Stem behandeldoel beter af met patiënt met uitgezaaide longkanker

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
21 juni 2021

Afgelopen maand promoveerde dr. Adinda Mieras aan de Vrije Universiteit op het onderwerp ‘behandelingen voor gemetastaseerde longkanker rondom het levenseinde’. “Bijna een op de vijf patiënten gebruikte een systemische behandeling met soms de onterechte aanname dat deze tot genezing zou kunnen leiden”, beschrijft Mieras. Het inzicht verkregen met haar onderzoeken benadrukt het belang van goede, open communicatie, advanced care planning, palliatieve zorg en shared decision making.

Longkanker is een van de vaakst gestelde diagnosen van kanker wereldwijd, met in Nederland circa 13.000 nieuwe patiënten per jaar. Van de 13.000 diagnosen per jaar overlijden er jaarlijks meer dan 10.000 mensen aan longkanker. Dit laat het progressieve karakter van de ziekte zien, waarbij er vaak een korte tijd is tussen de diagnose en het overlijden. Overlevingsvoordeel valt te behalen met systemische therapieën zoals chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie (sinds 2015). Deze therapieën worden ingezet om de tumor te bestrijden, maar gaan tevens gepaard met toxiciteit die de kwaliteit van leven van patiënten kan verminderen.  

dr. Adinda Mieras

‘Agressieve zorg’

“We hadden uit eerder onderzoek geleerd dat 11% van de longkankerpatiënten in Nederland nog in de laatste levensmaand chemotherapie kreeg”, vertelt Mieras. “We vroegen ons af hoe het in Nederland momenteel gesteld is met zogeheten ‘agressieve zorg’; zorgkeuzes die kunnen leiden tot veel bijwerkingen, ziekenhuisopnames, ziekenhuisoverlijdens en verminderde kwaliteit van leven. Dat was de basis voor ons onderzoek.”

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel