‘Stress verdient centrale plek in het consult’
Redactioneel
10 januari 2025
Chronische stress is ziekmakend, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom pleit Feia Hemke, praktijkhoudend huisarts in de Utrechtse achterstandswijk Overvecht, voor meer aandacht in de spreekkamer voor langdurige stress. Naast haar werk als huisarts doet ze onderzoek bij Pharos naar integrale en persoonsgerichte zorg voor mensen met chronische stress.
Cijfers van Pharos laten zien dat 21% van de mensen in een lage sociaaleconomische positie lijdt aan chronische stress, angst of depressie (tegenover 9% in een hoge sociaaleconomische positie). Hemke ziet deze realiteit terug in haar praktijk, waar patiënten regelmatig kampen met een opeenstapeling van problemen, zoals armoede, woon- en gezondheidsproblemen.
“Ik vraag expliciet naar geldzorgen. Dat kun je als huisarts rustig doen”
Huisarts Feia Hemke
Onnodige medicalisering voorkomen
“Chronische stress, met name langdurige sociale problematiek, kan leiden tot fysieke, psychische, cognitieve en gedragsmatige klachten”, vertelt Hemke. “Wanneer het stresssysteem langdurig geactiveerd blijft, verhoogt dit het risico op bijvoorbeeld duizeligheid, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, verslaving, angstklachten en depressie.”
Hemke vindt dan ook dat stress een centrale plek verdient in het consult, zeker bij klachten zonder duidelijke medische oorzaak. “Door onderliggende problemen te bespreken en stress effectief aan te pakken, voorkom je onnodige medicalisering.”
Stress bespreekbaar maken
Ho
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: