DOQ

Bekend thrillerauteur Nicci Gerrard schrijft non-fictieboek over dementie: ‘Veel zorgverleners hebben te weinig ervaring met dementie’

Medisch specialisten en andere zorgverleners hebben te weinig kennis over dementie en weten onvoldoende over hoe zij het beste kunnen omgaan met dementiepatiënten. Dat stelt bekend thrillerauteur Nicci Gerrard in haar nieuwe non-fictieboek ‘Woorden schieten tekort’ dat zij schreef naar aanleiding van haar ervaringen met zorginstellingen toen haar vader dementie kreeg. Om de zorg voor en bejegening van mensen met dementie in ziekenhuizen te verbeteren, is Gerrard in Engeland John’s Campaign gestart. Maar ook in Nederland valt er nog een wereld te winnen.

De Engelse Nicci Gerrard is vooral bekend als auteur van de psychologische thrillers die ze samen met haar echtgenoot Sean French schrijft. Daarnaast is ze echter ook een ervaren journalist. Toen Gerrard’s vader dementie kreeg, schreef ze daar verschillende artikelen over. Het ging vrij lang naar omstandigheden goed met haar vader, totdat hij in een ziekenhuis werd opgenomen. “Ik zag hoe gevaarlijk een ziekenhuis is voor deze fragiele oudere mensen”, vertelt Gerrard. Haar vader raakte verder verward en zijn toestand werd snel slechter. In het ziekenhuis lijkt iedere deur op de andere. Ook is het ‘ritme’ van het ziekenhuis leidend voor de zorg die de patiënten krijgen. Voor haar vader pakte dat slecht uit. In een poging om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, heeft Gerrard het non-fictieboek ‘Woorden schieten tekort’ geschreven.

Weinig ervaring met dementie

“Veel zorgverleners hebben te weinig ervaring met dementie”, zegt Gerrard. “Eén op de vier ziekenhuisbedden is gevuld met mensen met dementie-gerelateerde problemen.” Zowel in Engeland als ook in andere westerse landen, zoals Nederland, is de ziekenhuiszorg sterk gericht op het genezen van patiënten (‘cure’), en minder op de manier van zorgverlening (‘care’). Juist de manier van zorgverlening (‘care’) is essentieel voor mensen met dementie. “Maar artsen en verpleegkundigen zijn daar niet op getraind”, zegt ze. “Ze kijken niet naar de ‘persoon’, maar naar de tumor, de bloedprop of het gebroken been.” Onderzoek van docent verpleegkunde Annette Keuning onderstreept dat ook in Nederland ziekenhuizen niet altijd zijn voorbereid op mensen met dementie. Keuning constateert in haar onderzoek dat verpleegkundigen soms helemaal niet weten dat een bepaalde patiënt afgezien van een gebroken been bijvoorbeeld ook alzheimer heeft. Terwijl ook in ons land naar schatting 25 procent van alle ziekenhuisbedden gevuld is met mensen met dementie in een bepaald stadium.

Nicci Gerrard

John’s Campaign

In Engeland is Gerrard daarom sinds 2014 actief met ‘John’s Campaign’ een stichting die de positie van mensen met dementie en hun naasten wil verbeteren, ook als het gaat om ziekenhuisopnames. Om mensen met dementie de juiste zorg te kunnen bieden, is het belangrijk dat mantelzorgers daarbij betrokken worden, zegt ze. De stichting pleit er dan ook voor dat mantelzorgers vaker gelegenheid krijgen om te overnachten in het ziekenhuis als hun naaste daar is opgenomen. Gerrard: “Je moet voor mensen met dementie zorgen zoals je ook voor je kinderen zorgt. Vroeger mocht je bij de opname van je kind alleen tijdens bezoekuren langskomen. Tegenwoordig vinden we dat absurd en ondenkbaar; ouders kunnen nu zelf beslissen wanneer en hoe lang ze bij hun kind willen zijn. Datzelfde principe moet ook gelden voor deze kwetsbare ouderen.”

Omslag in denken en doen

In Engeland heeft ‘John’s Campaign’ inmiddels bereikt dat bijna in bij alle ziekenhuizen de mantelzorgers dementiepatiënten zonder restricties mogen bezoeken. “Dat komt grotendeels doordat mensen daar nu klaar voor zijn”, zegt Gerrard. “Je moet mensen ja leren zeggen tegen betere zorg voor mensen met dementie.” Maar hoe bereiken we dat die maatschappelijke omslag nog verder gaat? Gerrard: “Het begint met erover praten. Mijn generatie durft dementie gelukkig al iets beter te bespreken dan de generatie van mijn vader; hij kon er écht niet over praten. Maar er rust nog steeds een taboe op. We zijn een klein deel van die verandering. Maar door er meer over te praten, komen we verder.”

Nicci Gerrard ontving de ‘Orwell Prize’ voor het schrijven over de zorg voor en voor het kweken van meer begrip voor dementiepatiënten.

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx