‘Stijve Hollanders die apotheek volgens de regeltjes runnen, houden ’t hier niet lang vol’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
15 november 2021

Wonen en werken in een warm land klinkt idyllisch, maar vereist flexibiliteit en relativeringsvermogen, zo heeft apotheker Jan de Smidt ervaren. Als hij na een reorganisatie bij de KNMP in 2010 zijn baan verliest, vertrekt hij naar het Caribische eiland Sint Maarten waar hij tot zijn pensioen in 2013 in Philipsburg werkt. “Je leert wel dat niet alles volgens het boekje kan. Maar het is aan jou als academisch geschoolde apotheker om medicatie op een zo verantwoord mogelijk manier af te leveren.”

Het leven gaat niet altijd zoals gepland, maar kan vervolgens verrassende nieuwe mogelijkheden bieden. Apotheker Jan de Smidt* werkte na zijn afstuderen jarenlang bij de KNMP op de afdeling Beroepsontwikkeling. Tijdens een ontslaggolf, eind 2010, kwam hij als oudgediende op straat te staan. “Ik was niet geregistreerd als apotheker in het register voor openbaar apothekers – een register dat ik notabene zelf had geïnitieerd bij Beroepsontwikkeling!”, vertelt De Smidt. “En kon daarom in Nederland niet in een apotheek aan de slag. Ik zou daarvoor eerst nog een tweejarige registratieopleiding moeten doen. Op Sint Maarten golden de Nederlandse eisen voor een apotheker echter niet, en zo kwam ik daar terecht.”

Sint Maarten (bron: iStock)

Medicatiebewaking

Hoewel het eiland Sint Maarten deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, ervaart De Smidt een wereld van verschil tussen een apotheek in Nederland of op Sint Maarten. In Nederland staan geavanceerde medicatiebewakingssystemen apothekers terzijde en is er structurele controle op contra-indicaties en interacties. Op Sint Maarten is dat niet zo. De Smidt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel