout in haar proefschrift. “De kwaliteit van leven is positief gerelateerd aan verbeteringen in de armfunctie, dus is het belangrijk de behandeling van de armfunctie ook na revalideren voort te zetten.” Van Lieshout promoveerde voor de zomer aan de Universiteit Utrecht.

40 duizend Nederlanders per jaar, meer dan honderd per dag, krijgen een beroerte. Daarbij verdwijnt bij een deel van de hersenen de zuurstoftoevoer als gevolg van een stolsel of bloeding. Delen van het lichaam kunnen daardoor uitvallen, zoals functies van de arm. Hoewel een deel van de beroertes van voorbijgaande aard is, houdt ongeveer de helft van alle patiënten met een beroerte last van een functievermindering in de arm. De gevolgen voor het dagelijks functioneren zijn groot: patiënten zijn vaker aangewezen op de hulp van anderen, met als gevolg een lagere kwaliteit van leven.

Psycholoog Eline van Lieshout (Happix fotograaf Jorinde)

Onafhankelijk functioneren

Voor patiënten met deze vorm van functievermindering zijn er na de acute fase nog geen revalidatiebehandelingen beschikbaar die direct invloed uitoefenen op hersenniveau. Kennis van het herstel van de armfunctie is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zegt Eline van Lieshout, promovendus bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. “Er zijn veel taken in het dagelijks leven waarbij de armfunctie belangrijk is, waardoor iemand onafhankelijk kan functioneren. Het gebied van de arm in de hersenen is goed te bereiken met niet-invasieve hersenstimulatie.” Van Lieshout deed daarom onderzoek naar de waarde van metingen van de armfunctie en het gebruik van niet-invasieve hersenstimulatie bij de revalidatie.

“Het is belangrijk de behandeling van de armfunctie ook na revalideren voort te zetten”

Reikbeweging

Van Lieshout richtte zich bij haar onderzoek op de waarde van diverse metingen van armfunctie bij patiënten en in diermodellen. Daaruit bleek de reikbeweging, het reiken naar een voorwerp op een plateau, een waardevolle taak te zijn om herstel van de armfunctie te beoordelen bij mensen en dieren na een beroerte. Daarnaast onderzocht zij de waarde van zelfrapportage. Tot slot blijkt de armfunctie een belangrijke voorspellende waarde te zijn voor de kwaliteit van leven na drie maanden.

Kwaliteit

“Zelfrapportage kan worden gebruikt als aanvulling op observationele metingen door een clinicus en kan meer inzicht geven in het perspectief van de patiënt”, schrijft Van Lieshout in haar proefschrift. Bovendien lijkt monitoren en behandelen van de armfunctie in de periode van drie maanden na de beroerte bij te kunnen dragen aan een hogere kwaliteit van leven. “De kwaliteit van leven is positief gerelateerd aan verbeteringen in de armfunctie, dus is het belangrijk de behandeling van de armfunctie ook na revalideren voort te zetten.”

“Als je een ontspanningsmoment op deze manier invult tijdens het herstel, zorgt dat ervoor dat mensen anders naar zo’n moment kijken”

Hersenstimulatie

De afgelopen jaren is steeds meer aandacht ontstaan voor het gebruik van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) als niet-invasieve manier om de motorische functie te verbeteren na een beroerte. Van Lieshout deed een meta-analyse van de timing van de inzet van deze therapie, waaruit blijkt dat een vroege start van de therapie de kans op verbetering van de armfunctie verhoogt. “Er is een sterke trend te zien: het werkt”, zegt ze. “Maar dan moet wel met de therapie worden gestart binnen de eerste maand na de beroerte.”

Comfortabel

Van Lieshout deed vervolgens kwalitatief onderzoek naar de werkzaamheid van rTMS op grond van interviews met studiedeelnemers. “Over het algemeen ervaren zij de behandeling niet als onprettig”, zegt ze. “Bij andere stimulatiemethoden zorgen de elektrodes vaak voor hoofdpijn. rTMS zorgt voor weinig bijwerkingen.” Sterker nog, zegt de onderzoeker: proefpersonen ervaren de behandeling als comfortabel. “Voor hen is het een ontspanningsmoment in een druk revalidatieschema”, zegt Van Lieshout. “Tijdens de behandeling kunnen ze achterover zitten of liggen, terwijl ze ook aan herstel werken.”

Rustmoment

Die ontspanningsmomenten worden ook aangemerkt als waardevol in de wetenschappelijke literatuur, zegt de promovenda. “Rustmomenten worden daarom ook ingezet in de revalidatiezorg.” Toch is deze specifieke vorm van actieve ontspanning nog waardevoller voor de revalidatie. “Als je een ontspanningsmoment op deze manier invult tijdens het herstel, zorgt dat ervoor dat mensen anders naar zo’n moment kijken.”

“Als we dezelfde taal spreken, levert dat veel meer inzicht op”

Standaardisatie

Het is belangrijk om ontspanningsmomenten in te bouwen in de revalidatiezorg, zegt Van Lieshout. Daarvoor moeten artsen uit het vakgebied hun stem laten horen. “Juist de neurologen en revalidatieartsen zijn vaak betrokken bij commissies en richtlijngroepen, waardoor zij het verschil kunnen maken.” Ook standaardisatie van die richtlijnen speelt een grote rol bij onderzoek naar revalidatie na een beroerte. “Zorg ervoor dat je de meetinstrumenten en definities gebruikt die in de richtlijnen staan”, zegt Van Lieshout. “Om studies met elkaar te vergelijken is het belangrijk dat op een uniforme manier wordt getest. Als we dezelfde taal spreken, levert dat veel meer inzicht op.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx