‘Start binnen een maand na beroerte met transcraniële magnetische stimulatie’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
21 september 2021

Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) heeft een positieve invloed op herwinnen van de armfunctie na een beroerte, schrijft Eline van Lieshout in haar proefschrift. “De kwaliteit van leven is positief gerelateerd aan verbeteringen in de armfunctie, dus is het belangrijk de behandeling van de armfunctie ook na revalideren voort te zetten.” Van Lieshout promoveerde voor de zomer aan de Universiteit Utrecht.

40 duizend Nederlanders per jaar, meer dan honderd per dag, krijgen een beroerte. Daarbij verdwijnt bij een deel van de hersenen de zuurstoftoevoer als gevolg van een stolsel of bloeding. Delen van het lichaam kunnen daardoor uitvallen, zoals functies van de arm. Hoewel een deel van de beroertes van voorbijgaande aard is, houdt ongeveer de helft van alle patiënten met een beroerte last van een functievermindering in de arm. De gevolgen voor het dagelijks functioneren zijn groot: patiënten zijn vaker aangewezen op de hulp van anderen, met als gevolg een lagere kwaliteit van leven.

Psycholoog Eline van Lieshout (Happix fotograaf Jorinde)

Onafhankelijk functioneren

Voor patiënten met deze vorm van functievermindering zijn er na de acute fase nog geen revalidatiebehandelingen beschikbaar die direct invloed uitoefenen op hersenniveau. Kennis van het herstel van de armfunctie is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zegt Eline van Lieshout, promovendus bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. “Er zijn veel taken in het dagelijks leven waarbij de armfunctie belangrijk is, waardoor iemand onafhankelijk kan func

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel