Succesvolle netwerkzorg: wat is hiervoor nodig?

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
15 augustus 2022

De organisatie van zorg heeft net zo veel invloed op de kwaliteit als de inhoud, meent Peter van der Voort. Als afdelingshoofd Intensive Care in het UMC Groningen, hoogleraar Intensive Care Medicine aan de Rijksuniversiteit Groningen, professor Health Care aan TIAS/ Universiteit Tilburg én lid van de eerste kamer voor D66 is Van der Voort actief op alle niveaus van zorgbeleid. Netwerkzorg is volgens hem een natuurlijke ontwikkeling om zorg te verbeteren. Maar een succesvol netwerk ontstaat niet vanzelf.  

Alle functies die Peter van der Voort bekleedt, liggen in elkaars verlengde, vindt hij. “Als afdelingshoofd ben ik nauw betrokken bij de werkvloer terwijl ik vanuit mijn functie binnen TIAS meer bezig ben met het overkoepelende; het leidinggeven en besturen. Als politicus buig ik me over het landelijke geheel, het macroniveau.”

“Een arts kan nog zo deskundig zijn, als de structuur eromheen niet op orde is, zal het effect van een behandeling niet optimaal zijn”

Hoogleraar, politicus en afdelingshoofd Intensive Care UMC Groningen Peter van der Voort

Verbeteren van zorg

Vanuit deze verschillende gezichtspunten ziet Van der Voort het ontstaan van netwerkzorg als een natuurlijke ontwikkeling in het verbeteren van zorg. “Een arts kan nog zo deskundig zijn, als de structuur eromheen niet op orde is, zal het effect van een behandeling niet optimaal zijn. Goed georganiseerde netwerkzorg draagt dus echt bij in termen van efficiency, kwaliteit en bedrijfseconomisch. Maar laten we eerst uniformiteit aanbrengen in wat we onder netwerkzorg verstaan.”

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel