DOQ

Subsidie voor onderzoek naar medicijn dat longen en nieren beschermt tegen coronavirus

Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan een medicijn ontwikkelen dat schade aan de longen en de nieren door het SARS-CoV-2-virus moet voorkomen. Ze krijgen hiervoor ruim 900.000 euro subsidie van Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en werken samen met LUMC spin-off Hybridize Pharma.

Het wordt steeds duidelijker dat het coronavirus niet alleen de long infecteert, maar ook schadelijk is voor de nieren. Een ernstige coronavirusinfectie kan zelfs leiden tot onomkeerbare nierschade of nierfalen. In afwachting van een effectief vaccin, ontwikkelen LUMC-wetenschappers van de afdelingen Interne Geneeskunde (Nierziekten) en Medische Microbiologie in samenwerking met Hybridize Pharma daarom een antiviraal middel dat de longen en nier beschermt. 

(Foto: Pixabay)

RNA-therapie

Ze gebruiken hiervoor zogenoemde antisense oligonucleotiden (ASOs). Dat zijn kleine stukjes erfelijk materiaal die kunnen binden aan het erfelijk materiaal van het virus. Het idee is dat hierdoor de vorming van nieuwe virusdeeltjes wordt geblokkeerd. Dit wordt ook wel RNA-therapie genoemd. 

De wetenschappers beginnen met het testen van meerdere ASOs bij long- en niercellen die in het laboratorium zijn geïnfecteerd met het coronavirus. De meest succesvolle varianten gaan door voor onderzoek naar de opname, verwerking en toxiciteit van de ASOs in het lichaam. De laatste stap is de overgang van laboratorium naar de kliniek. Daarbij zal het LUMC spin-off bedrijf Hybridize Pharma een grote rol spelen. 

Achilleshiel

“We gaan de achilleshiel van dit soort virussen in kaart brengen. Hierdoor kunnen we niet alleen een groot verschil maken voor de herstelkans van ernstig zieke COVID-19-patiënten, maar kan de kennis die we bij dit project opdoen ook van groot belang zijn om snel in te grijpen bij toekomstige epidemieën”, aldus prof. Anton Jan Zonneveld (Nierziekten). Hij leidt het project samen met dr. Martijn van Hemert (Medische Microbiologie), prof. Eric Snijder (Medische Microbiologie) en dr. Eric van der Veer van Hybridize Pharma. 


De onderzoekers beginnen in juli 2020 en verwachten het project in december 2021 af te ronden. Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Bron: LUMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx