DOQ

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

De artsen Maatschappij + Gezondheid houden permanent een thermometer in de samenleving. Hun werkveld lijkt soms wat abstract, maar hun inspanningen verbeteren de volksgezondheid. Voorzitter Karine van ’t Land van KAMG heeft een waslijst aan onderwerpen waarvoor ze zich inzet.

Onder de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid vallen acht wetenschappelijke verenigingen van artsen. KAMG is een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die probeert invloed uit te oefenen om de volksgezondheid te verbeteren.  

“Wat al die artsen bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen”

Voorzitter KAMG Karine van ’t Land

Politiek

Toch nog wat meer uitleg. Wat zijn artsen Maatschappij + Gezondheid eigenlijk? “Ja, dat moet ik nog wekelijks uitleggen aan mensen die ik ontmoet”, zegt Karine van ’t Land lachend. “Het gaat onder meer om de jeugdartsen, de donorartsen en artsen die zich met infectieziekten bezighouden. Wat al die artsen bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen. En als koepel proberen we te lobbyen voor verbeteringen in de samenleving. En ja, het is soms nodig om op een zeepkist te gaan staan.”   

Van ’t Land kijkt als voorzitter bijvoorbeeld met argusogen naar sommige plannen van de politiek. “Neem dat voorstel van de langstudeerboete. Ik zou me er graag voor inzetten dat die niet doorgaat. We hebben zo’n enorme crisis met de mentale gezondheid van jongeren

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »