Telerevalidatie als waardig alternatief voor hartrevalidatie in ziekenhuis

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
30 maart 2022

Telerevalidatie bij patiënten met coronair lijden is even effectief als hartrevalidatie in het ziekenhuis. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Rutger Brouwers, cardioloog in opleiding in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij is ook als onderzoeker verbonden aan Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en de TU Eindhoven.

Een betere kwaliteit van leven, een beter inspanningsvermogen, minder cardiale interventies, minder overlijden, het zijn allemaal gunstige effecten van hartrevalidatie. Deelname aan hartrevalidatie kan leiden tot een daling in mortaliteit van 35 procent. “Dat is meer dan veel hartmedicatie de afgelopen dertig jaar heeft laten zien”, aldus Brouwers. “Het is een heel effectieve behandeling. Toch wordt die nog onvoldoende toegepast.”

Cardioloog i.o Rutger Brouwers

Onvoldoende deelname

Want slechts zo’n 50 % van de patiënten die hiervoor in aanmerking zouden komen, neemt eraan deel. Meerdere factoren spelen daarbij een rol. “Sommige patiënten zeggen: ‘Ik voel me gezond na de dotterbehandeling, ik heb dit niet nodig.’ Of: “Twee keer per week naar het ziekenhuis, dat lukt niet. Ik kan geen vrij nemen van mijn werk.’ ”
Daarnaast zijn er artsen die denken dat hartrevalidatie niet zinvol is. “Ze denken bijvoorbeeld – ten onrechte – dat er vooral bij oudere patiënten weinig winst mee valt te behalen. Maar ook zorginkoopafspraken met de zorgverzekeraar spelen mee. Stel dat je als ziekenhuis of revalidatiecentrum jaarlijks 1500 patiënten mag revalideren, terwijl je er zo’n 3000 zou kunnen plaatsen. Dan moet je bij 1500 patiënten ‘nee’ verkopen.” 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel