Status astmaticus: stoppen met roken en goede nazorg

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
8 maart 2023

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 100 kinderen op de intensive care opgenomen met een ernstige acute astma-aanval (status astmaticus). Promovenda Shelley Boeschoten (Erasmus MC) onderzocht de risicofactoren voor – en uitkomsten van – IC-opname bij kinderen met een status astmaticus. Haar onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is dat de verzorgers van de kinderen stoppen met roken én dat de kinderen en hun verzorgers goede nazorg krijgen na de IC-opname.

Bij een status astmaticus is de astma-exacerbatie zo hevig dat de standaardbehandeling voor ernstige acute exacerbaties, bestaande uit continue verneveling van salbutamol in combinatie met systemische corticosteroïden, onvoldoende verlichting van de klachten geeft. De situatie kan zelfs zo ernstig of levensbedreigend zijn dat een kind moet worden opgenomen op de intensive care.

Risicofactoren voor IC-opname

Shelly Boeschoten onderzocht wat de belangrijkste risicofactoren zijn voor opname op een kinder-IC bij een status astmaticus. Hiervoor verrichtte zij een prospectieve multicenter studie onder 221 kinderen die vanwege een ernstige astma-aanval werden opgenomen op een kinder-IC (n=110) of kinderafdeling van het ziekenhuis (n=111).
De studie laat zien dat vooral kinderen die ouder zijn, kinderen die voorafgaand aan opname langer dan een week klachten hebben, en kinderen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook een hoger risico hebben op IC-opname.

Opvolging na opname

Boeschoten keek niet alleen naar de risicofactoren voor IC-opname. Zij volgde de kinderen en hun verzorgers ook ná hun opname in het ziekenhuis. Drie tot

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel