DOQ

Succesvol met sokken: jonge artsen als ondernemer

Een kantoor in Rotterdam-centrum, een vaste medewerker, zeven werknemers met een nul-urencontract. En designers, een fotograaf en financieel adviseur die op zzp-basis hun steentje bijdragen. Dat was de balans die Miguel Jansen en Daniël van der Does opmaakten op 1 oktober, drie jaar nadat zij als net afgestudeerde artsen het bedrijf MedSocks waren gestart. “We hebben de ambitie ons concept uit te breiden naar andere landen.”

Hoe ontwikkel je een zakelijk idee tot een werkelijk product? “Door te dóen, want dat is de kern van ondernemen”, zeggen anios dermatologie Miguel Jansen en Daniël van der Does, arts bij een afdeling psychiatrie. In de laatste fase van hun geneeskundestudie aan het Erasmus MC kregen zij ruim drie jaar geleden een plan: uitbundige sokken met medische printjes ontwerpen, bedoeld voor zorgverleners. Inmiddels kan hun bedrijf MedSocks bogen op ongeveer 80 producten. Bijvoorbeeld sokken met een hartslaglijntje – ‘ECG-sokken’ – voor cardiologen. Of sokken met scalpels en hechtingen voor chirurgen, in de productcatalogus vergezeld van de woordgrap ‘scherp geprijsd’. Jansen: “Tijdens de coschappen viel het ons op dat artsen en verpleegkundigen er qua kleding vrijwel hetzelfde uitzagen.” Van der Does: “Wij zijn zelf liefhebber van vrolijke sokken en dachten: zou het niet leuk zijn als afdelingen of disciplines hun identiteit kunnen benadrukken met hun sokken? Een beetje zoals groepen mensen een voetbalshirt van hun favoriete team dragen.”

“In het begin zat ik na het werk in het ziekenhuis thuis zelf pakketten verzendklaar te maken”

Miguel Jansen en Daniël van der Does

Eerste order

Wat volgde, was een zoektocht naar een fabrikant. Jansen: “Ontwerpen deden we in die tijd nog zelf, op papier en de computer. Nadat het eerste ontwerp klaar was – de sok met hartslaglijntje – vonden we een partij die kwaliteit kon bieden en flexibel was. Bijvoorbeeld als een spoedorder nodig zou zijn.” Van der Does: “We hadden geen groot startkapitaal, dus de eerste order was 100 sokken. Zouden we die niet aan de man weten te brengen, dan hoefden we in elk geval de rest van ons leven geen sokken meer te kopen voor onszelf, grapten we.” Het tegendeel bleek waar te zijn: het product vond gretig aftrek. Jansen: “De marketing deden en doen we via sociale media: Instagram en Facebook. Vanaf het eerste moment begon het te lopen. We kregen bestellingen binnen vanuit het hele land.” Van der Does: “In het begin zat ik na het werk in het ziekenhuis zelf pakketten verzendklaar te maken.”

“We hebben skills opgedaan die we ons anders niet eigen hadden gemaakt”

Spontaan beginnen

Bij die eerste periode hoorden ook inschrijving bij de Kamer van Koophandel en kennismaking met de Belastingdienst. Van der Does: “Natuurlijk, we wisten dat we omzetbelasting moesten betalen, maar wanneer en hoe precies, daar hadden we ons nog niet zo goed in verdiept. Totdat we een brief ontvingen waarin de fiscus een schatting deed van de omzet in ons eerste kwartaal en het bericht wanneer dat bedrag overgemaakt moest zijn.” Jansen: “Dat is ook wel het leuke van spontaan beginnen met ondernemen terwijl je een geneeskundestudie achter de rug hebt: je leert veel omdat je veel dingen over ondernemen nog niet weet. We hebben skills opgedaan die we ons anders niet eigen hadden gemaakt.” Van der Does: “Maar er zijn ook overeenkomsten met het bestaan van arts. Zoals een dokter een slechtnieuwsgesprek moet voeren met een patiënt, zo moet een ondernemer een medewerker kunnen vertellen dat hij niet goed functioneert, en dat het beter is afscheid te nemen van elkaar. En zoals in de gezondheidszorg multidisciplinaire samenwerking belangrijk is, zo willen wij als ondernemer kunnen sparren met onder meer de designers en fotograaf.”

“Het geeft ons voldoening een percentage van de winst te doneren aan een goed doel”

Investeren

Jansen, vanaf 2023 aios dermatologie, zet zich in de avonduren en weekeinden in voor MedSocks. Van der Does werkt als arts bij de afdeling psychiatrie van GGZ Rivierduinen en reserveert elke vrijdag voor het bedrijf. Ze zetten maandelijks gemiddeld enkele duizend paren sokken af. Zouden de twee van de winst in hun levensonderhoud kunnen voorzien als zij geen arts waren? “Ja, maar op dit moment investeren we de opbrengst volledig in uitbreiding en verbetering van het bedrijf”, zegt Van der Does. “We zouden het concept bijvoorbeeld ook willen introduceren in andere landen.” Jansen: “Verder geeft het ons voldoening een percentage van de winst te doneren aan goede doelen. Bij de sokken met longendesign gaat het bijvoorbeeld om het Longfonds. Sinds de start is al 45.000 euro opgehaald voor goede doelen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx