DOQ

Succesvolle netwerkzorg: wat is hiervoor nodig?

De organisatie van zorg heeft net zo veel invloed op de kwaliteit als de inhoud, meent Peter van der Voort. Als afdelingshoofd Intensive Care in het UMC Groningen, hoogleraar Intensive Care Medicine aan de Rijksuniversiteit Groningen, professor Health Care aan TIAS/ Universiteit Tilburg én lid van de eerste kamer voor D66 is Van der Voort actief op alle niveaus van zorgbeleid. Netwerkzorg is volgens hem een natuurlijke ontwikkeling om zorg te verbeteren. Maar een succesvol netwerk ontstaat niet vanzelf.  

Alle functies die Peter van der Voort bekleedt, liggen in elkaars verlengde, vindt hij. “Als afdelingshoofd ben ik nauw betrokken bij de werkvloer terwijl ik vanuit mijn functie binnen TIAS meer bezig ben met het overkoepelende; het leidinggeven en besturen. Als politicus buig ik me over het landelijke geheel, het macroniveau.”

“Een arts kan nog zo deskundig zijn, als de structuur eromheen niet op orde is, zal het effect van een behandeling niet optimaal zijn”

Hoogleraar, politicus en afdelingshoofd Intensive Care UMC Groningen Peter van der Voort

Verbeteren van zorg

Vanuit deze verschillende gezichtspunten ziet Van der Voort het ontstaan van netwerkzorg als een natuurlijke ontwikkeling in het verbeteren van zorg. “Een arts kan nog zo deskundig zijn, als de structuur eromheen niet op orde is, zal het effect van een behandeling niet optimaal zijn. Goed georganiseerde netwerkzorg draagt dus echt bij in termen van efficiency, kwaliteit en bedrijfseconomisch. Maar laten we eerst uniformiteit aanbrengen in wat we onder netwerkzorg verstaan.”

“Gewillig ontstonden er samenwerkingsverbanden. Maar vaak ontbrak het aan heldere afspraken over wat partners met elkaar willen”

Kwaliteitsstandaard

Voor Van der Voort betekent netwerkzorg dat zorgverleners en -organisaties met elkaar samenwerken terwijl ze toch aparte individuen of organisaties zijn. Met andere woorden: samenwerken zonder dat een partij zijn entiteit verliest. De kwaliteitsstandaard voor de IC’s vermeldt sinds 2016 dat er in netwerken moet worden samengewerkt. “Gewillig ontstonden er samenwerkingsverbanden. Maar vaak ontbrak het aan heldere afspraken over wat partners met elkaar willen, welke doelen ze nastreven, welke belangen er spelen en wat de rol van de patiënt moet zijn. Is dit niet duidelijk, dan is de kans groot dat het misloopt.”

Lead-structuur

En dat gebeurt: slechts 30% van de netwerken is succesvol. Behalve het gebrek aan heldere afspraken, is ook het heersende gelijkwaardigheidsprincipe onder artsen een probleem. “Veel netwerken willen een shared governance-structuur omdat dat het makkelijkst lijkt. Dan vermijd je ingewikkelde dilemma’s rond hiërarchie. Maar daarmee ga je ook doeltreffende keuzes uit de weg. Soms is het beter om te kiezen voor een lead-structuur waarbij één organisatie een sterkere leiderschapsrol krijgt, bijvoorbeeld een academisch centrum. Gaat het om een groot netwerk? Overweeg dan om te kiezen voor een administratieve structuur, zodat je allerlei ondersteunende zaken goed kunt regelen.”

“Er moet een atmosfeer zijn waarin alles op tafel kan komen”

Vertrouwen

Een verkeerd of ondoordacht besturingsmodel kan leiden tot problemen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van patiënten. Of er ontstaan verschillen in zorgverlening tussen partijen binnen een netwerk. Het IC-netwerk in Noord-Nederland, waarvan Van der voort de coördinator is, is gebaseerd op een lead-model. Het netwerk draait erg goed, mede door de heldere afspraken en het sterke onderlinge vertrouwen. “Vertrouwen is een cruciale voorwaarde voor de effectiviteit van een netwerk. Er moet een atmosfeer zijn waarin alles op tafel kan komen, ieders belang moet bekend zijn en alle betrokkenen moeten het voordeel inzien.”

Ondersteuning nodig

Minister Kuipers zet sterk in op samenwerking binnen netwerken. Van der Voort steunt dat. Maar hij kent ook de hindernissen en vindt dat er meer ondersteuning nodig is. “Bijvoorbeeld in de vorm van kennis over de mogelijke besturingsvormen en de consequenties van alle opties. Misschien moeten er bijeenkomsten komen, of een helpdesk. Ook de kwaliteitsstandaarden zouden expliciet meer richting kunnen geven.”  

“Binnen Nederland zijn er zeventig regio-indelingen, dat helpt niet mee.”

Kritisch kijken

Daarnaast ziet hij graag dat er kritisch gekeken wordt naar alle samenwerkingsstructuren die er al zijn, de overlap en de verwarring die dat met zich meebrengt. “Binnen Nederland zijn er 70 regio-indelingen, dat helpt niet mee. In Coronatijd werd het bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk hoe onhandig het is dat de IC-netwerken niet overeenkomen met de netwerken van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).”

Wegnemen barrières

Aan de andere kant, in het begin van de Coronapandemie bleek dat nauw samenwerken wel degelijk kon. Dat kwam volgens Van der Voort doordat drie grote barrières op voorhand waren weggenomen: geld speelde geen rol, er waren gezamenlijke belangen en er was urgentie. “Dit zijn belangrijke elementen voor netwerkzorg. Zorgverzekeraars kunnen daarin veel betekenen. Als die de professionele autonomie van artsen waarborgen, zijn zij bij uitstek geschikt om netwerken te faciliteren. Tevens kunnen zij zorgen dat uiteenlopende belangen elkaar niet in de weg zitten.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx