DOQ

Therapietrouw bij COPD: goede begeleiding is het halve werk

Zelfmanagement en therapietrouw kunnen de druk op de zorg verminderen én de gezondheid van patiënten verbeteren. Helaas lukt het niet iedereen om een therapie langdurig vol te houden. Hoe voorspel je bij wie dit wel lukt en bij wie niet? En hoe stimuleer je mensen om therapietrouw te zijn? Promovenda Ellen Ricke (Rijksuniversiteit Groningen) onderzocht het bij patiënten die, vanwege COPD, deelnemen aan longrevalidatie. “Het bevorderen van therapietrouw vraagt niet alleen een gedragsverandering van de patiënt, maar ook van de therapeut.”

Therapietrouw bij COPD is lang niet altijd vanzelfsprekend, ziet Ricke in de dagelijkse praktijk. “Van 2019 tot 2022 werkte ik als fysiotherapeut, onder andere op het gebied van longrevalidatie. In die rol merkte ik dat therapietrouw regelmatig problemen oplevert, zeker bij patiënten met COPD. Zo ontstond de wens om hier onderzoek naar te doen. Ook in mijn huidige rol als senior beleidsadviseur voor het team ‘Zelf regie nemen’ bij Longfonds is therapietrouw een terugkerend thema.”

“Bewegen is de beste manier om COPD zoveel mogelijk onder controle te houden”

Onderzoeker Ellen Ricke

Bewegen bij COPD

Ricke keek in haar onderzoek specifiek naar therapietrouw ten aanzien van bewegen bij patiënten met COPD. “Voor patiënten met COPD zijn zowel medicatie als beweging belangrijke behandelopties. Naar medicatietrouw is al veel onderzoek gedaan. Over therapietrouw bij bewegen is veel minder bekend. Daarnaast zijn er nog geen medicijnen die COPD kunnen genezen. Bewegen is hierdoor de beste manier om de ziekte zoveel mogelijk onder controle te houden. Als er één doelgroep is voor wie therapietrouw bij bewegen belangrijk is, dan zijn het wel mensen met COPD.”

Geschikt meetinstrument

De eerste stap in haar onderzoek was de zoektocht naar een geschikt instrument om de therapietrouw bij bewegen te meten. In de literatuur vond zij de Rehabilitation Adherence Measure for Athletic Training (RAdMAT)-vragenlijst. “Deze multidimensionele vragenlijst was oorspronkelijk alleen beschikbaar in het Engels. Daarom heb ik allereerst onderzocht of een Nederlandse vertaling, de RAdMAT-NL, bruikbaar was om de therapietrouw te meten bij patiënten in eerstelijns fysiotherapiepraktijken in Nederland. De RAdMAT-NL bleek een betrouwbare, valide en stabiele meting.”

“Mensen die een goede patiënt-therapeut relatie ervaren hebben grotere kans om therapietrouw te zijn”

Therapietrouw voorspellen

Vervolgens keek zij welke factoren therapietrouw voorspellen. Hiervoor ontwikkelde zij een predictiemodel: de Predicting Adherence in paTients with CHronic diseases (PATCH)-tool. “Dit model bevat vier factoren die voorspellen of een patiënt therapietrouw zal zijn. Dit zijn de intentie om te gaan bewegen, de mate van benauwdheid [MRC dyspneuscore], de aanwezigheid van depressieve klachten en de patiënt-therapeut-relatie. Mensen die de intentie hebben om te gaan bewegen en mensen die een goede patiënt-therapeut relatie ervaren hebben een grotere kans om therapietrouw te zijn. Benauwdheid en depressie verlagen juist die kans.”

Interventies

De factoren in het PATCH-model kun je als zorgverlener gemakkelijk zelf meten én beïnvloeden. Ricke benoemt drie soorten interventies die geschikt zijn om de therapietrouw te vergroten. “De eerste is teach-back. Hierbij vraag je patiënten om in hun eigen woorden te herhalen wat je hen hebt uitgelegd. Een tweede interventie is motivational interviewing. Daarbij ga je na wat mensen zelf belangrijk vinden en wat zij zelf kunnen doen of nodig hebben om therapietrouw te zijn. Tot slot kan ook cognitieve gedragstherapie, waarbij de gedachten en het gedrag van mensen centraal staan, helpen om een beweeginterventie vol te houden.”

Praktische tips

Naast mogelijke interventies benoemt zij praktische tips die fysiotherapeuten kunnen gebruiken tijdens hun behandeling. De eerste is om mensen in het begin van de behandeling wat makkelijkere oefeningen te geven. “Als die lukken, geeft dat een positieve ervaring. Van daaruit kun je de oefeningen verder opbouwen.” Een tweede tip is om vanaf het eerste moment te investeren in de patiënt-therapeut-relatie. Ook een goede communicatie is belangrijk. “Leg goed uit wat de aandoening inhoudt en met welk doel je een oefenschema opstelt. Benadruk ook wat een patiënt kan bereiken door het oefenschema vol te houden. Een goede score op de 6-minuten wandeltest bij het volgende consult is vaak niet voldoende om mensen te motiveren. Weer met de kleinkinderen naar het strand kunnen bijvoorbeeld wél.” Tot slot is het belangrijk om aan te sluiten bij de leefwereld en context van de patiënt. “Zoek samen naar beweegactiviteiten die hij of zij leuk vindt. Als mensen het bewegen kunnen inpassen in hun dagelijks leven, en sociale steun hierbij ervaren, kunnen zij dit ook langer volhouden.”

Gedragsverandering van de therapeut

Het bevorderen van therapietrouw vraagt niet alleen een gedragsverandering van de patiënt, maar ook van de therapeut. “Zoals ook de nieuwe richtlijn voor fysiotherapie bij COPD voorschrijft, is de rol van de fysiotherapeut niet meer alleen om oefenschema’s op te stellen, maar ook om patiënten te begeleiden naar zelfmanagement en de overgang naar reguliere sport- en beweegactiviteiten. De PATCH-tool en de interventies die je daarbij kunt gebruiken, kunnen hierin ondersteuning bieden.”

“Ook bij andere chronische aandoeningen spelen factoren uit het PATCH-model een belangrijke rol bij het opvolgen van leefstijladviezen”

Implementeren en uitbreiden

Dat het predictiemodel gereed is, betekent niet dat Ricke klaar is met haar werk. Als laatste onderdeel van haar proefschrift schreef zij een protocol voor een implementatiestudie. “Hierin wil ik onderzoeken wat in de klinische praktijk de effecten zijn van meer zelfmanagement op de therapietrouw van patiënten. Daarnaast kijkt deze studie ook naar het effect van zelfmanagement op andere uitkomstmaten, zoals de inspanningscapaciteit, ziektelast, gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, MRC-score en longaanvallen. Tot slot wil ik onderzoeken of het PATCH-model ook bruikbaar is voor andere zorgverleners, zoals huisartsen of diëtisten, en voor andere chronische aandoeningen, zoals kanker of hart- en vaatziekten. Ook in deze settings spelen factoren uit het PATCH-model, zoals intentie, depressie en de patiënt-therapeut-relatie, een belangrijke rol bij het opvolgen van leefstijladviezen.”

Wilt u de therapietrouw van uw eigen patiënten meten en verbeteren?
Raadpleeg de vragenlijsten en de PATCH calculator therapietrouw op www.derzis.nu.

Referenties
1. Ricke E. Towards understanding exercise adherence in chronic obstructive pulmonary disease [proefschrift]. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen; 2023.

2. Ricke E, Dijkstra A. Determinants of exercise adherence in a prospective cohort study of patients with chronic obstructive pulmonary disease: An application of the theory of planned behavior and the concept of alliance. Medical Research Archives; 2023:11(8) [online].

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Heeft de patiënt uw uitleg begrepen? Check met deze vragen

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Welzijn op Recept’ in plaats van een pijnstiller

Naar dit artikel »