Willemijn Bos verdiept zich, naast de fysieke laag van de huid, ook in de mentale, emotionele en energetische laag. "Ik zoek in mijn consulten niet alleen naar de lichamelijke oorzaak van het huidprobleem, maar ik kijk ook naar wat er nog meer speelt.”
Rogier Larik is kartrekker van de groeiende beweging van Leefstijlapothekers. “Een gezondere leefstijl kan leiden tot minder gebruik van medicatie of zelfs tot geheel afbouwen”
De ziekenhuiszorg voor mensen met multimorbiditeit is versnipperd. Dit kost zowel de zorgverlener als de patiënt veel tijd, overdiagnostiek, overbehandeling, onvoorziene medicijninteracties en/of tegenstrijdige leefstijladviezen. “Specialismen zouden samen op de poli naar de patiënt kunnen kijken.”
Al 16.000 zorgprofessionals gingen u voor. Meld u gratis aan en krijg toegang tot alle artikelen.
Zorgverleners informeren patiënten vooral mondeling en met teksten. Longarts Ralph Koppers ontwikkelde een online platform met animaties. “Ik ben al ruim 20 jaar medisch specialist en elke dag zie ik patiënten moeite hebben met het begrijpen van medisch informatie.”
Bij Hartdokters kunnen mensen met hartklachten snel terecht voor onderzoek, in hun eigen omgeving. "We zijn toegankelijk en laagdrempelig voor huisarts en patiënt. En dat werkt”, aldus cardioloog Paul van Rugge.
De VU wil artsen opleiden die kunnen werken in een veranderend zorglandschap. Dat vraagt om aanpassing van studie en studentenselectie. “De arts van nu is onvoldoende toegerust voor de veranderingen”, vindt vice-decaan Christa Boer.
Medisch specialisten moeten op een andere wijze rolmodel zijn voor assistenten om hen te behouden voor het vak, zegt hoogleraar kindergeneeskunde Willem de Vries. “We moeten accepteren dat jongere generaties het anders zien en daarover in gesprek gaan.”
Huisarts Maarten Dekker wijst zorgverleners op de terugvraagmethode om te controleren of informatie goed is uitgelegd. “Bij de terugvraagmethode is het de bedoeling dat de arts de vraag ‘bij zichzelf’ houdt. Dus: ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd.”
Als poliklinisch apotheker op Aruba is Sabine Brown-van der Wal de verbindende schakel tussen de eerste en tweede lijn. “Het eiland is te klein om ruzie met elkaar te maken. Integendeel: met onderlinge samenwerking zetten we onszelf op de kaart.”
Een breed gedragen beeld van ons zorg- en welzijnslandschap, inclusief organisatie en financiering. Dat wil de werkgroep Zorg 2050+. Initiatiefnemers Pien Naber en Kees Ahaus: “De overheid staat voor een grote uitdaging. Wij willen daarbij ondersteunen.”
Om patiënten te begrijpen is meer nodig dan goede medische vaardigheden. “Narratieve geneeskunde, het gebruik van kunst, van verhalen vertellen, kan daarbij helpen,” denkt Megan Milota, docent Narratieve geneeskunde.
Er komen steeds meer focusklinieken en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Ook bij KNO-artsen is er toenemende interesse. “De toekomst van de zorg is hoog-complexe zorg in ziekenhuizen en goed planbare zorg in ZBC’s en focusklinieken”, denkt KNO-arts Mark Aarts.
Anne Strik dacht alles te kunnen, maar ging hard onderuit. Nu geeft ze lezingen en groepstrainingen om anderen te behoeden voor wat zij heeft meegemaakt. En zij zelf? “Het lukt me steeds beter om ‘nee’ te zeggen.”
Ook ziekenhuizen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Oprichter van Caring Doctors, orthopedisch chirurg Patrick Deckers: “Stoppen met vlees en zuivel betekent een meer duurzame planeet, minder voedselschaarste, en minder welvaartsziekten.”
Communiceren met patiënten in de palliatieve fase is een ambacht dat je kunt leren, aldus specialist ouderengeneeskunde Christiaan Rhodius. “De kern: oprechte nieuwsgierigheid naar je medemens én gebruikmaken van het besef van je eigen sterfelijkheid.”
Het wordt tijd om in Nederland een grote slag te gaan slaan, vindt ziekenhuisapotheker Patricia van den Bemt. “Ik zie gelukkig steeds meer ziekenhuizen doorgebruik van thuismedicatie omarmen.”
Voeding tijdens de zwangerschap bepaalt mede de gezondheid van moeder en kind, zowel voor als na de bevalling. Gynaecoloog Rebecca Painter pleit daarom voor leefstijlinterventies. “Die kunnen het aantal vroeggeboortes, neonatologie-opnames en zorgkosten verminderen.”
Steeds meer artsen zoeken hulp bij psychische klachten. Psychiater Antoinet Oostindiër leert hen de beschermende witte jas uit te doen. “Maak het normaal dat je een paar gesprekken voert nadat je iets naars hebt meegemaakt. Dat voorkomt veel ellende.”
In het Radboudumc zijn tien verpleegkundig directeuren benoemd. Angelien Sieben is er een van. “Verpleegkundige kennis en kunde in de bestuurslaag is essentieel voor duurzame zorg, onderwijs en onderzoek.”
Van diverse behandelingen bij niet-specifieke rugklachten is bewezen dat ze niet het gewenste effect hebben. “Met bepaalde therapieën doen we zelfs meer kwaad dan goed”, constateerde onderzoeker Pieter Coenen van het Amsterdam UMC.
Mensen en thema’s met elkaar verbinden, dat drijft apotheker Brigit van Soest-Segers. Er ontstaat veel energie als je de juiste mensen met elkaar in contact brengt, aldus de nieuwe NVZA-directeur. “Als je écht samenwerkt en onbevooroordeeld naar elkaar luistert, krijg je veel voor elkaar.”
Begin juli 2022 werd ze benoemd tot hoogleraar Verloskunde. Dit nadat ze jarenlang systematisch alle diagnoses van aangeboren hartafwijkingen bij ongeboren kinderen vastlegde en vergeleek met de uitkomsten. Gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg Monique Haak vertelt over haar missie.
Tamara Aipassa, cardioloog in het Zuyderland Medisch Centrum, lanceerde een website met medische informatie over hartklachten en preventie voor haar patiënten als aanvulling op haar polikliniek. “Het geven van informatie werkt beter als er een vertrouwd gezicht boven staat.”
De zorgprofessional als ondernemer, persoonlijke ontwikkeling en fiscale tips
Casuïstiek en verhalen over die ene patiënt die altijd is bijgebleven
Visie van uw collega-zorgprofessional over betere zorg
Nieuwe wetenschappelijke inzichten op uw en andere vakgebieden