DOQ

Bekend thrillerauteur Nicci Gerrard schrijft non-fictieboek over dementie: ‘Veel zorgverleners hebben te weinig ervaring met dementie’

Medisch specialisten en andere zorgverleners hebben te weinig kennis over dementie en weten onvoldoende over hoe zij het beste kunnen omgaan met dementiepatiënten. Dat stelt bekend thrillerauteur Nicci Gerrard in haar nieuwe non-fictieboek ‘Woorden schieten tekort’ dat zij schreef naar aanleiding van haar ervaringen met zorginstellingen toen haar vader dementie kreeg. Om de zorg voor en bejegening van mensen met dementie in ziekenhuizen te verbeteren, is Gerrard in Engeland John’s Campaign gestart. Maar ook in Nederland valt er nog een wereld te winnen.

De Engelse Nicci Gerrard is vooral bekend als auteur van de psychologische thrillers die ze samen met haar echtgenoot Sean French schrijft. Daarnaast is ze echter ook een ervaren journalist. Toen Gerrard’s vader dementie kreeg, schreef ze daar verschillende artikelen over. Het ging vrij lang naar omstandigheden goed met haar vader, totdat hij in een ziekenhuis werd opgenomen. “Ik zag hoe gevaarlijk een ziekenhuis is voor deze fragiele oudere mensen”, vertelt Gerrard. Haar vader raakte verder verward en zijn toestand werd snel slechter. In het ziekenhuis lijkt iedere deur op de andere. Ook is het ‘ritme’ van het ziekenhuis leidend voor de zorg die de patiënten krijgen. Voor haar vader pakte dat slecht uit. In een poging om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, heeft Gerrard het non-fictieboek ‘Woorden schieten tekort’ geschreven.

Weinig ervaring met dementie

“Veel zorgverleners hebben te weinig ervaring met dementie”, zegt Gerrard. “Eén op de vier ziekenhuisbedden is gevuld met mensen met dementie-gerelateerde problemen.” Zowel in Engeland als ook in andere westerse landen, zoals Nederland, is de ziekenhuiszorg sterk gericht op het genezen van patiënten (‘cure’), en minder op de manier van zorgverlening (‘care’). Juist de manier van zorgverlening (‘care’) is essentieel voor mensen met dementie. “Maar artsen en verpleegkundigen zijn daar niet op getraind”, zegt ze. “Ze kijken niet naar de ‘persoon’, maar naar de tumor, de bloedprop of het gebroken been.” Onderzoek van docent verpleegkunde Annette Keuning onderstreept dat ook in Nederland ziekenhuizen niet altijd zijn voorbereid op mensen met dementie. Keuning constateert in haar onderzoek dat verpleegkundigen soms helemaal niet weten dat een bepaalde patiënt afgezien van een gebroken been bijvoorbeeld ook alzheimer heeft. Terwijl ook in ons land naar schatting 25 procent van alle ziekenhuisbedden gevuld is met mensen met dementie in een bepaald stadium.

Nicci Gerrard

John’s Campaign

In Engeland is Gerrard daarom sinds 2014 actief met ‘John’s Campaign’ een stichting die de positie van mensen met dementie en hun naasten wil verbeteren, ook als het gaat om ziekenhuisopnames. Om mensen met dementie de juiste zorg te kunnen bieden, is het belangrijk dat mantelzorgers daarbij betrokken worden, zegt ze. De stichting pleit er dan ook voor dat mantelzorgers vaker gelegenheid krijgen om te overnachten in het ziekenhuis als hun naaste daar is opgenomen. Gerrard: “Je moet voor mensen met dementie zorgen zoals je ook voor je kinderen zorgt. Vroeger mocht je bij de opname van je kind alleen tijdens bezoekuren langskomen. Tegenwoordig vinden we dat absurd en ondenkbaar; ouders kunnen nu zelf beslissen wanneer en hoe lang ze bij hun kind willen zijn. Datzelfde principe moet ook gelden voor deze kwetsbare ouderen.”

Omslag in denken en doen

In Engeland heeft ‘John’s Campaign’ inmiddels bereikt dat bijna in bij alle ziekenhuizen de mantelzorgers dementiepatiënten zonder restricties mogen bezoeken. “Dat komt grotendeels doordat mensen daar nu klaar voor zijn”, zegt Gerrard. “Je moet mensen ja leren zeggen tegen betere zorg voor mensen met dementie.” Maar hoe bereiken we dat die maatschappelijke omslag nog verder gaat? Gerrard: “Het begint met erover praten. Mijn generatie durft dementie gelukkig al iets beter te bespreken dan de generatie van mijn vader; hij kon er écht niet over praten. Maar er rust nog steeds een taboe op. We zijn een klein deel van die verandering. Maar door er meer over te praten, komen we verder.”

Nicci Gerrard ontving de ‘Orwell Prize’ voor het schrijven over de zorg voor en voor het kweken van meer begrip voor dementiepatiënten.

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx